Ikano Billån

Uppdaterad:
  • Billån med fast ränta 4,95%
  • Låna 40.000kr-350.000kr
  • Få rabatt på bilvärdering
  • Betyg 9/10
Till Ikano Billån

Hos många kreditgivare är det exakt samma villkor på deras privatlån som deras ”billån utan säkerhet” – men Ikano har valt att skilja dessa två låneformer åt på ett flertal punkter. De sticker även ut mot många andra banker genom att erbjuda fast ränta på billånet, vilket är mycket ovanligt. Den fasta räntan får både ris och ros i denna recension.

Storlek och amorteringstid

Ikano billån faktaEtt billån kan tecknas på minst 40.000kr och som mest på 350.000kr. Det är en ovanligt hög ”lägsta gräns” vilket kan göra att de som enbart behöver 20-30.000kr väljer en annan kreditgivare.

Men lånet går alltid att amortera i förväg utan att extrakostnader tillkommer. Möjligheten finns därmed att låna 40.000kr och direkt återbetala 10.000kr. Som mest går det att låna 350.000kr

Om beloppet som ska lånas är större än 200.000kr krävs däremot medsökande. Här har Ikano ett högre krav än många andra kreditgivare.

Amorteringstiden är 3-12 år om lånet är på över 50.000kr. Är det upp till och med 50.000kr är återbetalningstiden 3-6år.

En nackdelen är att det inte går att välja kortare amorteringstid än 3 år. Men som nämnts ovan går det ju alltid att återbetala lånet i förtid. En annan nackdel är att högsta lånebelopp är 350.000kr då det finns kreditgivare som ger upp till 500.000kr

4/5

Ränta

Den som tecknar ett billån hos Ikano får exakt 4,95% i ränta. Räntan är nämligen inte individuell, som hos de flesta kreditgivare, utan de har exakt samma räntesats till alla som blir beviljad billån hos dem. Att låna pengar med en räntenivå på 4,95% är klart godkänt så på gällande nivån får de bra betyg.

Men samtidigt ska nämnas att det går att få ner till 3,75% i ränta. En person som vill låna pengar till bil väljer till stor sannolikhet billånet. Namnet på lånet avslöjar ju att pengarna är tänkta att användas till bilinköp. Men den uppmärksamme ser att det går att få lägre ränta på privatlånet (3,75%) och väljer då istället att först ansöka om privatlånet för att se vilken räntesats som erbjuds. Är den högre än 4,95% kan en ny ansökan genomföras, denna gång till billånet. Detta upplägg känns däremot något omständigt och därmed sänks betyget lite på denna punkt.

Några uppläggningsavgifter eller aviavgifter tillkommer inte. Det är en stor fördel då den effektiva räntan blir mycket konkurrenskraftig.

8/10

Ikano Bank

Teckna billån hos IKANO

När en ansökan genomförs anges lånebelopp och återbetalningstid. Tack vare att Ikano erbjuder en fast ränta blir det mycket tydligt vad lånet kommer att kosta per månad, något som presenteras på skärmen. Ett lån på 100.000kr med amorteringstid på 5år kommer därmed att kosta 1877kr/mån.

Fördelen är att man kan prova sig fram med olika summor och amorteringstider för att hitta en månadskostnad som den egna ekonomin klarar av. Den kostnad som anges är ju även den kostnad som lånet verkligen kommer att generera. Detta till skillnad mot kreditgivare med individuell räntesats där man inte vet kostnaden för lånet förrän banken svarat på låneansökan och därmed gett gällande räntesats.

Ikano billån räkna på lån

Genom att klicka på ”Ansök om lån” går man vidare i processen och anger personuppgifter, uppgifter om bilen och uppgifter om medsökande. (Kom ihåg att medsökande krävs vid summor över 200.000kr).

I detta läge kan man även välja att lägga till försäkringstillägget ”Låneskydd” (Läs nedan). Det går även att teckna i ett senare skede.

När ansökan är ifylld kan den signeras med BankID, vilket är det snabbaste och enklaste sättet att signera. Det gör också att svaret kan ges mycket kort efter att ansökan skickats in. Om en ansökan skapats men inte signerats digitalt kommer den att skickas ut till personen inom två dagar för manuell påskrift. Den skrivs då under innan den returneras till Ikano.

Inom tre dagar efter att skuldebrevet signerats skickas pengarna till valt bankkonto.

Aviseringar för återbetalning sker sedan via Internetbanken. Några fysiska avier skickas alltså inte ut via brev. Återbetalning sker via autogiro och det går att följa amortering och kvarvarande skuld via Ikanos hemsida som man loggar in på med BankID, Mobilt BankID eller PIN-kod.

5/5

Krav

  • Över 20 år
  • Årsinkomst på 125.000kr eller mer
  • Ingen betalningsanmärkning
  • Om lånet är större än 200.000kr behövs medsökande

5/5

Övrigt

Ikano Billån assistansIkano Vägassistans – För 299kr per år fås en vägassistans som är bättre än det skydd som i regel ingår i bilförsäkringen. Om du får motorstopp eller punktering kontaktas vägassistans och de kommer ut och hjälper på plats.

Gratis bilvärdering och rabatt på bildiagnos –  Via hemsidan går det att göra en gratis bilvärdering. Detta enbart genom att uppge registreringsnumret. Värderingen ska då ses som ett riktmärke då den inte tar hänsyn till slitage och defekter utan enbart modell och ålder.

Vill man ha en total genomgång av en bil innan den köps kan bildiagnos användas. Den genomförs hos bilprovningen och kostar 1590kr. Om en person gör en bildiagnos och sedan lånar pengar till bilen hos Ikano så ger banken tillbaka 500kr, förutsatt att kvitto skickas in för utförd diagnos.

Ikano erbjuder därmed två vägar att gå för att säkerställa sig om att priset som betalas för en begagnad bil är i rimlig nivå.

Låneskydd IkanoLåneskydd – Låneskydd kan tecknas av de som har privatlån eller billån hos Ikano. Det krävs att man rätt till ”arbetsbaserade förmåner” (ex. sjukpenning) samt att man är ”fullt arbetsför”.

Den person som blir fullt arbetslös eller fullt sjukskriven kan få ersättning från försäkringen som motsvarar månadsbetalningen på lånet. Någon inbetalning på lånet behöver alltså inte göras i det fall som den ger ersättning. Detta kan ske i upp till 12 månader med upp till 15.000kr per månad. Avlider personen skrivs hela skulden av.

Med låneskydd skapas en ekonomisk trygghet. En trygghet mot att ha kostnader man inte klarar av att betala när inkomsten kraftigt minskar på grund av sjukdom eller arbetslöshet.

Låneskyddet kostar 8% av varje månadsinbetalning på lånet. Det kan tecknas när billånet tecknas men kan även tecknas senare.

Slutbetyg: 9/10

Besök Ikano Bank
Sammanfattning

Sammanfattning:

Det som främst utmärker Ikano Banks billån är att de har fast ränta. Det är alltså samma ränta till alla låntagare. Fördelen sitter därmed i att man lätt kan se hur mycket lånet kommer at kosta redan innan ansökan har skickats in. Med en ränta på 4,95% erbjuds även en konkurrenskraftig ränta. Detta inte minst eftersom varken uppläggningsavgift eller aviavgifter tillkommer. Andra fördelar är att de erbjuder gratis enkel värdering (samt rabatt på grundlig värdering) på bilen för att ett bra begagnatköp ska kunna genomföras. Även om räntesatsen är dess fördel så är det även dess nackdel. Det kan i vissa fall vara bättre att teckna deras privatlån än dess billån när bilen ska finansieras vilket känns något paradoxalt. Sammantaget kan lånet ändå rekommenderas.
Ikano Billån: Betyg 9/10