Ikano Bank

Uppdaterad:
 • Låna 10.000-350.000kr
 • Kräver medsökande från 200.000kr
 • Erbjuder låneskydd
 • Betyg 8/10
Till Ikano Bank

Ikano är en mycket stor internationell koncern med fokus på bland annat finans, fastighet och försäkring. Företaget grundades 1988 av familjen Kamprad (ägare av IKEA). Vid lån via IKEA är det alltså inte helt oväntat Ikano Bank som handlägger lånen. Men lån kan även tas direkt från Ikano Banks hemsida. Detta både bolån, billån och privatlån. Denna artikel kommer däremot enbart fokusera på företagets privatlån. Ett privatlån som uppenbarligen uppskattas av låntagarna. Banken vann nämligen ”Sveriges Nöjdaste privatlånekunder 2015”

ikano bank nöjda kunder

Besök Ikano Bank

Storlek och amorteringstid

Oavsett om man vill ha ett litet eller stort lån erbjuder Ikanobank ett alternativ. Man kan nämligen välja på att låna mellan 10.000 och 350.000 vilket är ett relativt stort spann. Däremot kräver de att man måste ha en medsökande person om lånet är på en summa över 200.000. Det är något ovanligt och gör att de ställer låntagare utanför som inte har möjlighet att låna med en medsökande. Det ska även tilläggas att man kan låna upp till 600.000 via Bank Norwegian. Vissa begränsningar i lånet hos Ikano drar därmed ner betyget något.

Återbetalningstiden varierar beroende på lånets storlek. På lån upp till 50.000 får låntagaren välja återbetalningstid på 3-6 år. Vid större belopp får man välja på 3-12 år.

Gällande amorteringstid får Ikano bra betyg men ett minus på grund av att en medsökande krävs vid de större beloppen.

4/5

ikano låna med fördelar

Räntesats

De som tar lån hos Ikanobank kan räkna med att få en räntenivå på 3,75%-11,95% (2017). I jämförelse med andre kreditgivare ligger Ikanobank mycket bra till på denna punkt. Vilken räntenivå man hamnar på exakt avgörs på de individuella förutsättningarna. Räntan är även rörlig och kan därmed förändras över tid.

Att de har gratis uppläggningsavgift höjer betyget något.

Den som vill låna pengar till bilinköp bör istället välja Ikanos Billån. Detta lån har alltid en ränta på 4,95%. Vilket lån som är bäst vid bilinköp beror alltså på vilken ränta man får. I vissa fall kan det alltså vara bättre med privatlånet än billånet vilket kan upplevas bakvänt.

7/10

Besök Ikano Bank

 Ta lån på Ikano Bank

Första steget är att ange belopp och önskad amorteringstid. Då presenteras ett ”genomsnittligt månadsbelopp”. Under uträkningen framgår vilken räntesats som de då räknat med. Kom ihåg att räntan är individuell och därmed kan både bli högre eller lägre än exempelräntan.

Här framgår även att detta inte är ett annuitetslån vilket annars är mycket vanligt på privatlån. Det är istället rak amortering vilket betyder att det är högre summor som  ska betalas i början och sedan minskar detta till lånet är betalt.

Det finns fördelar med rak amortering men nackdelen är att det är svårare att planera för hur stor summa som varje månad behöver läggas på lånet. Se exempel nedan.

ikano räkna lån

När man sedan ska ansöka om lån fylls personuppgifter i samt ev. medsökandes uppgifter. Det är även i detta läge som man anger om det är ett billån eller privatlån. Om det är en bil som pengarna ska gå till kan det vara smart att välja billån då detta generellt ger något lägre ränta.

När allt är ifyllt och inskickat sker en kreditupplysning. Om banken sedan anser att låntagaren kan få lånet beviljat skickas skuldebrev ut för underskrift.

Tre dagar efter att påskrivet skuldebrev har ankommit till Ikano kommer pengarna sedan vara utbetalda på låntagarens konto. Allt detta måste skickas in per post. Det är alltså inte möjligt att skicka via fax eller mail.

I vissa fall kan även banken kräva en del kompletteringar. Det kan exempelvis vara att man ska styrka sin inkomst med ett intyg från sin arbetsplats eller liknande. De vanligaste intygen som banken efterfrågar är lönespecifikationer, balans- och resultaträkning (För egenföretagare), försäkringskassans utbetalningar gällande föräldraledighet eller sjukskrivning och pensionsutbetalningar.

ikano räkna på lånet

4/5

Krav

Ikanobank har fem grundkrav som måste vara uppfyllda för att låntagaren ska kunna få ett lån.

 1. Personen ska vara över 18 år
 2. Årsinkomsten ska vara på minst 125.000kr
 3. Personen ska ha läst och godkänt lånevillkoren
 4. Personen får inte ha några betalningsanmärkningar
 5. Om lånesumman är över 150.000kr måste en medsökande finnas.

5/5

Övrigt

 • Låneskydd

När ett lån tecknas hos Ikanobank får man även välja om man vill ha låneskydd eller inte.

Låneskyddet utfaller om personen som tecknat lånet avlider, blir ofrivilligt arbetslös eller förlorar arbetsförmågan till fullo.

Vid dödsfall avskrivs skulden med maximalt 350.000kr. Vid exempelvis ofrivillig arbetslöshet eller att man förlorar arbetsförmåga ersätter låneskyddet kostnaden för lånet med maximalt 15000kr i månaden. Detta i ett visst antal månader (12).

Att ha låneskydd betyder att man ger sig själv en ekonomisk trygghet då man inte till lika stor risk kommer att hamna i en ekonomisk situation som gör att man inte kan betala sina lånekostnader. Däremot kostar detta lite extra.

ikano sveriges nöjdaste kunderI de fall som det är två låntagare och bägge vill ha låneskydd betalas en premie för vardera personen.

 • Sveriges nöjdaste kunder

Kommer du bli nöjd med att ha privatlånet hos Ikano? Ja, till stor sannolikhet. Detta är nämligen den bank som fått bäst betyg av privatkunder, gällande kundnöjdhet, under fyra år i rad. Det är SKI (Svenskt kvalitétsindex) som genomför undersökningarna vilket är en helt objektiv part.

Slutbetyg 7,4/10

Besök Ikano Bank
Sammanfattning

Sammanfattning

Ikano Bank har tydlighet gällande information om sitt lån. Dessutom en relativt låg ränta. Det som de däremot får sitt minuspoäng för är att man måste vara två personer för att ta ett lån över 150.000kr. Detta är ovanligt på lånemarknaden och kan anses som ett lite för högt krav av banken. Individuella prövningar borde räcka.

De får även bra betyg gällande hur lätt det är att fylla i låneansökan och tid det tar innan detta är behandlat och klart.

Sammantaget får Ikano Bank omdömet ”Rekommenderas” och då främst för personer som vill ta lån under 150.000 då medsökande inte alltid är positivt att ha. Det ger visserligen möjlighet till högre belopp och ibland ger det även lägre räntor. Men det kan även skapa framtida tvister mellan de bägge låntagarna.

Slutbetyg 8/10

Ikano Bank: Betyg 7.4/10