Klicklån

Uppdaterad:
  • Låna 10.000-40.000kr
  • Amortera i 1-7 år
  • Ränta fr. 9,84%
  • Betyg 5/10
Till Klicklån

Det kanske inte är speciellt många svenskar som hört talas om företaget KlickLån. Men det är betydligt fler som hört talas om företaget Thorn. KlickLån är ett företag som funnits sedan 1969 och marknadsför mindre lån i både Sverige och Norge.

Besök KlickLån

Fördelar med KlickLån

  1. Det är enkelt att ansöka online.
  2. Fast årlig ränta.
  3. Har funnits länge och är väletablerat.

Storlek och amorteringstid

Det är möjligt att låna 10.000-40.000kr via KlickLån. Ett mycket litet spann för att vara privatlån. Många privatlån har spann mellan 5.000-500.000.

Kortaste återbetalningstiden är 12 månader och den längsta är 84 månader eller med andra ord 7 år.
Sett till lånesumma så känns amorteringstiden relevant.

Ränta

På sidan går det tydligt att se att den lägsta ränta som företaget erbjuder är 9,84% (2020). Den högsta räntan som erbjuds är 21,60%. Företaget får ett stort plus att de är så tydliga med vilket spann de erbjuder ränta inom. Däremot är deras ränta på 9,84% inte konkurrenskraftigt i jämförelse med många andra privatlån på marknaden.

I de fall man bara vill låna en mycket liten summa (under 15.000kr) kan det däremot vara i nivå med vad andra bolag erbjuder. Att behöva betala en ränta på över 20% om inte låntagaren har betalningsanmärkning är däremot högt.

Räntan är rörlig och kommer även att sättas individuellt vilket betyder att de personliga förutsättningarna avgör vilken ränta som kommer att erbjudas. Uppläggningsavgift tillkommer på 595kr och utöver det tillkommer administrationsavgift. Väljer man autogiro kostar det 19kr/mån och annars 39kr/mån. Att behöva betala denna avgift när man betalar via autogiro är dåligt – och ovanligt.

Just dessa kostnader gör att lånet kan bli onödigt dyrt.

En person som lånar 10.000kr i 12 månader och väljer att betala via pappersfaktura får betala ca 1000 kr enbart i avgifter. Det är nästan 10% av lånebeloppet. Därtill uppkommer räntekostnad.

Hög uppläggningsavgift och avgift vid autogiro drar ner betyget.

Ta lån hos KlickLån

Precis som namnet avslöjar har KlickLån främst baserat på sin verksamhet online. Det är bara att klicka med musen några gånger (och fylla i viss information) för att lämna in sin låneansökan.

Första steget är att välja hur mycket man vill låna samt hur lång amorteringstiden ska vara. Genom att man direkt ser hur stor månadsbeloppet som man måste betala varje månad blir kan man lätt planera hur mycket man vill låna. Exemplet räknas däremot ut på 9,82% ränta dvs deras lägsta. Eftersom man kan få betydligt högre ränta bör man alltså ta denna uträkning med en viss nypa salt.

Därefter fylls personnummer i och ansökan kan skickas iväg. Den enklaste vägen är att signera låneansökan digitalt via E-signering. Man får då ett mail med en länk man ska följa för att därefter identifiera sig med signering. Det går då att signera med BankID, Mobilt BankID alternativt Nordeas eller Telias E-legitimation.

Ett annat alternativ är att få låneavtalet utskickat via post. Då skickat två exemplar ut av låneavtalet. Ett av dessa skrivs under och skickas in till företaget. Detta då tillsammans med en kopia av låntagarens Id-handling. Det andra avtalet behåller man för att se vilket avtal man ingått med Klicklån.

Efter att man fått ett låneavtal och sedan signerat detta betalas pengarna ut till kontot. Pengarna betalas ut senast en dag efter att man signerat lånet. I det fall man genomför låneansökan före klockan 11.00 och man signerar digitalt betalas oftast pengarna ut på eftermiddagen.

Enkelt och tydligt.

thorn signering

Krav

Det finns bara tre tydliga krav för att kunna ta lån hos KlickLån.

  • För det första ska man vara minst 21 år.
  • För det andra ska man godkänna lånevillkoren samt kreditupplysning får ske av företaget.
  • För det tredje att ingen betalningsanmärkning får finnas.

Det finns inte tydlig information om inkomstkrav.

Övrigt

KlickLån har ett mycket nära samarbete med Thorn vilket syns på flera punkter. De som jämför avtal och ränta mellan Thorns utlåningsverksamhet och de lån som KlickLån erbjuder kommer att se detta. Det är till och med så att företaget Thorn nämns som part i utlåningsverksamheten under ”Villkor”. Paragraf nr 10 är nämligen ”Thorns rätt att säga upp lånet i förtid”.

Den som vill läsa på om avtal och villkor kan bli något förvirrad. Under paragraf 4 står det ”Om kunden ingått ett avtal om  ränte- och/eller betalningsfria månader ska ingen betalning erläggas dessa månader. Månadsbeloppet är under dessa månader 0kr.”. Det är alltså lätt att tro att detta lån har ränte- och betalningsfria månader. Så är inte fallet. Iallafall inte i grunden. Om det går att förhandla till sig detta framkommer inte.

Med medelhög ränta, höga avgifter och otydlighet kring både inkomstkrav och betalningsfria månader dras betyget ner en hel del. Fördelar finns med KlickLån – men nackdelarna väger lite för tungt.

Slutbetyg 5

Besök KlickLån
Sammanfattning

Sammanfattning

KlickLån känns som en kopia av Thorn vilket också syns då det är Thorn som är låneförmedlare. Detta är inget fel men av den anledningen får KlickLån samma kritik som Thorn. Det gäller främst en relativt hög ränta. För det andra har de 9,9% som exempelränta i uträkningen om hur mycket man kommer få betala per månad. Om detta är den vanligaste räntan som de erbjuder så är det relevant men annars känns det lite som att de vill framhäva ”den låga ränta” (som inte är så låg).

Så länge man ska låna mer än 10.000-20.000 bör det finnas bättre alternativ på marknaden.

Klicklån: Betyg 5/10