Credway

Uppdaterad:
 •  Låna 1000-20.000kr
 • Alltid 2,42% månadsränta
 •  Räntegaranti – Få alltid bästa räntan på smålån
 • Betyg 9/10 (Bäst på Sverigekontanter på smålån)
Till Credway

Credway är ett relativt nytt varumärke på kreditmarknaden. Men företaget som står bakom varumärket är inte nya. Det är Northmill AB som står bakom Credway vilket är samma företag som står bakom EasyCredit och Credigo.

Det som gör att Credway sticker ut ur mängden  är en betydligt lägre räntekostnad. För personer med betalningsanmärkning är det ett av de absolut billigaste lånen förutsatt att det gäller någon tusenlapp som sedan betalas tillbaka på några månader (som ett snabblån). Detta är däremot inte ett snabblån utan en onlinekredit.De är så säkra på att de har bästa räntan att de har en räntegaranti.

Företaget får bra betyg på ränta, information och flexibilitet. Ges mycket bra betyg !

Besök Credway

Storlek och Amorteringstid

Credway erbjuder inte ett lån i ordets rätta mening. De erbjuder en kredit. Det är viktigt att skilja på detta eftersom det finns vissa skillnader. En är att en kontokredit kan betalas tillbaka mer flexibelt än ett lån. Dessutom betalar man enbart för den del av krediten som utnyttjas. Nackdelen är att man kan lockas använda större kredit än man egentligen har behov av.

Krediten kan ansökas på från 1000kr till 30.000kr.

I mitten av varje månad (14:e) skickas en faktura ut på den kredit som utnyttjats. Den förfaller sedan efter 14 dagar så det gäller att komma ihåg att betala i tid.

I och med att det är en kredit väljer kredittagaren själv hur stort belopp som ska återbetalas. Den minsta summa att betala är däremot 250kr per månad. Självklart kan man även återbetala krediten med större belopp och därmed minska kommande räntekostnader.

Är krediten på upp till 5000kr är minsta inbetalning per månad 250kr. Är krediten 6-10.000 är minsta betalning 500kr. Vid kredit 11-15.000 gäller 750kr och vid 16-30.000kr är krav på återbetalning 1000kr i månaden. Maximal återbetalningstid är 62 månader

4/5

Ränta

credway räntaCredway erbjuder alltid exakt samma räntesats, dvs 2,42% månadsränta. Detta oavsett storlek på lånet eller amorteringstid. Utöver det tillkommer inte några andra kostnader vilket gör Credway mycket konkurrenskraftiga.  Den effektiva räntan blir i detta fall 33,18%.

De har även en egen jämförelse  som visar hur mycket billigare de är än många av de stora aktörerna på marknaden. Skillnaden är även mycket stor. (Se bild nedan)

 

På denna punkt får därmed Credway extremt bra betyg.

credway billigast

10/10

Prisgaranti:

credway lägsta prisSom nämnts ovan har Credway mycket konkurrenskraftig ränta. Det gör att de till och med har en prisgaranti som garanterar att de ska vara lägst på alla lånebelopp mellan 1000kr och 30.000kr. Om en person skulle hitta ett lån hos någon annan kreditgivare som är lägre än deras så lovar de att inte bara matcha detta – utan även att sänka priset så att det är 10% lägre än hos deras konkurrent. För de som jämför räntor hos flera snabblåneföretag är därmed Credway absolut en aktör att räkna med.

Det ska tilläggas att prisgarantin enbart gäller för lån på 1000kr och upp till 30.000kr och detta även om återbetalningstiden är 30, 60 eller 90 dagar.

Exempel på tillfällen då prisgarantin inte gäller är:

 • Räntefria lån eller helt kostnadsfria lån
 • Kampanjer, erbjudanden eller annat som är knutet till en viss period
 • Bolån eller pantlån
 • Om lån tecknas hos aktör som har individuell räntesats (extremt vanligt vid privatlån)
 • Lån som är så kallade Peer-to-Peer lån

Men…

Är det större belopp som ska lånas av en person som inte har någon betalningsanmärkning kan ett privatlån vara billigare. Detta i alla fall om man önskar amortera på fler än bara 2-3 månader.

Ta lån på Credway

Summa

Första valet är att välja hur stor summa på kredit som önskas. Detta mellan 1000kr och 30.000kr och med fasta tusen kronor i intervall.  När detta väljs syns det tydligt hur stort belopp som måste betalas in varje månad, månadsränta, effektiv ränta samt att det går att klicka fram en detaljerad återbetalningsplan.  Detta är mycket bra då all information presenteras tydligt.

Uppgifter

Nästa steg är att ange personuppgifter, inkomst, anställningsform och annan information om den personliga ekonomin.

Identifiering

Identifiering sker med Mobilt Bank ID, Nordeas personkonto eller manuell identifiering. När en ansökan sker får låntagaren även inloggningsuppgifter till ”Mina Sidor” hos Credway. På kontot kan personen sedan se hur stor krediten är och eventuellt höja/sänka den. Utöver det syns det hur stor del av krediten som utnyttjats. Det är härifrån som uttag sedan sker när krediten ska betalas ut.

Om krediten beviljas är den helt obegränsad i tid. Det är alltså möjligt att genomföra en ansökan en månad och sedan göra uttag på krediten flera månader senare.

Svaret på kreditansökan visas direkt på datorskärmen efter att ansökan skickats in.

credway ansök om lån

credway idUttag

När ansökan skickas in genomförs första uttaget. Vill man sedan göra fler uttag från krediten sker detta genom ”Mina Sidor”. Det är även möjligt att ringa in för att få hjälp med kommande utbetalningar. Uttag är minst på 500kr.

Hur fort utbetalning sker vid uttag beror på vilken bank låntagaren har. Är det Nordea, Handelsbanken eller Swedbank sker överföring av beloppet inom en timme. Detta då under de öppettider som Credway har.  Då de har öppet 8-20 på vardagar och 10-18 på helger har de alltså även helgutbetalningar. Vid annan bank kommer pengarna att betalas ut på samma dag så länge som ansökan beviljats innan 13.30. Utbetalning är då senast 17.30. I annat fall kommer pengarna kommande bankdag.

I och med att Credway har samarbete med tre av storbankerna kan en väldigt stor andel av låntagarna få pengarna utbetalade inom en timme.

5/5

Krav:

Det finns två krav som måste vara uppfyllda för att få kredit hos Credway.

 • Personen måste vara minst 20 år gammal
 • Personen måste ha en årsinkomst på minst 120.000

Här får däremot företaget något sämre betyg. Det hade varit önskvärt att de även nämnt om de accepterar betalningsanmärkning (vilket de gör) samt om det finns något krav på att personen måste var bosatt i Sverige eller liknande. Dessutom behöver man leta bland ”Frågor och Svar” för att hitta denna information. Det kunde helt enkelt vara tydligare.

4/5

Kortfakta:

Låna med betalningsanmärkning? Ja

Låna utan UC? Ja. Det kreditupplysningsföretag som Credway använder är Creditsafe

Helgutbetalningar? Ja 10-18.

Lån för person under 20 år? Nej

Besök Credway

Övrigt:

Kopia på Easycredit: Att det är Northmill AB som står bakom både Credway och Easycredit är inte svårt att se. Sidorna är nästan identiska. Detta med skillnad att Easycredit har en röd blomma medan Credway har en grön som loga. Ansökningsformulären är även identiska.

Men det finns skillnader. Detta inte minst gällande kostnad för lånen.

Ett lån som tas på Easycredit på 10.000kr kostar efter 90 dagar 2300kr i ränta.

Om samma kredit tas på Credway kostar det 726kr.  Det är stor skillnad!

Så även om dessa varunamn ser lika ut på ytan så är det stor skillnad under skalet.

Inte ett privatlån: Även om Credway har låga priser så är det enbart låga priser i jämförelse med andra snabblån och krediter. Det finns även tillfällen då det är billigare med Credway än ett klassiskt privatlån. Detta om små summor (5-10.000) ska lånas på kort tid, några månader.

Men detta är inte ett privatlån utan en kredit som har högre ränta än privatlån och kreditkort. Ändå skriver de ”Hur fungerar Credways Privatlån?” vilket kan vara missvisande. Det är inte ett privatlån i ordets rätta betydelse.

Kontokredit – med låneskydd

Det är inte bara en betydligt bättre räntenivå som gör att Credway får högt betyg. De erbjuder även låneskydd, något som annars bara är vanligt på privatlån och kreditkort. Om låneskydd tecknas till lånet kommer försäkringen att betala månadskostnaden i det fall låntagaren blir sjuk eller arbetslös. Vid dödsfall löses hela lånet. Kostnaden för denna trygghet är 0,54% av utnyttjad kredit.

3/5

Besök Credway
Sammanfattning

Sammanfattning

Genom att ha marknadens bästa ränta på lån mellan 1000kr och 20.000kr får Credway mycket bra betyg. Självklart går det att få lägre på privatlån men i jämförelse med företag med liknande kredittjänst är de bäst vilket väger tungt i denna recension.

De är även mycket tydliga med kostnaderna och hur lånet ska betalas tillbaka. Ett stort plus är även att de samarbetar med ett flertalet olika banker vilket gör att pengar kan betalas ut inom en timme så länge man har konto hos någon av dessa banker.

Nackdelen är att sidan är förvillande lik EasyCredit och att de antyder att de har privatlån. Men det är små detaljer som inte förstör de annars mycket goda betyget.

Klar rekommendation för de som söker lägst pris på snabblån. För de som inte har betalningsanmärkning är däremot ett kreditkort en bättre ekonomisk lösning. Detta med hälften så hög ränta.

Slutbetyg: 9/10

Credway: Betyg 9/10