Billhop

billhop logaBillhop.se är en tjänst som gör det möjligt att betala räkningar (ex. hyra, faktura för bensin m.m.) med sitt kreditkort. Den stora fördelen är att man därmed kan skjuta upp betalningen ca 50 dagar eftersom det är möjligt att använda kreditkortets räntefria dagar. I och med att kostnaderna kommer på kreditkortet kan man även välja att delbetala krediten under flera månader. Detta då visserligen till en viss räntekostnad.

Så fungerar Billhop

Fördelarna med att betala fakturor med kreditkortet är följande:

  • Bonus

Många kreditkort ger bonus på allt som handlas. Den som betalar hyran, mobilabonnemanget m.m. med kortet kommer därmed att få fler poäng. Poäng som sedan omvandlas till pengar, produkter eller resor.

  • Flexibelt – Delbetalningsmöjlighet

Den som för tillfället inte har möjlighet att betala en faktura kan betala den med kreditkortet och därmed utnyttja den räntefria tid som finns på kortet. Därmed skjuter man upp betalningen med 1-2 månader beroende på antal räntefria dagar på kortet.

För att undvika ytterligare kostnader är det sedan bäst att betala hela kreditkortsfakturan när den skickas ut. Har man inte den möjligheten kan man välja att delbetala över ett fritt antal månader. I detta fall uppkommer räntekostnad för summan som skjuts upp. En ränta som brukar ligga kring 15% på kreditkort.

Genom att lägga över skulden på kreditkortet ger man sig själv alltså en delbetalningsmöjlighet (mot en viss ränta).

Vill man delbetala en skuld bör man däremot alltid kontakta kreditgivaren först för att se om detta går att få räntefri delbetalning. Går det inte kan fakturan betalas via denna tjänst och man får delbetalningsmöjlighet genom kortet.

  • Ekonomiska översikten

Om samtliga kortköp genomförs med kreditkortet och sedan samtliga fakturor betas med kortet via Billhop kommer alla utgifter att finnas på en och samma faktura. Detta kan vara ett sätt att få en tydligare överblick över sin ekonomi. På fakturan från kreditkortsföretaget står exakt alla köp och det är lätt att se vad alla pengarna har lagts på.

Nackdelar

Det finns framförallt två nackdelar med detta sätt att betala fakturor.

  • Kostnaden

Att betala en faktura via Billhop kostar 2,5% av fakturans summa. Det innebär att det kostar 25kr att betala en faktura på 1000kr. Med andra ord drar det iväg relativt snabbt i kostnad för den som har många fakturor att betala.

  • Snöbollseffekt

För vissa är det en stor fara att skjuta upp fakturor och krediter. Man ser den enkla lösningen att hela tiden skjuta utgiften framför sig. Likt en snöboll blir den totala skulden större och större. Till slut kan det helt enkelt vara svårt att kunna betala allt. De som vet med sig att ha denna svårighet bör aldrig skaffa kreditkort och därmed inte heller använda tjänster som Billhop.

Alternativ

Betalo:

Betalo logaEtt alternativ mot Billhop är Betalo. Tjänsterna är liknande så rent tekniskt spelar det inte någon roll vilket företag som väljs. De Däremot har de olika företagen något olika avtal med de olika kreditkortsföretagen.

Betalo har flera olika kostnadsnivåer:

Gratis – En kreditkort är helt gratis att använda när fakturor ska betalas. Ett exempel är Ikano Kreditkort.

Partnerkort – Detta är kreditkort som Betalo har skapat samarbete med och därmed kan ge en viss rabatt. Ett exempel är Coop Med Mera Mer där kostnaden är 1% av det betalade beloppet.

Grundpris Visa/MasterCard – Övriga kort från Visa eller MasterCard kostar 1,9%.

Grundpris America Express – Kort från American Express medför en kostnad på 2,5%.

Vid utlandsbetalningar kan ytterligare kostnad uppkomma.

Priserna ovan kan ställas mot Billhop som tar 2,5% som standard i avgift när tjänsten används. En skillnad är däremot att Billhop har företagare som en stor kundgrupp vilket inte Betalo har.

Betala direkt med kreditkortet

bank norwegian kreditkort smårutaMed ett flertal kreditkort går det att betala fakturan med kreditkortet utan att behöva gå via en extern tjänst så som Betalo eller Billhop. Ett exempel är Bank Norwegians kreditkort. Det man gör är att logga in på banken och överföra pengar från kortet och sedan betala fakturan. Därmed förflyttas skulden till kortet och man har samma flexibilitet som med alla kortköp som sker. Det man däremot ska komma ihåg är att räntekostnad tillkommer från den dagen som överföringen sker. Detta är något som gäller för de flesta kreditkort. Om en faktura betalas med kreditkortet via deras egen tjänst, eller om uttag sker, uppkommer räntekostnad från första dagen.

Vad är bäst? Extern tjänst eller betala med kortet?

Vad som är bäst, rent ekonomiskt, beror på räntenivån på kortet samt om man har rabatter hos betaltjänsten. Men oftast är det billigare att använda en extern tjänst.

Om en person använder Betalo och betalar enligt ordinarie prisnivå kostar det 1,9% av summan. Därefter har man kreditkortets hela räntefria tid vilket är 30-60dagar. För den som betalar en faktura på 10.000 kr kommer kostnaden bli 190kr.

Räntan på Bank Norwegian är 18,37%. Om en person tar ut 10.000 kr och betalar en faktura kommer kostnaden bli cirka 160kr om man återbetalar hela summan efter en månad.

Kostnaden blir alltså ungefär lika. Men har man ett kort som är gratis att använda på Betalo, eller som har rabatt, blir det bättre med denna väg. Detsamma gäller om räntan är något högre än 18%.