Räntefria lån

Uppdaterad:

Ett räntefritt lån är ett lån som tecknas där låntagaren inte behöver betala någon ränta. Ibland marknadsförs dessa av kreditbolag men man bör vara noggrann med att se över villkoren kring dessa innan de tecknas. Det är nämligen inte alltid som räntefria lån är det billigaste alternativet.

Tre av de vanligaste räntefria lånen är följande:

Räntefritt – Första gången

Främst inom sms-lån

Räntefria lån hittas nästan uteslutande inom så kallade sms-lån. Det finns flera orsaker till detta.

För det första är sms lån på betydligt lägre belopp än privatlån. I de fall som långivaren erbjuder ett brett spann av lånesummor så är det nästan enbart på de lägre beloppen som räntefria lån erbjuds. Det blir därmed ett sätt att ”visa upp” sin produkt och hoppas på att låntagaren kommer tillbaka och lånar mot ränta i framtiden. Många som tar sms-lån gör detta nämligen flera gånger.

För det andra har många sms-lån gjorts om till kontokrediter. Det betyder att lånesumman återbetalas flexibelt, likt ett kreditkort. För att ytterligare likna funktionerna med ett kreditkort erbjuder ett par långivare gratis kredit (räntefritt lån) under de första 30 dagarna.

BolagRänte & Avgiftsfritt
AmorteringstidAnsök
ferratum småruta15000kr30 Dagar Ansök
meddelandelån liten ruta500kr15 Dagar Ansök
viaconto småruta500kr30 Dagar Ansök
easycredit småruta1000kr30 Dagar Ansök

Räntefritt – Men inte avgiftsfritt

Att ett lån marknadsförs som räntefritt betyder enbart att låntagaren inte behöver betala någon ränta under låneperioden. Men däremot kan det tillkomma en rad avgifter. Detta kan vara månadsavgifter, uppläggningsavgifter och annat. Ett lån på 1000kr med 100kr i avgifter ger ju sammanlagt en kostnad på hela 10% av lånebeloppet.

Vad är då bäst? Att ha en ränta på 10% eller räntefritt lån med avgifter som är lika mycket som 10 % av lånebeloppet. I detta fall bör man definitivt välja ränteutgiften. Detta eftersom man varje år får dra av ca 30% av förra årets räntekostnader i deklaration. Med andra ord blir det till och med billigare i längden att ha en något högre ränta än ett räntefritt lån med höga avgifter.

BolagRäntefritt upp tillRänta
AvgiftTotal KostnadAnsök
kredit365 småruta1000kr0%395kr395kr Ansök
monetti småruta1000kr0%395kr395kr Ansök

Räntefritt – Avbetalning

Ett sätt att låna pengar är att köpa saker på avbetalning. Då skjuter man upp betalningen och får betala en liten summer per månad ( i likhet med amortering ). Då företagen som säljer saker på avbetalning tjänar pengar på själva försäljningen har de inget behov av att även tjäna pengar på lånet. Därför kan de erbjuda räntefri avbetalning som ett sätt att locka kunden till att köpa trots att inte några pengar finns. Men även här finns alternativet ”Räntefritt – men inte avgiftfritt”. Så om avbetalning väljs är det lika viktigt att läsa villkoren. En del avbetalningar kostar nämligen en hel del i uppläggningsavgift och aviavgifter.

Räntefritt – En period

Att inte behöva betala ränta under de första månaderna (eller annan tidsperiod) är möjligt både inom bolån, privatlån och vissa microlån. Det kan vara ett sätt att skjuta upp kostnaden men man ska då vara medveten om att man får betala extra mycket när perioden tagit slut då all ränta ska betalas in.

Räntefritt – Som kräver sparande

Ett något mer ovanligt sätt att låna utan ränta är via de nischade banker som erbjuder helt räntefria lån. Men i gengäld får man låntagaren betala en viss avgift för att teckna lånet. Därutöver krävs det att man, utöver amorteringen, betalar in en viss summa varje månad till ett sparkonto på banken. De insatta pengarna får inte låntagaren någon ränta på utan placeras i sin tur av banken. På detta sätt får banken pengar genom de placerade pengarna vilket täcker upp för kostnaden kring lånen.

Räntefri period – Kreditkortet

Alla kreditkort har en räntefri period. Den brukar vara på 45-60 dagar.

Ex: Om en person köper en produkt den 15:e en månad så utnyttjas krediten på kortet. I mitten av kommande månad kommer fakturan på förra perioden. Det har nu alltså gått 30 dagar från köpetillfället. Fakturan har i sin tur ex. 30 dagars betalningstid. Den som vänter till sista betalningsdagen har därmed fått ”låna” pengar till inköpet gratis i 60 dagar.  Så länge som hela fakturabeloppet betalas på betalningsdagen uppkommer ingen räntekostnad. Väljer man även ett kort utan årsavgift betyder det att den som har kortet när som helst på året kan ”låna” pengar i upp till 60 dagar utan att det kostar något alls. Hur mycket som går att låna beror på hur stor kredit som finns på kortet.

Att tänka på

  • Står det RÄNTEFRITT behöver det inte betyda att det är utan kostnader. Det kan till och med blir dyrare än lån med ränta
  • Står det RÄNTEFRITT OCH AVGIFTSFRITT får det enligt lag inte kosta något att ta lånet. Men det kan finnas krav ex. att återbetalning ska ske via autogiro.
  • Alla kreditkort har RÄNTEFRIA DAGAR. Det brukar vara 45-60 dagar. Kom ihåg att detta är maximalt antal dagar. Hur många dagar det i realitet blir beror på vilken dag på månaden som kortet används, fakturadag och betalningskrav på fakturan.
  • Teckna enbart lån som du är säker på att kunna återbetala. Detta även om de är ränte- och avgiftsfria. När ett lån inte betalas enligt avtal uppkommer snabbt extra kostnader. En del kreditgivare har även tillägget att ränta tillkommer efter en viss period utan att de behöver meddela detta.