Lendify

Uppdaterad:
  • Låna 20.000-500.000
  • Fr. 2,95% i ränta
  • Peer-to-Peer lån
  • Betyg 9/10
Till Lendify

Lendilåna från privatpersonerfy är ett av de relativt få företag på den svenska marknaden som erbjuder så kallade peer-to-peer lån. Det betyder att det är privatpersoner som lånar ut pengar till andra privatpersoner och därmed är det inte någon bank som står bakom utlåningsverksamheten. Utlåningen sker via en säker plattform och i detta fall alltså på Lendify.se.

Företaget är det största i Sverige inom Peer-to-Peer och kan vara ett alternativ för de som söker de lägre räntenivåerna. De angav 2017 att ”låntagare har i snitt sänkt sin månadskostnad med 1950kr” genom att ha lånet hos Lendify mot andra långivare.

 

Storlek och Amorteringstid

Det är möjligt att ansöka om lån på från 20 000 kr till 500.000kr på Lendify. De summor som kan lånas liknas alltså mycket vid ett vanligt privatlån på en bank. Återbetalningstiden är 1 år till 15 år. Det enda som drar ner betyget något är att de inte erbjuder upp till 600.000kr då det är den största summa man kan låna med privatlån i Sverige (Ex via Bank Norwegian). Men de absolut flesta klarar sig med privatlån mellan dessa summor.

En fördel är även att de visar en text som anger att små belopp inte bör lånas över lång period. Detta är något som annars är mycket ovanligt i lånebranschen.

lendify lånebelopp

5/5

Ränta

lendify reklamHär skiljer sig Lendify mot klassiska privatlån. De är nämligen transparenta med vilka olika räntenivåer som erbjuds.

Efter en kreditbedömning avgörs låntagarens kreditklass mellan A och F.

Den nominella räntan som erbjuds är 2,95%-121%. Utöver kreditklass avgörs även räntan av lånebelopp och amorteringstid. Inom kreditklass A går det exempelvis att få ränta mellan 2,95% och 6%, inom kreditklass B 5,50-6,50% osv.

Utöver ränta betalas en förmedlingsavgift. Många kreditgivare kallar detta för uppläggningsavgift och det är ungefär samma sak. Det är en engångskostnad som är 0,5-5% av lånebeloppet. Det gör att förmedlingsavgiften kan bli relativt hög. En person i kreditklass F som lånar 10 000 kr kan betala 5% vilket innebär 500kr.

Man bör alltså se på den effektiva ränta som erbjuds. Den visas däremot inte lika tydligt och man behöver därmed göra en ansökan för att få fram exakt vilken effektiv ränta som man blir erbjuden. Detta i likhet med övriga kreditgivare som ger privatlån.

Lendify presenteras lånet med att de sänker månadskostnaden i genomsnitt med 1950kr för sina låntagare. Exakt hur detta räknats ut framgår inte men de kan absolut vara ett alternativ när olika privatlån ska jämföras gällande villkor och räntor.

Fördelen med Lendify är att möjligheten finns att få en riktigt låg ränta samt att man är mycket tydlig med hur räntan har beräknats för låntagare. Nackdelen är en onödigt hög uppläggningsavgift (förmedlingsavgift).

8/10

Besök Lendify

Ta lån via Lendify

Att ta lån via Lendify skiljer sig inte mycket mot att ta lån hos en klassisk bank eller via en låneförmedlare.

Första steget är att uppge hur stort belopp man vill låna och hur lång amorteringstid som önskas. Därefter månadsinkomst, sysselsättning, boendeform och kontaktuppgifter. När hela låneansökan är ifylld signeras den med BankID eller mobilt Bank-ID.

Nästa steg är att Lendify gör en kreditupplysning via UC och utifrån uppgifter på den och i låneansökan avgör om lånet ska beviljas eller inte.

Det är även denna information som ligger bakom vilken kreditklass som låntagaren hamnar inom och därmed vilken ränta som kommer att erbjudas.

Om personen accepterar räntenivån lägger Lendify ut den för investerare att investera i. Under ”Mina Sidor” går det att se hur stor del av lånet som är finansierat av investerare. Vanligtvis går detta extremt snabbt.

Det är även här man anger hur lånet ska betalas ut. Väljs direktutbetalning kommer pengarna att betalas ut inom någon minut. Detta förutsatt att personen har Swedbank, SEB eller Handelsbanken. Det går även att välja Bankgiro men då får man räkna med en extra dag.

lendify låna 50000

5/5

Lendify Rewards

Lendify rewardsLendify Rewards är ett bonusprogram för låntagarna. Genom att sköta sina betalningar i tid och vara lojal. Dessa poäng visar att kreditvärdigheten ökar vilket gör att Lendify kan sänka räntan på lånet. De kan däremot aldrig höja räntan igenom om en faktura skulle bli försenad med betalning eller liknande. Däremot kan antal poäng minska – vilket i längden gör att man inte kan sänka sin ränta lika lätt.

Det enklaste sättet att tjäna poäng är att betala fakturor i tid. Men Lendify har även insett att ”kunskap är makt” och ger därför också poäng till de som tar del av deras kurser i privatekonomi. Bland de förmåner som går att få via dessa poäng finns initialt Sänkt ränta, Betalningsfri månad samt Insatta medel på ett investeringssparkonto hos Lendify.

Krav

  • Svensk medborgare
  • Man får inte ha skuld hos kronofogden
  • En minsta årsinkomst på 180.000kr
  • Minst 18 år
  • För ansökan via hemsidan behöver man ha svensk internetbank. Det går även att teckna lån utan tillgång till svensk internetbank. Men i detta fall behöver man kontakta företaget.
  • Betalningsanmärkning eller betalningsföreläggande betyder att låneansökan inte kommer gå igenom.

5/5

Slutbetyg: 9/10

Besök Lendify
Sammanfattning

Sammanfattning

Peer-to-Peer är en marknad som är mycket stor i USA och sakta men säkert börjar etablera sig som en självklar del i lånebranschen i Sverige. De finns i flera olika utföranden och Lendify är ett av de företag som gjort det tydligt och enkelt för sina låntagare. Likheten är nämligen extremt stor mot att teckna ett klassiskt privatlån.

Fördelen är att man tydligt kan se vilken ränta som man får (utifrån kreditbedömning av Lendify). Som bäst kan en ränta ges på ca 2% vilket troligtvis är ett av marknadens lägsta ränta på privatlån. Men man ska då komma ihåg att det tillkommer en förmedlingsavgift.

 

Lendify: Betyg 9/10