Collector

Uppdaterad:
  • Låna 20.000-500.000kr
  • Ränta 4,9-17,15%
  • Ej betalningsanmärkningar
  • Gratis låneskydd i tre månader
  • Betyg 7/10
Till Collector

När Collector startades 1999 var det med ett fokus på företagsmarknaden. Grundarna, Lena Apler och Johan Möller, såg en lucka i finansmarknaden som de ville”täcka” med sina tjänster.Småföretagen hade ett behov av krediter och kort ledtid vilket de stora etablerade bankerna inte kunde erbjuda. Åtta år senare började företaget även att erbjuda lån till privatpersoner och tog inom kort marknadsandelar både i Sverige, Finland, Tyskland och Norge.

Krediter är Collecors kärnaffär

Att stärka kassaflödet och erbjuda korta krediter var företagets grundsten och det är fortfarande vad de fokuserar på. Detta oavsett om det är företag eller privatpersoner som behöver pengarna. Collector är en av de banker som ofta jämförs hos låneförmedlare.

Jämför Collector mot 20 andra bankers räntor via Lendo – Läs mer

Storlek och Amorteringstid

Storleken på lån hos Collector går att välja mellan 20.000kr och 500.000kr. Från början hade de maximalt belopp på 250.000kr men ökade detta efter några år till 500.000kr. Tack vare det får det mycket bra betyg gällande summor som de erbjuder. År 2017 var det enbart Bank Norwegian som erbjöd högre belopp, dvs 600 000kr. Däremot finns det kreditbolag som erbjuder lägre summor.

Amorteringstiden är valbar på mellan 2-18 år. Det kan jämföras med ”bästa” kreditbolagen på denna punkt med 1-20 år.

Låga lånebelopp ger kortare amorteringstid

Däremot varierar valbar amorteringstid beroende på lånebelopp. Är det upp till 40.000kr kan man maximalt välja 10 år som amorteringstid. Vid större belopp är det möjligt med upp till 18 år. Den som tänkt låna kring 30-40.000kr kan därmed välja ett lite högre belopp om man önskar en extra lång amorteringstid. Överlag rekommenderas att man inte lånar mer än vad man behöver – men det går ju alltid att göra en extra inbetalning på lånet.

4/5

collector låna pengar

Räntesats

Räntan sätts individuellt beroende på personens ekonomiska förutsättningar. Collector erbjuder nominell ränta på mellan 4,9-17,15% (2020). När en ansökan skickats in svarar företaget om lånet beviljas och i så fall vilken ränta som sätts. Uppläggningsavgift är 285kr och varje månad uppkommer en aviavgift på 35kr om du inte väljer e-faktura då avgiften är 0 kr.

TIPS – Collector är en av de banker som Lendo jämför. Om man gör en låneansökan till Lendo kommer därmed upp till 35 banker att jämföras varav Collector är en. Det är därmed ett enkelt sätt att jämföra räntor och villkor hos Collector mot flera andra banker.

Jämför Collector mot 35 andra bankers räntor via Lendo – Läs mer

 7/10

Ta lån på Collector

Det första som låntagaren får avgöra är hur stort lånet ska vara och hur snabbt det ska betalas tillbaka. Detta markeras antingen med siffror eller genom att dra två markörer till höger och vänster på en skala. Mycket tydligt framgår det då hur mycket som lånekostnaden blir per månad. Men vad är det då för ränta som företaget räknar med? Det framgår inte vilket är en nackdel.

Är exempelräntan något att räkna med?

Visserligen får alla låntagare individuella räntor men hade de uppgett en ”exempelränta” i uträkningen hade det blivit tydligare hur de räknat ut månadsavgiften. Det man bör komma ihåg är att är på 8,2% och Collector erbjuder lån med ränta från 4,9% upp till hela 17,15%. Därmed är det inte så troligt att du får ett lån som har samma ränta som exemplet. De här exemplen som finns på långivarnas hemsidor är alltid lite vanskliga. Enda sättet att verkligen jämföra villkor är att skicka in en låneansökan.

Lånekostnad i pdf

För den som vill veta exakt kostnad för högsta tänkbara ränta kan även ladda hem en PDF med tabeller över vad kostnaden skulle bli med lägst ränta respektive högst ränta. Detta även med olika lång amorteringstid.

Därefter fylls personuppgifter i för att ansökan kan göras klar för att skickas in. Kort därefter får låntagaren svar om lånet blivit beviljat samt vilken ränta som erbjuds. Detta både nominell ränta, effektiv ränta samt månadskostnad.

Digitalt skuldebrev

Skuldbrevet kan sedan signeras digitalt eller skrivas ut för att undertecknas och skickas in till Collector. Vid önskemål kan även skuldebrevet skickas ut i brevform till låntagaren. Detta exempelvis om man inte har tillgång till skrivare.

När skuldbrevet är undertecknat kontrollerar Collector alla uppgifter och pengarna betalas ut.

Skulle personen ångra sig finns möjlighet att göra detta inom 14 dagar. Detta i likhet med alla privatlån i Sverige som tecknas över internet.

Månadsbetalning av lånet

Återbetalning sker via faktura en gång i månaden. Man kan alltid återbetala en större summa för att snabbare amortera hela lånet. Oavsett om man vill lösa hela lånet i förtid eller bara förkorta amorteringstiden så kan detta ske utan att någon extra kostnad uppkommer.

En fördel med lån på Collector är att de ger gratis låneskydd till samtliga låntagare under lånets tre första månader. Ett låneskydd betyder att man tryggar sin betalningsförmåga i de fall man exempelvis vill långtidssjukskriven. Läs mer om låneskydd

Collector extra förmånligt lån

Däremot måste man säga upp detta skydd efter tre månader om man inte längre vill ha det. I annat fall kostar det 6,5% av månadsbeloppet.

5/5

Krav

Varje låneansökan behandlas individuellt men Collector har även några generella krav som gäller för alla låntagare.

  • Personen ska vara minst 20 år
  • Personen ska ha en fast inkomst. Detta från lön eller pension. Inkomsten ska vara på minst 120.000kr brutto per år.
  • Det får inte finnas några betalningsanmärkningar.
  • Personen ska vara skriven i Sverige sedan 24 månader
  • Återbetalning sak ske innan personen fyllt 79år.

I jämförelse mot andra banker och låneinstitut skiljer sig Collector något i kraven. Detta framförallt gällande att de inte lånar ut till någon under 20 samt att lånet ska vara betalt innan 79 års ålder.Det kan däremot inte ses som något så negativt att det kan påverka betyget.

5/5

SlutBetyg 7

Sammanfattning

Sammanfattning

Collector erbjuder privatlån upp till 500.000kr. Detta och att det är en enkel låneansökan är dess fördel. Självklart får de även ett plus att låneskydd ingår i tre månader. För de som vill förlänga det finns även den möjligheten. Det är inte alla låneinstitut som erbjuder låneskydd och framförallt extremt få som ger det gratis några månader.

Nackdelen är att de inte anger exempelränta tydligt. De ligger även något högre på sin ”lägsta ränta”. Collector kan mycket väl vara ett riktigt bra alternativ när ett lån ska tecknas. Men jämför gärna mot andra kreditgivare och pröva en låneförmedlare för att få hjälp.

Har du dessutom betalningsanmärkningar är Collector inte ett alternativ. Välj då hellre att använda en låneförmedlare som Lendo eller Zmarta. Då kommer då att få erbjudande från flera långivare och chanserna ökar att du håller nere lånekostnaderna.

Collector: Betyg 7/10