Tips & Råd

Genom att göra budget, se över sina lån, välja bättre sparkonto och använda kreditkortet på rätt sätt kan man spara tusenlappar varje år. Det finns alltid mycket att göra för att förbättra ekonomin men det viktigaste är att man börjar och tar ett litet steg framåt.

De tips som presenteras här är både konkreta råd och inspirerande tips för att du tydligare ska få överblick på din ekonomi och sedan kunna ta de bästa besluten för att hålla kostnaderna nere.

Amortera eller Spara?

Är det alltid bäst att amortera eftersom utlåningsräntan är högre än inlåningsräntan hos bankerna? Eller bör man först och främst spara pengarna på ett sparkonto eftersom det skapar en mer flexibel möjlighet att använda dem?

Valet är inte alltid helt enkelt gällande om man ska spara eller amortera de månader som det finns extra mycket på kontot. Här lyfts olika aspekter upp, dess fördelar och nackdelar m.m.

Läs mer om att amortera eller spara

AIG ID-Skydd

År 2015 genomfördes ca 85.000 Id-kapningar i Sverige. Det är den bedrägeriform som är störst och som även ökar allra mest. Med så många bedrägerier är det fler än landets totala cykelstölder per år. Med ett ID-skydd kan man tidigt upptäcka om någon försöker genomföra en ID-kapning. En fördel är även att försäkringen begränsar skadorna och även ger ekonomisk ersättning om bedrägeriet genomförs. Ett av de företag som erbjuder ID-skydd är AIG.

Läs mer om AIG ID-Skydd Plus

aig reklam idskydd

Balansekonomi – Gratis föreläsning för en bättre ekonomi

Balansekonomi är gratis föreläsningar som genomförs över hela landet. De som föreläser är bland annat kända profiler från det svenska Tv-programmet Lyxfällan.  Men här är det inte akuta lösningar på ekonomiska problem som man pratar om utan långsiktiga tankesätt och praktiska tips för en bättre vardag. Helt enkelt att få sin ekonomi i balans.

Läs mer om Balansekonomi

balansekonomi

Betalkoll

Har du svårt att få kontroll över alla fakturor som ska betalas? Ett tips är att använda appen Betalkoll. När en faktura kommer tar du foto på den och skickar sedan den till Collector Bank via appen. De ser till att fakturan blir betald på förfallodatumet och sammanför alla fakturor på en enda faktura. Denna faktura skickas sedan ut till personen och man kan nu välja att betala hela summan eller delbetala den.

Läs mer om Betalkoll

Betalo – Betala räkningar med kreditkortet

Det finns flera fördelar att betala räkningar med kreditkortet. För det första samlas alla räkningar på en och samma faktura vilket skapar en tydligare överblick. För det andra får man 30-60 dagars räntefria dagar. Det blir därmed ett sätt att skjuta upp betalningen de månader som inkomsterna är låga. I och med att skulden förflyttas till kreditkortet ges även möjlighet att delbetala skulden i likhet med övriga kreditkortsinköp.

Läs mer om Betalo eller Billhop

mittkort plus betalo

Ekonomiappar

Det finns ett flertal olika appar som kan underlätta den vardagliga ekonomin. De har alla sin inriktning även om vissa vill erbjuda en bred tjänst och andra en smalare specifik tjänst. Ett exempel är Smartbudget där man skapar en budget och även följer upp hur den efterföljs. Detta sker enkelt då appen kan kopplas till den egna banken. Andra appar är exempelvis Swish, Sparakvittot och Tink

Läs mer om ekonomiappar

 

WorldRemit

Att skicka pengar till släkt och vänner i andra länder är väldigt enkelt och billigt. I alla fall om man använder sig av den tjänst som WorldRemit erbjuder. Pengar kan skickas på flera olika sätt och prismässigt ligger de i nivå med eller något under dess konkurrenter.

Läs mer om World Remit

world remit loga

 

Undvik Lånefällan

Ett lån kan vara ett sätt att skapa förutsättningar för att få jobb, kunna studera eller renovera hemmet. Många gånger är ett lån något positivt som skapar möjligheter. Men för vissa blir lån något som raserar hela den privata ekonomin. Detta genom att de fastnar i ”lånfällan”. Det finns ett flertal vägar att gå för att undvika denna negativa situation. Bland annat genom att hitta andra finansieringsmöjligheter, jämföra sina lån och undvika vissa krediter.

 

UC ID-Skydd

UC är Sveriges största kreditupplysningsföretag. De erbjuder ett flertal tjänster för både företag och privatpersoner vilka alla är kopplade till den stora informationsbas som UC har tillgång till. En av deras tjänster är UC Id-skydd. Det betyder att de bevakar flera register för att så tidigt som möjligt upptäcka ID-stölder. Om det skulle uppstå hjälper de till att begränsa skadorna och tar även hand om att återta personens identitet.

Läs mer om UC ID-skydduc beställ här

Trustly – Säkra betalningar

Trustly erbjuder säkra och smidiga betalningslösningar för E-butiker. Istället för att kunden ska behöva uppge betal- eller kreditkortsnummer kan man via Trustly logga in på banken och göra en direktöverföring. Ett enkelt sätt att handla och betala från sitt bankkonto

Läs mer om Trustly

trustly loga

 

Solventia – Se din kreditupplysning

Vet du vilken information som kreditföretagen har om dig? Information som de får när de tar en kreditupplysning och som ligger till grund för om du får låneansökningar beviljade eller inte.

Solventia är en tjänst där man kan beställa en kreditupplysning på sig själv. Därmed kan man se ev. betalningsanmärkningar, kreditvärdighet och taxerad inkomst.

Läs mer om Solventia

solventia reklam

Smartbudget

Smartbudget är kanske Sveriges mest kompletta ekonomiverktyg. Grunden är budgeten men här kan man även lägga in sparmål och räkna ut hur olika räntesatser påverkar lån och sparande. Basversionen är gratis och kan användas på dator eller via app. Vill man ha alla tjänster som erbjuds betalas ett månadsabonnemang.

Läs mer om Smartbudget

smartbudget loga

Skydda dig mot ID-stölder

Att ha ID-skydd är ett sätt att minska risken för att en ID-stöld ska ske. Men man kan göra betydligt mer än att teckna den försäkringen. Det handlar grundläggande säkerhet som minskar risken för att bedragaren ska kunna utnyttja ditt personnummer och ta lån eller köpa saker på avbetalning.

Läs mer om hur du skyddar dig mot ID-stölder

aig reklam idskydd

SKEF

SKEF står för Svenska Konsumentkreditföretagen Ekonomiska förening och är en förening främst för de så kallade snabblåneföretagen. Föreningens primära uppgift är att försöka skapa en så transparent och tydlig lånemarknad  som möjligt på dessa kortare krediter.

Läs mer om SKEF

Så pressar du boräntan

Boräntan kan vara den allra viktigaste räntan att pressa och förhandla. I många städer är bolån på 1-2 miljoner mycket vanligt och då gör skillnader på tiondelsprocent stor skillnad. Trots detta är det allt för många som inte jämför bolån och inte väljer att försöka pressa sin bolånränta. Trots att det är ganska enkelt.

Läs mer om hur du pressar boräntan

MySafety ID-skydd

MySafety erbjuder Sveriges mest populära ID-skydd. Ett skydd som är uppdelat i tre nivåer. Det minskar risken för att ID-kapning ska ske, minskar omfattning om så sker och ger även hjälp och ekonomisk ersättning om kapning sker.

Läs mer om MySafety ID-skydd

Är Privatlån eller Smslån billigast?

Smslån får ofta kritik för att vara det dyraste alternativet. Detta med effektiva räntor på flera hundra procent. Men är alltid alternativen bättre? Till stor del handlar dom lånesumma och amorteringstid. I vissa fall är nämligen sms-lånet billigare.

Läs mer – Är Privatlån eller smslån billigast?

Smslån & Snabblån

Kreditvärdighet och betalningsförmåga

Två saker som bankerna tittar på, innan de väljer om en låneansökan ska beviljas, är personens kreditvärdighet och betalningsförmåga. Genom att vara medveten om vad som påverkar detta kan man även öka sina chanser att få lån. Ibland kan små insatser göra stora skillnader i kreditvärdigheten och betalningsförmågan

Läs mer om kreditvärdighet och betalningsförmåga

 

Betala av kredikort eller spara?

Ibland tänker man att man ska spara pengar i fonder eller aktier när man egentligen borde satsa på att amortera. En amortering är inte bara en avbetalning på ditt bolån, det kan också vara att betala av ett maxat kreditkort. Många har till exempel obetalda skulder på sina bensinkort som kostar 10-15% ränta. Vill du jämföra olika bensinkort eller tankkort för att få bra villkor kan du göra det här:

Vår sida om Bensinkort.