Euroloan

Uppdaterad:
  • Kredit upp till 50.000kr
  • Betala enbart för den kredit som används
  • Effektiv ränta fr. 15,98%
  • Betyg 4/10
Till Euroloan

Euroloan är ett finskt företag som grundades 2007. Från att i början erbjudit krediter i Finland har företaget vuxit och har nu även Sverige som sin marknad. Idag har företaget ca 80.000 kunder och målet är att expandera till ännu fler Europeiska länder.

Deras affärsidé är att erbjuda en mer flexibel lånelösning än klassiska lån. Här ansöker låntagaren inte om ett lån utan om en kontokredit. Krediten blir sedan tillgänglig för låntagaren att ta ut när som det passar. Detta i likhet med ett kreditkort som har en kredit som man enbart betalar för när man använder den. Flexibelt och enkelt. Det är fördelarna. Nackdelarna sitter i dess avgifter som gör det svårt att avgöra om de är billiga – eller väldigt dyra.

Läs mer om kontokrediter

Storlek och amorteringstid

euroloan högsta lånesummaSom mest går det att få kredit på 50.000kr. Som lägst går det att ansöka om kredit på 2000kr. Den som inte ansöker om full kredit kan alltid ansöka om förhöjd kreditnivå vid ett senare tillfälle. Däremot så kostar det en extra avgift på 200kr. Det är då alltså billigare att säga upp krediten och sedan teckna en ny vilket kan ses något bakvänt.

Då detta är en kredit och inte ett lån finns inte någon direkt amorteringstid. Men eftersom det finns en summa som måste betalas varje månad kommer krediten att vara återbetald på 4-24 månader beroende på storlek på använd kredit.

Att inte ge högre kredit än 50.000 är okej. Amorteringstiden speglar även lånesumman.

4/5

Ränta & avgifter

På den kredit som utnyttjas tillkommer en räntekostnad på 12,95%-56,95%. Räntesatsen sätts individuellt och man ser vilken räntesats som gäller genom att logga in på Mina Sidor efter att kreditansökan godkänts.

De som får en ränta på kring 13-15% bör vara mycket nöjda. Det kan jämföras mot kreditkort där räntan brukar ligga på kring 15%. Hade de enbart haft ränta hade betyget blivit mycket bra. Men nu tillkommer det avgifter – en hel del. Dessutom kan man ställa sig frågande till hur många som får deras lägsta ränta.

Under de senaste åren har Euroloan ändrat prisbild ett flertal gånger men det som går som en röd tråd är att de tar avgifter för tjänster som är gratis hos de allra flesta.

Se upp med avgifternaÅr 2017 gäller exempelvis att det kostar 495kr första gången som krediten utnyttjas. Det kan liknas med en uppläggningsavgift på lån. Men en skillnad mellan onlinekrediter och lån är att onlinekrediter mycket sällan har denna uppläggningsavgift.

Därefter får man betala 49kr för varje uttag. Därmed blir det knappast en flexibel kredit då man måste försöka hålla nere antalet uttag så mycket som möjligt. Detta gör också att den effektiva räntan betydligt högre. Även aviavgiften är ovanligt hög.

Det finns minst två nackdelar med detta upplägg. För det första kan det upplevas missvisande. Kunden tror att det är ca 10% man betalar i kostnad när det snarare är 30%. För det andra går det enbart att göra ränteavdrag på räntekostnader – inte fasta kostnader. Därmed blir de även dyrare än konkurrenter trots att dessa har samma effektiva ränta.

Som buffert?

Fördelen med onlinekrediter är att man har tillgång till pengar (krediten) när som helst. Man behöver inte göra en låneansökan utan kan bara ta ut några tusenlappar den månaden som utgifterna är ovanligt stora. Det kan liknas med kontokrediter som är kopplade till privatkonton dvs. de utnyttjas främst för småbelopp som betalas tillbaka snabbt. Men eftersom Euroloan tar uttagsavgift blir det onödigt dyrt att utnyttja krediten på detta sätt.

Om en person blir beviljad en kredit och tar ut 2000kr + 1000kr kommer totala kostnader uppgå till 544kr. Därtill kommer ränta.

Om samma person blir beviljad en kredit och tar ut 3000kr på Credway blir kostnaden 73kr per månad. Det skulle därmed ta 7 månader innan räntekostnaden hos Credway uppgår till vad man betalat efter en dag hos Euroloan.

Låna större summa?

Blir det bättre om man lånar en större summa? Som visas nedan kan den effektiva räntan bli ner till 15,98%. Det är relativt högt vilket beror på att detta är en onlinekredit och inte ett lån. Överlag bör man välja privatlån om det är lån på högre summor som ska lånas.

euroloan prislista

 

3/10

 

Ta lån via Euroloan

Den som vill ta ett lån (eller rättare sagt en kredit) hos Euroloan gör detta genom fyra steg. Första är att logga in med E-legitimation. Därmed legitimerar man sig direkt i första steget.  Den som däremot redan har lånat hos detta företag tidigare kan logga in som ”Befintlig kund”. I detta fall behövs inte Bank-ID utan inloggning sker med användarnamn och lösenord.

Andra steget är att uppge personuppgifter. Detta bland annat personnummer, adress, bankkontonummer och sina inkomster. Det är främst inkomsterna som ligger till grund för om krediten kommer beviljas eller inte.

Euroloan ansöka om lån

Tredje steget är att acceptera de villkor som Euroloan har. Sedan tar det en mycket kort stund innan ett svar lämnas om krediten kommer att bli tillgänglig. Här skiljer sig alltså Euroloan mot ett klassiskt banklån. För det som sker är att man ansöker om en kredit. Den som får krediten kan sedan välja när den ska utnyttjas. Man kan välja på att ta ut hela, delar eller inte något alls av krediten. Fördelen är att man enbart betalar för den kredit som utnyttas. Uttag kan göras på 10kr upp till kreditgränsen dvs 50.000kr.

Kreditupplysning sker genom deras egna system och via UC

4/5

euroloan låna pengar

 

Krav

Det framgår tre tydliga krav för att kunna få kredit hos Euroloan.

För det första måste personen vara minst 18 år. För det andra måste personen ha ett svenskt personnummer och för det tredje ska en kreditprövning visa att personen kommer att kunna betala tillbaka pengarna i tid.

Betalningsanmärkning är okej.

2/5

Slutbetyg 4

Andra aktörer rekommenderas före främst på grund av startavgift på närmare 500kr och sedan uttagsavgift på 49kr. Svårt att överblicka kostnaderna och till stor sannolikhet blir det betydligt dyrare än andra alternativ.

euroloan reklam

Läs mer om kontokrediter

Sammanfattning

Sammanfattning

Affärsidén som Euroloan har är att erbjuda krediter där låntagaren bara betalar för den kredit som används. Detta liknar alltså affärsidén med ett kreditkort. Den som vill ha en kredit ansöker om detta och får snabbt ett besked om den beviljats eller inte. Därefter kan man ta ut valfritt belopp från denna kredit. Det kan tyckas enkelt – men Euroloan gör det krångligt.

Med ett flertal olika småavgifter blir krediten snabbt dyr. Det är låg ränta men avgifter på det mesta. Att behöva betala både uppläggningsavgift, uttagsavgift och aviavgift känns inte bra.  Därmed blir de också svårt att jämföra kostnaden för denna kredit mot andra sätt att få lån och krediter.

Euroloan: Betyg 4/10