UC Id-skydd

uc logaUC förknippas främst med kreditupplysningar. En tjänst som företag använder sig av för att kontrollera personers kreditvärdighet innan de exempelvis ger kredit/lån.

Men UC erbjuder även ett flertal tjänster för att underlätta privatekonomin för privatpersoner. Via företaget går det exempelvis att beställa gällande kreditbetyg, spärra ID-handlingar se den information som är registrerad på sitt eget företag.

En tjänst som blivit allt mer populär är ID-skydd. Detta inte minst eftersom antalet personer som utsätts för ID-stöld ökar år från år.

Varför ID-skydd?

Ungefär 85.000 personer utsätts varje år för det som kallas för ID-stöld. Det betyder att en bedragare tar lån, beställer produkter eller tecknar abonnemang i en annan persons namn. Om så sker kan det vara både krångligt och tidsödande att bestrida fakturor och återta kontrollen över sina personuppgifter.

Ett ID-skydd skyddar inte mot ID-stöld även om namnet antyder det. Däremot kan man med denna försäkring snabbare upptäcka om någon stulet din identitet. Dessutom kan företaget hjälpa till att begränsa skadorna samt ge ekonomisk ersättning. De hjälper även till att ”ta tillbaka” kontrollen över personens identitet.

Till UC ID-stöld

Vad ingår i UC ID-skydd?

Preventivt – Minska risken

uc idskydd beställaOm en kreditupplysning tas hos UC meddelas detta alltid per brev till personen som upplysningen är tagen på. Detta oavsett om personen har ID-skydd eller inte. Men på 1-2 dagar kan en bedragare göra mycket. Med UC ID-skydd skickas SMS eller mail direkt när uppgifter hos UC ändras. Snabbare information gör att man snabbare kan begränsa eller till och med förhindra skadorna.

Oavsett om du har frågor om ID-skyddet, vill få råd om hur ID-kapning kan undvikas eller om du blivit utsatt för kapning så nås kundtjänst dygnet runt.

Om det händer – Vilken hjälp får du?

Om ID-stöld skulle ske hjälper UC till med den kommande processen. Det enda man själv behöver göra är att göra en polisanmälan. Att bestrida fakturor och ta kontakt med företag gör UC åt personen som har detta försäkringsskydd.

Genom ett samarbete mellan 5 olika kreditupplysningsföretag kan UC även snabbt spärra personnumret hos dessa så att inte exempelvis krediter ska kunna tas på personen.

I ID-skyddet ingår även ”förlustanmälan”. Det innebär att om ID-kortet, passet eller körkortet tappas bort/blir stulet kan man ringa in till kundtjänst. De hjälper då till med att spärra ID-handlingen mot kommande köp. När en kreditupplysning tas kommer det nämligen att synas att ID-handlingen som används är registrerad förlorad och därmed inte går att använda.

Pris: 69kr/mån

När det skett – Ersättningsnivåer

Skulle det uppstå en skuld på grund av kapningen täcker UC ID-skydd detta genom den försäkring som ingår. (Upp till 100.000kr)

uc id stöld hjälp

Sammanfattning

Genom att bevaka UC samt ge råd om hur man minskar risken för ID-kapning erbjuder UC:s ID-skydd ett bra preventivt skydd. Man kan aldrig skydd sig helt – men minska risken.

Skulle olyckan vara framme hjälper de till med hela processen och de ger även ersättning upp till 100.000kr. Ett bra skydd framförallt för den som inte själv vill ta konflikten med företag gällande felaktiga fakturor m.m.
Till UC ID-stöld

Andra ekonomitjänster från UC

  • Min Upplysning

Ta en kreditupplysning på dig själv och se vad bankerna får för information vid en låneansökan. Att göra detta en gång kostar 19kr. Kommer man att vilja genomföra kreditupplysningar på sig själv ett flertal gånger rekommenderas istället Kreditkollen (Se nedan)

Genom att få denna kreditupplysning kan man exempelvis se deklarerad inkomst, när eventuella betalningsanmärkningar löper ut samt andra krediter. Därmed kan man även lättare se vad man kan göra för att öka sin kreditvärdighet och betalningsförmåga.

  • Kreditkollen

Tjänsten kostar 39kr/mån och ger obegränsad tillgång till kreditansökningar. Man ser även sitt kreditbetyg och hur detta kan ändras över tid beroende på förändringar inom ekonomin.

  • Mitt kreditbetyg

Med denna tjänst ges tillgång till kreditvärdigheten under 7 dagar. Detta kostar då 99kr per gång.

  • Förlustanmälan

Om man tappar sitt körkort, kreditkort eller andra värdehandlingar bör dessa alltid spärras hos UC. Detta för att en bedragare inte ska kunna använda dem för att teckna lån osv. Om man ringer UC och gör denna spärr kostar det 95kr per gång. Har man däremot UC ID-skydd ingår denna tjänst.

  • Bedrägerispärr

Med bedrägerispärr spärras möjligheten att ta en kreditupplysning på en person. I och med att detta krävs vid låneansökningar, kreditkortsansökningar och avbetalningar minskar risken för bedrägeri genom ID-kapning avsevärt. Denna tjänst ska inte blandas ihop med förlustanmälan. Vid förlustanmälan spärras bara enskilda värdehandlingar. Här spärras personnumret helt och hållet.

De som har UC ID-skydd får hjälp med bedrägerispärr om detta behövs.

  • Håll Koll

Med ”Håll Koll” minskar man risken för bolagskapning. Detta är företagarnas motsvarighet till ID-kapning. Detta sker genom bevakning av femtiotal olika informationskällor så som Skatteverket, Bolagsverket och Kronofogden. Så fort en uppgift förändras i dessa system skickas ett meddelande ut till berörd part.