Bank Norwegian

Uppdaterad:
  • Låna 5000 - 600 000 kr
  • Amorteringstid upp till 15 år
  • Från 6,99% rörlig ränta
  • Betyg 7/10
Till Bank Norwegian

Bank Norwegian har fokuserat sig på privata marknaden och erbjuder enbart tjänsterna online. Banken har tre produkter i sin portfölj – blancolån, kreditkort och sparkonto. Det som främst karaktäriserar Bank Norwegian är att de erbjuder privatlån upp till 600.000kr. Det finns några få andra aktörer som erbjuder så högt belopp men det är snarare undantag än regel att banker erbjuder detta belopp på privatlån. Bankens styrka sitter därmed i stort lånebelopp och lång amorteringstid.

Storlek och Amorteringstid

bank norwegian lösa lånPå Bank Norwegian kan privatlån tecknas på mellan 5.000 och 600.000kr. Här utmärker sig företaget på två punkter. För det första genom att erbjuda lån ända ner till 5000kr vilket de visserligen inte är ensamma om men antalet banker som gör detta är ändå ganska begränsat. För det andra erbjuder de lån på upp till 600.000 vilket är 100.000kr mer än de allra flesta andra aktörer på marknaden.  Gällande lånets storlek är de alltså mycket flexibla.

Amorteringstiden är valbar från låntagaren och kan väljas upp till 15år vilket även det är en generös nivå i jämförelse med andra.

I likhet med alla lån (ej bolån) kan lånet alltid återbetalas i förtid utan att det uppkommer några extrakostnader.

5/5

Räntesats

Räntan sätts individuellt på vardera låntagare och börjar på 6,99%. Som mest erbjuder de ränta på 22,99%. På de lägsta beloppet kan detta vara en godkänd ränta. Men på de högre beloppen är räntenivån för hög för att bra betyg ska ges. En person som lånar 300-600.000kr ska inte behöva betala närmare 8 % i effektiv ränta. Den lägsta effektiva räntan är 7,20 %.

En nackdel är att den effektiva räntan inte presenteras med tydlighet.

Uppläggningsavgift tillkommer inte så länge beloppet är på upp till 24 999 kr. Sedan är det en avgift på 149 kr om lånet är upp till 39 999 kr. Är det större belopp blir uppläggningsavgiften 399 kr.

Utöver det tillkommer en månadskostnad på 19kr. (bör vara aviavgift de syftar på). Det skapar höga kostnader på framförallt mindre lånesummor

Men med hög lägsta nivå på räntan samt avgifter på det blir detta inte ett speciellt billigt lån.

Det kan exempelvis jämföras mot ICA Banken som vid samma tillfälle erbjöd ränta på 3,7-10,95% och helt utan avgifter. Norwegians lägsta nivå ligger alltså i nivå med ICA Bankens högsta…Detta trots att de lånar ut större summa under längre tid.

Enligt deras egen hemsida är maximal effektiv ränta 40,5%. Det blir helt enkelt så högt tack vare dessa avgifter. Då är det till och med billigare att låna via så kallade paydayloan…

5/10

Ta lån på Bank Norwegian

Det första steget som låntagaren tar om ett lån ska tas på Bank Norwegian är att fylla i lånebelopp, om lånet ska tas för att lösa andra lån samt personuppgifter. Utöver det ska det även markeras om lånet ska tas tillsammans med en annan person och i så fall även personuppgifter på den personen.

Det som saknas vid detta första steg är en uträkning för hur mycket lånet skulle kosta beroende på lånebelopp, amorteringstid och ränta. Nu har visserligen banken en individuell ränta vilket gör att man inte vet vilken räntenivå som kommer ges. Men om kunden kunde prova sig fram skulle en tydligare bild kunna presenteras angående lånets kostnad.  Detta är något som erbjuds på många andra banker.  Nu visas visserligen detta senare i processen men då har redan personuppgifter lämnats ut. Varför inte lägga detta tidigare i processen? De allra flesta kreditgivare har vänt på ansökan vilket gör att personuppgifter måste lämnas bland det sista som sker. Det bör vara en fördel för låntagaren att inte behöva uppge personnummer för att kunna se månadskostnad på lånet osv.

De som fyllt i ovanstående uppgifter kommer till steg två där bland annat amorteringstid uppges. Därefter signeras lånet smidigast via BankID.

Månadsbetalningen på lånet ska sedan ske senast den 28:e varje månad.

banknorwegian att ta lån

3/5

Krav

Bank Norwegian har tre krav för att ett lån ska beviljas.

  • Inte några betalningsanmärkningar får finnas hos låntagaren
  • Åldersgräns är 23 år. Det var tidigare 18 år med banken har alltså höjt åldersgränsen.
  • Personen ska varit folkbokförd i Sverige under 36 månader före att låneansökan skickas in

Detta är de tre generalla kraven men banken gör alltid individuella bedömningar vilket bland annat grundar sig på en kreditvärdering som sker på alla låntagare. Däremot saknas information om lägsta inkomst. Detta framgår hos de allra flesta andra kreditgivare. Då det är en tydlig avgörande faktor om man får låna eller inte drar det ner betyget.

3/5

bank norwegian 600 000

 

Betyg 7

Bank Norwegian brukar vara den aktör som erbjuder högst summa på privatlån. När de erbjöd maximalt 500 000 kr låg de flesta svenska banker på 350-400 000 kr. Nu är det flera som erbjuder 500 000 men då har Norwegian höjt till 600 000kr. Detta är bankens styrka – så det är synd att betyget behöver dras ner på så enkla faktorer som brist på information.

Besök Bank Norwegian
Sammanfattning
Bank Norwegian upplevs både flexibel och ”stel” mot kunderna. Utlåningsbelopp på 5000-600.000 är ett ovanligt brett spann och öppnar upp för många låntagare. Individuell ränta är mycket vanligt men att ha lägsta räntesats på 6,99% är inte lysande. Detta inte minst med tanke på att man kan låna flera hundra tusen under 15år. Då borde lägre ränta kunna ges. Dessutom dras betyget ner något av otydlighet kring inkomstkrav hos låntagaren samt att sidan inte har någon lånekalkylator.  
Bank Norwegian: Betyg 7/10