Thorn

Uppdaterad:
  • Låna 10.000-100.000kr
  • Ränta fr. 9,84%
  • Låneskydd som tillval
  • Betyg 4/10
Till Thorn

Thorn förknippas av de flesta med ett företag som hyr ut och säljer elektronik på avbetalning. Men företaget har även en utlåningsverksamhet där man som mest kan låna 100.000kr utan säkerhet.

År 2016 valde de att skapa tre helt olika lån vilket skapar möjlighet för låntagaren att hitta det lån som passar bäst beroende på behov och ekonomisk situation. Det kan låta bra – men kan även ses som något som bara krånglar till det. Företaget får sammantaget dåligt betyg.

Summa och amorteringstid

PrivatLån Plus: Summan som går att låna är från 10.000kr och upp till 100.000kr. Amorteringstiden anges i månader och är 12-72 månader vilket alltså är 1-6 år.

På hemsidan står det Även om vi från början har avtalat ett fast lågt månadsbelopp så bestämmer du själv avbetalningstiden.”. Däremot saknas information om vad som gäller med detta påstående. Får man välja längre amorteringstid än 72 månader eller? Här skulle det behövas tydligare information.

PausLån: Även här är det 10.000-100.000kr som kan lånas. Detta på 12-72 månader.

Trygglån: Här skiljer det sig något. Lägsta belopp att låna är fortfarande 10.000kr men högsta belopp är enbart 50.000kr. Amorteringstiden blir därmed även kortare och kan väljas från 12 till 60 månader.

Lågt spann i belopp och amorteringstid ger lågt betyg. Att sedan har tre mycket lika lån skapar bara otydlighet.

Tillägg: Vi kontaktade Thorn med frågan vad som menas med ”flexibel återbetalning”

Svaret var” Maxtiden är 72mån du kan lägga upp ett lån på. Det du kan göra är att betala in mer för att förkorta din återbetalningstid.

Med andra ord betyder det att lånet är exakt lika som alla andra lån som banker erbjuder i Sverige. Otydlig information och snarlika lån gör det bara svårt för kunderna

2/5

Besök Thorn

Ränta

Privatlån Plus: Med en räntesats från 9,84% är inte Thorn billigast på marknaden. Det är möjligt att få privatlån på kring 5% hos många andra banker. Men det krävs då at man lånar det större beloppen. Är det bara 10-20.000kr som ska lånas kan 9,84% anses vara en okej ränta.

Här ska tilläggas att det är ränta från denna procentsats och alltså kan det bli högre. Som mest erbjuder de lån upp till 21,6%.

PausLån: Även här är räntan 9,9% upp till 21,6%.

Trygglån: Även här är räntan 9,9% upp till 21,6%. Därtill kommer en kostnad för Betalningsskydd.

Uppläggningsavgift på 595 kr tillkommer. Utöver det även administrativ kostnad på 19kr vid betalning med autogiro, i annat fall 39 kr.

6/10

Vad skiljer lånen åt?

Vid en första anblick ser lånen mycket lika ut. Men det finns några punkter som skiljer dem åt.

Privatlån Plus: Ett vanligt privatlån med ovanligt hög lägsta räntenivå.

PausLån: Exakt som ovan men med tillägget att man kan få två betalningsfria månader under lånets löptid. Maximalt en gång per år.

Trygglån: Ett privatlån med betalningsskydd. Detta är ett tillägg som många banker erbjuder till sina privatlån. I detta fall har alltså betalningsskyddet bakats in i lånekostnaden.  Om personen skulle bli sjukskriven eller förlora jobbet betalar försäkringen planerat månadsbelopp på lånet i upp till 12 månader. En trygghet helt enkelt för att kunna betala lånet även om inkomsten kraftigt skulle falla.

Hur mycket betalskyddet kostar extra framgår när lånet tecknas. Exempelvis får en person som lånar 20.000kr och återbetalar på 24 månader betala 899kr per år för detta skydd.

Otydlighet gällande skillnader på kostnad på de olika lånen ger minus. Det känns som att det är ett enda lån som marknadsförs på tre olika sätt.

thorn olika lån

 

thorn låna pengarTa lån på Thorn

Oavsett vilket av dessa tre lån som låntagaren vill teckna ske låneansökan på samma sätt. Första steget är att välja summa och önskad amorteringstid. Om det är Trygglån som ska tecknas väljer man även om Betalskydd ska vara inkluderad eller inte.

När detta väljs syns det hur stort månadsbelopp som man minst kommer att behöva betala. Detta alltså beräknat på den lägsta ränta som Thorn erbjuder.

Nästa steg är att uppge uppgifter om låntagaren, dess ekonomi och godkänna allmänna villkor.

Ansökan ska sedan signeras och skickas in till Thorn varpå de betalar ut pengarna till låntagarens konto.

Det som inte framgår med tydlighet är hur lång tid det tar att få pengarna utbetalade. Överlag är informationen mycket knapphändig.

3/5

Krav

Att inte tydligt skriva ut vilka krav som ställs på låntagaren är riktigt dåligt. På denna punkt är de bland de sämsta långivarna som recenserats.

Det som framgår, en bit in i låneprocessen, är följande:

  • Minst 20 år
  • Ingen betalningsanmärkning

1/5

Övrigt:

thorn reklamÖverdriven marknadsföring

På hemsidan har Thorn sammanfattat sina lån med:

  • Lös lånet när du vill – utan avgifter (vilket i stort sett alla banker har )
  • Öka amorteringstaken – utan avgifter (det kostar inte heller på andra banker)
  • Bestäm återbetalningstiden själv (vilket sägs i meningarna ovan)

De framställer lånet som att det är fördelaktigt för att man kan betala lånet i snabbare takt än vad som är avtalat. Men detta är alltid gratis och ett krav mot alla banker att erbjuda sina kunder.

De skriver även ”Du får Fast lågt månadsbelopp”. Att den som lånar 100.000kr med en minsta ränta på 9,9% får lågt månadsbelopp i jämförelse mot lån hos andra banker är tveksamt.

Slutbetyg 4/10

Besök Thorn
Sammanfattning

Sammanfattning

Thorn erbjuder privatlån från 10.000kr upp till 100.000kr. Detta i tre olika låneformer som liknar varandra väldigt mycket. Skillnaden mellan Privatlån Plus och Paus Lån är att låntagaren kan ta paus två månader med betalningen på det senare lånet. Hur mycket mer detta kostar låntagaren framgår inte.

Just brist på information gör att Thorn får ett dåligt betyg. Att inte kunna erbjuda lägre ränta än 9,84% är även det ganska dåligt. Men på de lägre summorna kan det ändå ses som acceptabelt.

Thorn: Betyg 4/10