Solventia

Tjänsten har upphört – Gå till MinUC.se istället

solventia loga Vet du om du har någon betalningsanmärkning? Det vet de flesta. Men betydligt färre vet hur stor den deklarerade inkomsten är eller vilken ”scoringpoäng” man har. En väg att gå för att få svar de frågorna är att använda sig av den tjänst som Solventia erbjuder.

Företaget låter kunderna göra ”Kreditupplysning på sig själv”. Detta utan att någon registrering sker på UC vilket är en stor fördel.

Tjänsten har upphört – Gå till MinUC.se istället

Så går det till

Tjänsten som Solventia erbjuder går att beställa via SMS. Första steget är att skicka ett första SMS till numret 72 550. Som meddelande ska man skriva Solvent och sitt personnummer. (ex Solvent 980101-0101). Detta är däremot enbart möjligt att göra i de fall som telefonnumret är registrerat hos telefonoperatören.

I detta SMS (som kostar 10kr) står en del anvisningar. Ett andra SMS ska sedan skickas (som kostar 140kr) innan kunden får kreditupplysningen via SMS.  Man får även en kod som går att fylla i på Solventas hemsida för att visa kreditupplysningen online.

Sammanlagt pris är alltså 150kr.

När Solventia gör en kreditupplysning som sedan presenteras till kunden sker detta så att den inte syns hos UC. Detta är en stor fördel eftersom det annars hade ”kostat” en kreditupplysning för att få denna information. Överlag bör man hålla nere antalet kreditupplysningar eftersom det i längden kan minska chansen att få lån i framtiden.

solventia reklam

Vad visar kreditupplysningen?

  • Den inkomst som framgår i deklarationen det senaste året samt föregående år.
  • Eventuella betalningsanmärkningar
  • Kreditvärdigheten
  • Eventuella Kronofogdsskulder
  • Ägande av fastigheter

Varför ta kreditupplysning på sig själv?

Det finns flera orsaker till att ta en kreditupplysning på sig själv och därmed se vad bankerna får för information vid en kreditupplysning.

En orsak är att ha total koll på sina betalningsanmärkningar. Detta är den enskilt största faktorn som avgör hur hög ränta som man blir erbjuden vid en låneansökan. De som har betalningsanmärkningar får ofta räntor som är ca 3-4 gånger så höga som personer utan denna anmärkning.

I vissa fall måste man låna, även om man har anmärkning, men försök då att lägga om lånet så fort som möjligt.

Tar du ett lån när du har en betalningsanmärkning bör du veta exakt vilket datum som betalningsanmärkningen löper ut. Dagarna efter bör en låneansökan skickas in till ett kreditbolag. Till största sannolikheten fås en betydligt bättre ränta än vad man hade på sitt första lån. Därmed kan det första lånet lösas och man få lägre lånekostnader.

En annan orsak är att man lättare kan förstå varför bankerna avslår en låneansökan. På kreditupplysningen framgår bland annat inkomst, scoringpoäng och andra uppgifter som vittnar om personens ekonomi. Genom att aktivt försöka förbättra dessa kan man även öka chansen till att få lån beviljat samt få lägre ränta.

Tjänsten har upphört – Gå till MinUC.se istället

Sammanfattning

Första steget att få en bra ekonomi är att ha kontroll. I detta fall handlar det om att få kontroll på betalningsanmärkningar, inkomst, vad man äger för fastigheter och har för skulder hos kronofogden. Allt detta bör man ha kontroll på utan att behöva använda Solventas tjänst. Men samtidigt kommer tillfällen då man behöver få en snabb överblick över dagsläget. I dessa fall kan tjänsten vara bra att använda.

Besök Solventia

Billigare alternativ

Det kan vara lockande att använda tjänsten som Solventia erbjuder. I vissa enstaka fall kan det även vara bästa alternativet. Men det finns två andra vägar att gå som håller nere kostnaden.

Via UC

Via MinUC.se kan en rad tjänster beställas som är kopplade till UC. En av dessa heter ”Min Upplysning”. Genom att fylla i E-post, personnummer och telefonnummer kan man snabbt få relevant information. Informationen som lämnas är Dina lån och krediter, Eventuella betalningsanmärkningar och när de försvinner, Senaste kreditförfrågan som är genomförd på dig. Detta mot en kostnad på 19kr. Alltså nästan en tiondel av vad Solventia kostar.

En annan tjänst är Kreditkollen. Detta är ett löpande abonnemang för 39kr per månad. Så länge man har abonnemanget får man obegränsad tillgång till informationen. Man kan därmed flera gånger i månaden kontrollera informationen kring betalningsanmärkningarna utan att det kostar något extra. Man kan även se hur kreditbetyget ändras över tid – en faktor som kan vara avgörande för att få lån.

Via Tink

Tink är en app som skapar en sammanlagd överblick över din ekonomi. Bland annat synkroniseras  användarens personnummer mot flera offentliga register. Utöver det kan man välja att koppla appen till de banker där man har konton. Vi appen kommer man alltså åt samtliga konton oavsett om man har en eller fem olika banker. Alla utgifter kategoriseras och man får därmed en tydligare överblick över hela ekonomin.

En tjänst som ingår i Tink är ID-koll. Genom offentliga register kan Tink nå informationen som sedan blir tillgängliga i appen. Därmed kan man se i stort sett samma information som nås via UC eller Solventia, som nämns ovan.

De sammanfattar sin tjänst med ”Samla och hantera dina banker, konton och kort – i en app”. Det är en bra sammanfattning på vad som appen erbjuder – gratis.

Tjänsten har upphört – Gå till MinUC.se istället