Betalo

 betalo loga    Betalo erbjuder tre finansiella tjänster.

 • Skicka pengar utomlands
 • Skicka pengar till bankkonto
 • Betala fakturor med kort

Från början erbjöd de enbart fakturahantering vilket även är den tjänst som de är mest känd för. Detta eftersom man kan betala fakturorna med sitt kreditkort och därmed kan man utnyttja krediktortets 4-8 veckors betalningsfria tid.

Med andra ord blir det ett sätt att ”låna” av sig själv under en månad. Ett betydligt billigare alternativ än att ta privatlån eller SMS-lån för att betala fakturorna.

Företaget startades 2011 och står sedan dess under Finansinspektionens kontroll då de är registrerad som betaltjänstleverantör. Företaget ägs bland annat av Bonnier Dagstidningar AB.

Betalo betala räkning

Att bli medlem hos Betalo kostar inget och tar enbart några minuter. När man sedan ska betala en faktura lägger man in sina kortuppgifter, väljer PG/BG-nummer som betalningen ska till och skickar iväg betalningen. För att underlätta betalning av flera fakturor samtidigt går det att lägga in 10 betalningar i taget.

Betalningen signeras sedan med mobilt BankID eller BankID.  Efter att betalningen är slutförd skickas ett mail ut till betalaren som en bekräftelse på köpet. Det går även att skriva ut kvittot via ”Mina Sidor”.

Kostnaden hamnar nu på kommande räkning på kreditkortet. Har man den månad som denna räkning ska betalas inte råd att betala hela summan finns alltid möjlighet att enbart betala en mindre summa. Visserligen tillkommer det då en ränta på överstående belopp men fortfarande är detta ett billigt sätt att skjuta upp betalningar någon månad.

betalo kortBetalo kan användas på dator eller via App. Appen går att ladda hem via Appstore eller Google Play.

Pris:

Kort från MasterCard ger en avgift på 1,9% av summan. Detta i likhet med kort från VISA. Är det ett kort från American Express kostar det 2,5%. Utöver det finns en rad partnerkort som innebär att kostnaden är mindre, eller helt gratis.

Däremot ska man komma ihåg att man ofta får ta del av kreditkortens bonusprogram om korten används. Det är exempelvis mycket vanligt att man får 1% i återbäring på allt som handlas. I vissa fall ger däremot inte kreditkorten bonusar på betalningar via Betalo. Frågor kring detta besvarar inte Betalo då de hänvisar till den enskilda kortutgivaren.

Att få möjligheten att skjuta upp en betalning (och få försäkringsmässiga fördelar som kreditkortet har) för enbart 1,9% i avgift är mycket bra. Det kan jämföras med att ta lån för att klara av hyran, elen eller vad det är som ska betalas.

Fördelar & Nackdelar

Det finns flera fördelar med Betalio:

 • Bonusen

I de fall som man har ett kreditkort som är gratis att använda på Kortio samt har bonus på alla inköp är det lönsamt att använda denna betalfunktion. Varje inköp ger bonus – även om det inte är speciellt mycket.

 • Skjuta upp betalningen

En av de största fördelarna är att kunna skjuta upp betalningen av en faktura. Detta först med 4-8 veckor helt utan ränta. Sedan ligger kostnaden på kreditkortet vilket möjliggör att man kan delbetala kostnaden under några månader.

 • Extra förmåner

Idag har kreditkort en rad olika förmåner. Detta inte minst gällande försäkringar vid köp över internet eller vid resetillfällen. Försäkringarna gäller enbart om köpet genomförts med kortet. Vid en resa som ska betalas med faktura är det därmed en stor fördel att betala med kortet via Betalo. Man får då kortets avbeställningsskydd och andra reserelaterade försäkringsskydd.

 • Få överblick över ekonomin

En stor fördel med kreditkort är att man har en enda faktura för alla inköp under månaden. Man får då en överblick över var pengarna ”tagit vägen”. Med Betalo kan även fakturor läggas in på samma kreditkortsfaktura vilket kan göra det ännu enklare att få överblick över utgifterna.

betalo betala räkningar med kreditkortet

 • Nackdel – Kostnaden

Med en kostnad på 2,5% blir det snabbt flera hundra kronor som betalas till företaget. Detta åtminstone om exempelvis hyran och amorteringen betalas via denna väg. Men man bör alltid se vad man får för kostnaden. För att få ta del av kreditkortets försäkringsfördelar (eller prisgaranti) är det ett klart prisvärt alternativ. Att ha detta som en stående väg att betala räkningar är däremot inte någon rekommendation.

 

 • Nackdel – Flexibiliteten

Betalos stora fördel är dess flexibilitet gällande att man kan skjuta upp betalningar. Men det blir även dess nackdel. I alla fall mot de personer som inte har kontroll på sin ekonomi och ofta skjuter upp betalningar eftersom de inte har tillräckligt på kontot för att betala räkningarna. Betalo ska inte användas återkommande för att skjuta upp räkningar utan vid enstaka tillfällen. Det är inte en långsiktig lösning utan en väg att gå de enstaka tillfällen man behöver skjuta på betalningen av någon anledning.

 

Betalo utomlandsöverföring

Betalos tjänst som låter användare skicka pengar utomlands är, enligt dem själva, till mycket bra villkor. Till exempel hävdar de att de är upp till åtta gånger billigare att använda sig av dem än att gå till en bank för samma sak. En av anledningarna till att det kan vara billigare att använda sig av Betalo än en bank, är att de inte gör något påslag på växelkursen. Enligt företaget får kunderna alltid den bäst förhandlade kursen.

Särskilt många nackdelar verkar inte finnas. För den som behöver skicka pengar utomlands kan Betalo mycket väl vara ett bra alternativ. Dock beror det på var pengarna skall skickas. I dagsläget är antalet mottagarländer ganska få, då det bara är 30 länder som pengarna kan skickas till. Visserligen är dessa 30 länder troligtvis många av de mer populära länderna att skicka pengar till från Sverige. Faktum är dock att Betalo står sig slätt i jämförelse med mer etablerade tjänster i det här fallet.

Är Betalo verkligen åtta gånger billigare än en bank?

Betalo har använt sig av konsumentverkets tjänst för att jämföra olika tjänster som används för att skicka pengar utomlands från Sverige. Vad det kostar att göra detta varierar mycket – även bland banker. Det som Betalo menar med ”upp till 8x billigare än en bank” är helt enkelt genomsnittet bland Betalos konkurrenter. Således kan det finnas en aktör med ungefär samma priser som Betalo, eller till och med billigare. Då det är räknat på genomsnittspriser står det dock klart att Betalo är en av de billigare aktörerna på marknaden.

betalo utomlands

 

betalo skicka pengar inom landet

Att skicka pengar till ett svenskt bankkonto är en annan tjänst som Betalo erbjuder. För den som har Mastercard eller Visa, tillkommer en serviceavgift på 1,9 procent. Med American Express är serviceavgiften något högre (2,5 procent).

Dock har Betalo partnerskap med flertalet andra kortutgivare. Den som till exempel har Santander Mitt kort+, kan skicka pengar genom Betalo med 0,0 procents serviceavgift. Andra kort som kan användas med låg serviceavgift är bland annat:

 • Wasa Kredit Agriakortet 0,5 %
 • Wasa Kredit Gustav 0,5 %
 • Coop MedMera Betala Efter 1,0 %
 • Lån & Spar Mastercard 1,0 %
 • Villaägarnas Mastercard 1,0 %

Hur gör man?

Precis som med Betalos övriga tjänster, laddas en app först ner till mobilen. Därefter väljs det kort som ska användas för transaktionen. Som vanligt krävs detaljer kring betalningen, så som mottagarens kontonummer och ev. meddelande. Därefter är det bara att skicka pengarna. Tänk på att Mobilt BankID eller BankID krävs för att använda sig av tjänsten.

Använder du appen kan du inte ange betalningsdatum själv. Istället kommer pengarna att skickas vid första betalningsdag. Om du vill skicka pengar till ett visst datum, går det bra att ange betalningsdag via hemsidan.

Sammanfattning:

Betalo erbjuder en betalningstjänst på fakturor som har flera fördelar. Den som lär sig utnyttja dessa kan till och med tjäna lite på att använda tjänsten. Man ska däremot främst se den som en väg att gå för att få tillgång till kreditkortets fördelar och möjlighet att skjuta upp betalningen till kommande kreditkortsfaktura. Inte en tjänst som passar alla räkningar – men många.

Gällande betalning inom landet eller till utlandet finns även fler andra aktörer som erbjuder liknande tjänster. Betalos tjänst är helt klart godkänd i jämförelse mot andra.

Besök Betalo