Marginalen Bank

Uppdaterad:
  • Låna 25.000-300.000kr till 3,5%-18,95%
  • Bra lånekalkylator på hemsidan
  • Tydlig info & Låneskydd
  • Betyg 8/10
Till Marginalen Bank

År 1979 bildades Inkasso Service Juridiska byrå. Fram till 1998 bildades ytterligare delar som sedan detta år samlades under koncernnamnet Marginalen. Företaget har bankverksamhet som inriktar sig både mot företag och privatpersoner och har som mål att ”förenkla den ekonomiska vardagen”. Detta med ett brett utbud av tjänster så som lån, sparande, kreditkort och försäkringar. Denna recension har fokus på dess privatlån. Mer information om deras Omstartslån kan hittas här. 

Storlek och amorteringstid

Du kan både låna lägre och högre belopp samt till en lägre lägsta ränta hos bland annat Lendo och Lendify.

När du väl tar ett lån på flera hundra tusen kronor är det klokt att jämföra flera långivare. 
För att få en så bra deal som möjligt.

Marginalens privatlån kan tecknas på 25.000kr-350.000kr. Det är ovanligt att lägsta beloppet är så högt som 25.000kr och samtidigt finns det långivare som erbjuder upp till 600.000kr som högsta belopp. Även om de flesta klarar sig med dett spann som Marginalen erbjuder så får de något sämre betyg. Amorteringstiden är 2-12 år.

marginalen låna pengar

3/5

Räntesats

marginalen priserRäntan på Privatlånet sätts individuellt. Ju större säkerhet och trygghet man har i sin ekonomi desto lägre ränta kan banken erbjuda. År 2018 gick det att få ett privatlån på mellan 3,5%-18,95%.

Däremot är detta den nominella räntan och som kund bör man alltid titta på den effektiva. För det tillkommer lite avgifter. Det som tillkommer utöver ränta är uppläggningsavgift på 250kr samt en aviavgift på 29kr (varje månad). Genom att välja att betala med Autogiro minskas aviavgiften till 10kr. Betyget dras däremot ner något på grund av att de tar betalt när betalning sker via Autogiro. Det är ovanligt att banker gör detta och mest irritera

Ett stort plus får de däremot för att de tydligt presenterar räntesatser och avgifter.

8/10

Ta lån på Marginalen Bank

I jämförelse med andra banker så har Marginalen Bank en exemplarisk räknesnurra som kunden använder sig av när ett lån ska tecknas. Man kan fylla i hur mycket som lånet ska vara på samt hur många år som man vill amortera det på. Detta liknar många andra banker. Men utöver det går det även att testa sig fram med olika räntor och därmed se vad månadskostnaden skulle bli om man fick en eller en annan räntesats. Det uppges då både nominell ränta och effektiv ränta. Det är få banker som har sådan flexibilitet gällande uträkning av lånekostnad. Exemplariskt !

marginalen privatlån

Detta är en funktion som förhoppningsvis fler banker tar efter. De allra flesta visar bara ett exempel med en förutbestämd ränta men att man som kund själv får testa sig fram är betydligt bättre.

Därefter fylls namn och personnummer i samt adress och inkomstuppgifter. All information granskas och ansökan kan skickas iväg.  Mycket kort efter att ansökan skickats in får kunden ett lånelöfte. Där framgår även hur stor ränta som erbjuds. Skuldbrevet skickas hem, skrivs på och sänds tillbaka varpå pengarna betalas ut.

5/5

Besök Marginalen Bank

Låneskydd

När ett lån tecknas kan man välja att även teckna ett låneskydd. Det är en slags försäkring som gör att man får sina låneavier betalda under en viss period i de fall man exempelvis blivit sjukskriven och inte har samma ekonomiska förutsättningar (Läser mer om låneskydd i artikeln ”Låneskydd”).

För de som redan har ett lån hos Marginalen Bank och vill teckna ett låneskydd går detta även att göra i efterhand. Denna ”försäkring” kan alltså tecknas när som helst under låneperioden och även sägas upp när som helst.

Priset för låneskydd är 9,5% av månadskostnaden. I det fall som det är två låntagare får vardera låntagaren betala 9,1% av månadskostnaden.

lånskydd marginalen bank

Krav

De allmänna krav som gäller för att få ta lån på Marginalen Bank är följande:

  • 20-års gräns
  • Inga betalningsanmärkningar
  • Fast årsinkomst på 120.000kr eller mer

Även om man uppfyller dessa krav kan banken avslå låneansökan. Om så sker bör man alltid fråga varför för att på så sätt kunna förbättra sina villkor till nästa ansökan skickas in.

5/5

Övrigt

Nöjdaste kunderna 2017

Varje år genomför SKI (Svenskt Kvalitéts Index) en undersökning inom ett flertal olika branscher. År 2017 vann Marginalen pris för ”Sveriges nöjdaste kunder – Privatlån”. Detta på grund av dess enkelhet. Enligt juryn är det lätt att bli kund och att vara kund hos banken.

2019 var det Lendify som hade Sveriges nöjdaste kunder. Läs mer om Lendify här.

Det är lätt att hålla med då ansökningsprocessen är enkel, informationen tydlig och räntekalkylatorn en av de bästa på marknaden.

Slutbetyg  

Får egentligen betyg 7 men dras upp av tydligare info än andra banker, låneskydd samt exemplarisk lånekalkylator.

Besök Marginalen Bank
Sammanfattning

Sammanfattning

På hemsidan skriver Marginalen Bank att de vill ”förenkla den ekonomiska vardagen för privatpersoner och företag”. Det lyckas de riktigt bra med. Med två olika slags lån möter de behovet hos de flesta. Både de som har betalningsanmärkningar och ekonomiska problem och de som har möjligheten att ta ett klassiskt privatlån. Ett stort plus får även banken för det sätt som kunden kan räkna ut sin månadskostnad. Att själv kunna testa sig fram med olika räntesatser är exemplariskt.

Att man även kan välja låneskydd både när lånet tecknas och i efterhand är positivt.

Den enda lilla nackdelen är att lånet startar på 25.000kr vilket är några tusenlappar högre än hos många andra bolag på marknaden.

Marginalen Bank: Betyg 8/10