Ekonomiappar

Det bästa sättet att få kontroll över sin ekonomi, sina lån och sitt sparande är att ge sig enkla och tydliga förutsättningar för det. Ett sätt är att installera de appar som kan underlätta hanteringen av all information. Då har man med sig informationen var man än är och dessutom allt på samma ställe. Framförallt kan man lättare få överblick över ekonomin vilket brukar vara en grundpelare för en sund ekonomi. Några av de vanligaste apparna är följande (listan uppdateras regelbundet).

Bankappen – Oavsett vilken bank man är kund hos är det nästan ett måste att installera bankens app. Genom att sedan installera mobilt bank ID kan man logga in och göra överföringar, betala räkningar eller köpa fonder. Framförallt är det ett smidigt sätt att se saldot så man inte köper för mycket och sätter sig i ekonomiska bekymmer.

Swisch – Det tog inte många månader från att Swisch lanserades till att det blev en app som extremt många svenskar använder. Med Swisch kan man betala till andra personer och företag som har Swisch genom sin mobil. Det enda som krävs är att man har mottagarens telefonnummer vilket gör det otroligt smidigt att göra överföringen.

swish

Minpension – Kanske inte den app man behöver använda varje dag men det är en app som påminner om att det även kan vara viktigt att tänka framåt i livet. Här kan man se hur stor pension man kommer att få och möjligheten finns även att lägga in det privata sparandet för att se den gemensamma pensionen.

minpension

Sparakvittot – En app som gör det enklare att ha koll på sina kvitton. Dessa sparas nämligen digital i appen och man slipper ha en mängd papperskvitton i plånboken som lätt kommer bort. Det blir även ett sätt att snabbt få överblick på var alla pengarna försvinner. Nackdelen är att alla butiker inte är anslutna. Som ett alternativ kan man istället ta kort på kvitton och spara i liknande appar.

Tink – I och med att antalet ID-stölder ökar år från år är det mycket viktigt att göra vad man kan för att begränsa problemen som kan uppstå om man blir utsatt för detta. Här fyller Tink en bra funktion. Appen scannar av alla transaktioner som sker på kontot och man kan därmed snabbt och enkelt se om exempelvis dubbeldragning har genomförts. Tink är i grunden en app som gör det enkelt att få kontroll på sin ekonomi och tjänsten om att upptäcka ID-stöld är därmed en del i hela appen.

SmartBudget: En av de mest kompletta apparna för att få översikt på hushållsekonomin. Lägg in månadens kostnader och inkomster, gör budget och se utfall. Planera långsiktigt sparande och se hur mycket räntorna kommer att ge i avkastning. En övergripande app (som även kan hanteras via datorn) för den som på ett enkelt sätt vill få överblick på sin ekonomi.smartbudget fungerar bra på mobil

Läs mer om SmartBudget i vår recension.

SettleUp: Vem ska betala maten? Vem betalade bensinen förra gången? På semestern eller i hemmet är det lätt att någon betalar mer än någon annan just eftersom det är svårt att hålla koll. Med SettleUp blir det betydligt enklare. Skriv upp vem som lagt ut pengar och till vad. Sedan syns det snabbt vem som är skyldig vem.  Perfekt för de som ofta lånar ut pengar men glömmer att ”kräva” tillbaka dem.

Zmarta-appenZmarta är en av de större låneförmedlarna i Sverige och ett av de första företag inom branschen med egen app. De lanserade sin app i april 2016 och fick relativt stor uppmärksamhet för detta medialt.

När den lanserades fanns den bara till iPhone men tankarna finns eventuellt att utveckla den även för Android.

Appen heter Balans och kopplas mot den internetbank man har använder sig av. Bland annat kan appen räkna ut hur mycket man kan spendera per dag för att pengarna ska räcka resterande dagar av månaden, jämföra olika alternativ och planera sin ekonomi på ett tydligare sätt. Ett sätt att hålla ekonomin i balans helt enkelt.

zmarta småruta

Get Dreams – Vad behöver man göra för att nå sina drömmar om resa, bröllop eller nytt hus? Svaret handlar om att spara pengar. Det är även det som appen Get Dreams hjälper till med. Tanken med appen är att det ska vara enkelt, roligt och tydligt att spara pengar. Detta oavsett om man vill nå målet själv eller om man vill spara tillsammans med några vänner. Detta på ett sätt som skiljer sig ganska mycket från många andra sparappar.

Första steget är att Skapa en Dröm. Här visualiserar man vad man vill använda pengarna till och skapar ett tydligt mål som man blir påmind om när man öppnar appen.

Andra steget är att minimera kostnaderna. Detta kallas för ”Sparhack”. Att hacka på alla utgifter och se till att de blir mindre. Därmed kan man i små steg känna sig duktig på vägen mot det stora målet. Det går exempelvis att markera att man tagit med sig matlåda istället för att köpa mat ute på jobbet. Appen ger även konkreta tips som gör att man ser de små utgifterna – som ofta blir stora i längden.

Tredje steget är att utmana sig själv för en ny vana. En vana som på ett eller annat sätt tar dig steg närmare drömmen.

Fjärde steget är att spara pengar. Det kan vara veckovis, månadsvis eller varför inte bara de dagar det är fullmåne? Här finns roliga och udda inställningar. Allt för att trigga igång sparivern utifrån vad som passar. Appen har ett samarbete med Ålands Banken som även generellt ger hög sparränta.