Bank Norwegian

Uppdaterad:
  • Låna 5000 – 600 000 kr
  • Amorteringstid upp till 15 år
  • Från 4,99% rörlig ränta
  • Betyg 9/10
Till Bank Norwegian

Bank Norwegian har fokuserat sig på privata marknaden och erbjuder enbart tjänsterna online. Banken har tre produkter i sin portfölj – blancolån, kreditkort och sparkonto. Det som främst karaktäriserar Bank Norwegian är att de erbjuder privatlån upp till 600.000kr. Det finns några få andra aktörer som erbjuder så högt belopp men det är snarare undantag än regel att banker erbjuder detta belopp på privatlån. Bankens styrka sitter därmed i stort lånebelopp och lång amorteringstid.

”Privatlån ända ned till 5.000 kr är perfekt för att städa bort dyra smslån”

Storlek och Amorteringstid

bank norwegian lösa lånPå Bank Norwegian kan privatlån tecknas på mellan 5.000 och 600.000kr. Här utmärker sig företaget på två punkter. För det första genom att erbjuda lån ända ner till 5000kr vilket de visserligen inte är ensamma om men antalet banker som gör detta är ändå ganska begränsat.

Lån upp till 600.000 kr

För det andra erbjuder de lån på upp till 600.000 vilket är 100.000kr mer än de allra flesta andra aktörer på marknaden.  Gällande lånets storlek är de alltså mycket flexibla.

Amorteringstiden är valbar från låntagaren och kan väljas upp till 15år vilket även det är en generös nivå i jämförelse med andra.

I likhet med alla lån (ej bolån) kan lånet alltid återbetalas i förtid utan att det uppkommer några extrakostnader.

”Höj ditt lån utan att teckna nytt är ett bra sätt att bevara lån som redan har bra villkor”

Höja lån utan att teckna nytt

I lånebranschen är det ofta fokus på att slå ihop lån, avsluta och teckna nya avtal. Här sticker Bank Norwegian ut genom att erbjuda tjänsten att höja ditt befintliga lån. På det sättet kan du utöka lånebeloppet på ett befintligt lån med bra ränta istället för att skaffa nya lån.

5/5

Räntesats

Räntan sätts individuellt på vardera låntagare och börjar på 4,99%. Som mest erbjuder de ränta på 22,99%. På de lägsta beloppet kan detta vara en godkänd ränta. Men på de högre beloppen är räntenivån för hög för att bra betyg ska ges.

Låna 300 000 kr till 5,10% i effektiv ränta eller mer

En person som lånar 300-600.000kr ska inte behöva betala närmare 8 % i effektiv ränta som fallet är hos många långivare. Den lägsta effektiva räntan är 5,10% hos Norwegian Bank privatlån.

Uppläggningsavgiften varierar med lånets storlek

Uppläggningsavgift tillkommer inte så länge beloppet är på upp till 24 999 kr. Sedan är det en avgift på 149 kr om lånet är upp till 39 999 kr. Är det större belopp blir uppläggningsavgiften 399 kr.

Utöver det tillkommer en månadskostnad på 19kr för lån från 15 000 kr. Små lånebelopp, som om du ska låna 5 000 kr eller låna 10 000 kr (upp till 14 999 kr) tillkommer ingen avgift.

Norwegian bank jämfört med Lendify

Det kan exempelvis jämföras med Lendify som erbjuder ränta från 2,95% och helt utan avgifter. Norwegians lägsta nivå ligger alltså en bit ifrån Lendify som ligger väldigt lågt i ränta.

Enligt deras egen hemsida är maximal effektiv ränta 29%. Det är billigare än att välja ett snabblån och i nivå med de flesta privatlånen på marknaden.

8/10

Ta lån på Bank Norwegian

Det första steget som låntagaren tar om ett lån ska tas på Bank Norwegian är att fylla i lånebelopp, om lånet ska tas för att lösa andra lån samt personuppgifter. Utöver det ska det även markeras om lånet ska tas tillsammans med en annan person och i så fall även personuppgifter på den personen.

Uträkning för lånekostnad

Det som saknas vid detta första steg är en uträkning för hur mycket lånet skulle kosta beroende på lånebelopp, amorteringstid och ränta. Nu har visserligen banken en individuell ränta vilket gör att man inte vet vilken räntenivå som kommer ges. Men om kunden kunde prova sig fram skulle en tydligare bild kunna presenteras angående lånets kostnad.  Detta är något som erbjuds på många andra banker.

Personuppgifter

Nu visas visserligen detta senare i processen men då har redan personuppgifter lämnats ut. Varför inte lägga detta tidigare i processen? De allra flesta kreditgivare har vänt på ansökan vilket gör att personuppgifter måste lämnas bland det sista som sker. Det bör vara en fördel för låntagaren att inte behöva uppge personnummer för att kunna se månadskostnad på lånet osv.

De som fyllt i ovanstående uppgifter kommer till steg två där bland annat amorteringstid uppges. Därefter signeras lånet smidigast via BankID.

Månadsbetalningen på lånet ska sedan ske senast den 28:e varje månad.

banknorwegian att ta lån

3/5

Krav

Bank Norwegian har tre krav för att ett lån ska beviljas.

  • Inte några betalningsanmärkningar får finnas hos låntagaren
  • Åldersgräns är 23 år. Det var tidigare 18 år med banken har alltså höjt åldersgränsen.
  • Personen ska varit folkbokförd i Sverige under 36 månader före att låneansökan skickas in

Detta är de tre generalla kraven men banken gör alltid individuella bedömningar vilket bland annat grundar sig på en kreditvärdering som sker på alla låntagare. Däremot saknas information om lägsta inkomst. Detta framgår hos de allra flesta andra kreditgivare. Då det är en tydlig avgörande faktor om man får låna eller inte drar det ner betyget.

3/5

bank norwegian 600 000

 

Betyg 7

Bank Norwegian brukar vara den aktör som erbjuder högst summa på privatlån. När de erbjöd maximalt 500 000 kr låg de flesta svenska banker på 350-400 000 kr. Nu är det flera som erbjuder 500 000 men då har Norwegian höjt till 600 000kr. Detta är bankens styrka – så det är synd att betyget behöver dras ner på så enkla faktorer som brist på information.

Besök Bank Norwegian
Sammanfattning

Bank Norwegian upplevs både flexibel och förmånlig mot sina kunder.

Låga avgifter för små lån är omvänt mot många konkurrenter (som brukar ha höga avgifter för små lån).

Kan starkt rekommenderas – Pröva!

Utlåningsbelopp på 5 000-600 000 kr är ett ovanligt brett spann och öppnar upp för många låntagare. Individuell ränta är mycket vanligt men att ha lägsta räntesats på 4,99% är lysande. Detta inte minst med tanke på att man kan låna flera hundra tusen över 15års återbetalning.

 

Bank Norwegian: Betyg 9/10