Marginalen Bank – Omstartslånet

Uppdaterad:
 • Bolån trots betalningsanmärkning
 • Använd pengarna till vad du vill
 • Belåna din nuvarande bostad, eller ny bostad
 • Betyg 8/10
Till Marginalen Bank – Omstartslånet

Personer som har betalningsanmärkningar har betydligt svårare att få lån än personer utan dessa anmärkningar. När det kommer till bolån är extra svårt och utbudet av banker som erbjuder bolån till personer med betalningsanmärkningar är mycket litet. Men en av aktörerna är Marginalen Bank. De erbjuder bolån genom lånet som de kallar för ”Omstartslån”. Ett bolån som kan användas för att köpa bostad eller exempelvis lösa dyrare krediter.

Räntan är högre än ett klassiskt bolån men fördelen är att räntan är betydligt lägre än på ett privatlån. I jämförelse med klassiska bolån får inte omstartslånet speciellt högt betyg. Men lånet ska ställas mot andra bolån och andra låneformer som accepterar betalningsanmärkningar. I det fallet får lånet mycket gott betyg.

marginalen omstartslån

Storlek och amorteringstid

Lånet kan tecknas på minst 100.000kr och kravet är att lånebeloppet maximalt får uppgå till 85% av bostaden som är säkerhet för lånet. (Belåningsgraden får max vara 85%). Det gäller då en bostad som personen äger eller planerat att köpa. Det är även möjligt att använda en närståendes bostad som säkerhet för lånet.

Återbetalningstiden sätts individuellt främst beroende på lånesumma. Som mest går det att amortera bolånet på 50 år.

4/5

marginalen bank omstartslånetRänta

Likt andra bolån så sätts även räntan på Omstartslånet individuellt. Den lägsta bolåneränta som går att få är (2017) 4,3%. En person som inte har betalningsanmärkning kan teckna bolån till en ränta kring 1,5-2% hos många andra banker. Jämfört med detta är det alltså en mycket hög bolåneränta. Därmed blir en stark rekommendation för de som inte har betalningsanmärkningar att först göra en bolånejämförelse via ex. Mittbolån.se

Men räntenivån ska jämföras mot andra banker som erbjuder lån trots betalningsanmärkningar eller andra ekonomiska svårigheter. I detta fall är räntan på en mycket konkurrenskraftig nivå.

Det kan mycket väl vara så att detta är det bästa bolånealternativet för personer med betalningsanmärkning. Detta oavsett om pengarna ska användas till inköp av bostad eller lösa dyrare krediter. (Läs mer under Övrigt)

En uppläggningsavgift betalas på 1000kr och en därtill kommer en kredithanteringsavgift på 3500kr. Även aviavgift tillkommer. Den är på 45kr per avi, vid autogiro är den 15kr.  En nackdel är att dessa kostnader är så höga. Tecknar man ett mindre lån (ex. på 100.000kr) blir kostnaderna mycket stora i förhållande till lånebeloppet.

När lånet tecknas går det att binda lånet i 1-3 år. Om man väljer att binda lånet sker ett räntepåslag. Detta enligt följande: 1 år – 1,5%, 2år – 1%, 3år – 0,5%.

Marginalen skulle kunna få 10/10 poäng gällande räntan. Detta om man jämför mot andra alternativ att låna pengar till bostaden trots betalningsanmärkningar. Men samtidigt tillkommer höga avgifter och förhöjd ränta när lånet binds.

I snitt gav banken en ränta på 5,88% (inkl. räntepåslaget) under januari 2017. Hög boränta men extremt mycket billigare än privatlånealternativet.

7/10

Teckna Omstartslånet

Omstartslånet tecknas via fyra steg vilket sker snabbt och enkelt via hemsidan.

 • Lånebelopp/Lånetid

Först anges hur stort lånebelopp som önskas samt lånetiden. Här anges även vad lånet ska användas till. Om det exempelvis är för att köpa ny bostad, lösa dyra krediter eller renovera bostaden. Den som inte vill uppge orsak kan alltid välja ”Annat”.

 • Inkomster och Personuppgifter

Sedan anges inkomst samt om bolånet ska tecknas med en medsökande. Om så sker ökar chanserna för att lånet ska bli beviljat. Det är även något lägre krav gällande inkomst om det är två som ansöker tillsammans. Är det en sökande är kravet minst 200.000kr per år. Är det två är kravet gemensam inkomst på 350.000kr.

 • Säkerhet

Här anges vilken bostad som ska användas som säkerhet för lånet. Det kan vara en bostad man äger, snart kommer att äga eller en bostad som en nära anhörig äger.

 • Kontaktuppgifter & Signering

Nu anges kontaktuppgifter och bankuppgifter till personen som vill teckna lånet. Därefter signeras ansökan och skickas in till Marginalen Bank.

Bolån med betalningsanmärkning

5/5

Krav

 • Personen måste vara minst 25 år
 • Personen måsta vara folkbokförd i Sverige
 • Årsinkomsten måste vara på minst 200.000kr
 • Är det två sökande på lånet måste den totala årsinkomsten vara på minst 350.000kr
 • Om det finns inkasso- eller Kronofogdsskulder måste dessa först lösas med lånesumman. Därefter kan resterande användas till ex. bostadsköp.
 • Lånesumman får maximalt uppgå till 85% av bostadens värde
 • Om bostad ska köpas måste den vara förmedlad av registrerad fastighetsmäklare
 • Är det villa eller fritidshus som ska köpas måste värdet vara på minst 500.000kr
 • Är det bostadsrätt som ska köpas måste värdet vara på minst 250.000kr
 • Finns det redan lån på bostaden måste dessa först lösas innan pengarna får användas till annat
 • Vid köp av bostad kan det tillkomma kostnader för pantbrev och lagfart.

5/5

Övrigt

Även för att samla dyrare lån

Även om det är ett bolån så betyder det inte att lånesumman måste gå till bostaden. Det enda kravet är att bostaden är säkerhet för lånet. Därmed är det möjligt att teckna detta omstartslån och få en räntenivå långt under privatlånen och sms-lånen. För de som har andra dyra krediter kan det därmed vara ett sätt att pressa ner kostnaderna för sina lån rejält. Detta förutsatt att de andra krediterna uppgår till ett större belopp. Lägsta lånebelopp är ju 100.000kr på detta lån.

Till Marginalen Omstartslån
Sammanfattning

 

Sammanfattning

Bolån är alltid den låneform som ger lägst ränta. Det gäller oavsett om man har betalningsanmärkning eller inte. Skillnaden är att de med betalningsanmärkning har betydligt färre kreditgivare att välja mellan när man ska jämföra bolån.

En av aktörerna som vänder sig mot denna kundgrupp är Marginalen Bank. Detta sker med bolånet ”Omstartslånet”. Den stora fördelen är räntenivån, som tack vare säkerhet på lånet, är betydligt lägre än andra lån så som privatlån och smslån.

Bolånet kan tecknas för att köpa bostad men går även att teckna på befintlig bostad för att betala dyrare krediter, få pengar till renovering eller annat.

Dess nackdel är höga fasta kostnader (uppläggningskostnad, kredithanteringsavgift) samt att det är relativt höga krav för att få lånet. Bland annat måste man minst vara 25 år och ha en inkomst på 200.000kr.

För personer med betalningsanmärkning är detta ett av de bästa lånen (gällande ränta). Då räntenivån trots allt väger mycket tungt får lånet bra betyg.

Marginalen Bank – Omstartslånet: Betyg 8/10