Ferratum Business

Uppdaterad:
  • Företagslån på 20.000-1.000.000kr
  • Amortera på 6-12 månader
  • Mycket snabbt svar
  • Betyg 4/10
Till Ferratum Business

Under de senaste åren har utbudet av företagslån ökat extremt på den svenska kreditmarknaden. Ett av dessa nya varumärken är Ferratum Business. De erbjuder korta krediter som är enkla att få – men med hög ränta. Kreditbolaget Ferratum har varit aktiva på den svenska finansmarknaden under många år och ett de ledande finansbolagen i Europa. Inom snabblån har de Ferratum.se. Med Ferratum Business vill de även kämpa om marknaden på företagslån.

Storlek och amorteringstid

Ferratum Business erbjuder företagslån på 20.000kr upp till 1.000.000kr. Amorteringstiden är valbar mellan 6 månader och 18 månader.

Enda nackdelen här är att det inte erbjuds längre amorteringstid. De som lånar en miljon kan ofta behöva mer än 1,5 år på sig att betala tillbaka pengarna. Med tanke på lånets upplägg och ränta är 1 miljon en rimlig nivå att erbjuda som högsta summa.

4/5

 

ferratum b reklam 2Ränta

Det är på flera punkter som Ferratum Business skiljer sig mot klassiska företagslån. Det gäller även räntan. Här är räntan ovanligt hög. Under ”Frågor och Svar” går att läsa att ”Räntan på våra lån är i genomsnitt 2,9% per månad. Utöver det tillkommer en uppläggningsavgift på 2,5% på lånet.

Under priser lyfts även ett exempellån fram som gör det tydligare vad det kostar att låna företagslån hos Ferratum.

Ett lån om 10 000 kr i 12 månader, totalt belopp att återbetala 12 171 kr (snitt 1014 kr per månad). Effektiv årsränta: 48,32%. Kontokredit med variabel nominell årsränta på 40,08%. Övriga avgifter: Uppläggningsavgift 0 kr. Uttagsavgift 0 kr.

Räntan sätts individuellt men med detta exempel visar det att de ligger mycket högt.

Även om man räknar på 150.000kr under 9 månader blir den effektiva räntan ovanlig hög. Till lånets försvar ska sägas att den effektiva räntan speglar lånekostnaden över ett år – men återbetalning sker i detta fall snabbare än 12 månader.

3/10

Ta lån på Ferratum Business

Att genomföra en ansökan om företagslån via Ferratum Business tar inte mer än fem minuter.

Första steget är att klicka på ”Ansök Nu” för att komma till ansökningsformuläret. Här får man ange lånebelopp, kontaktinformation till personen som lägger låneansökan och information om företaget. Genom att verifiera företagets bankkonto online kan omsättningen presenteras för Ferratum som därmed kontrollerar att denna del av kravet på låntagaren är uppfyllda.

Fördelen med Ferratum är att de ger snabba besked. De skriver på hemsidan ”Till skillnad mot traditionella banker så ger vi svar på minuter, inte veckor”. Detta är just ett av kreditbolagets styrkor.

Om lånet blir beviljat betalas pengarna ut till förvalt konto inom 24 timmar.

Återbetalning sker sedan mot månadsvis faktura.

Ej bindande låneansökan

Även om en ansökan skickas in till Ferratum Business så krävs det inte att ett lån tecknas. Låneansökan är alltså inte bindande utan det går att genomföra en ansökan för att därigenom se vilken räntesats och kostnad som lånet skulle få. Detta till skillnad mot vissa andra företagslån på marknaden där en ansökan förpliktigar till ett lån.

5/5

ferratum b reklam

Personlig säkerhet

Någon säkerhet behövs inte för detta företagslån, till skillnad mot många andra företagslån. Däremot finns ett krav att en privatperson måste  gå in med en personlig garanti för återbetalning av lånet. Därmed ligger ansvaret hos den personen att återbetalning sker enligt avtal. Om så inte sker kan banken vända återbetalningskravet mot denna person istället för mot företaget. Det är därmed mycket viktigt att den person som går i säkerhet för lånet också är helt införstådd med vad detta innebär.

Alternativ

I och med att den effektiva räntan på detta lån är så hög bör man som företagare även se över andra alternativ. Att låna via en större bank kan vara ett alternativ men ofta krävs det då att företaget har lång historia av god utveckling. Ett annat alternativ är att teckna ett bolån på sin egen bostad för att låna ut pengar till företaget. Det kan tyckas vara riskabelt att sätta sin egen bostad i pant men man ska komma ihåg att även den personliga säkerheten (Se ovan) gör att kravet ändå kan hamna på privatpersonen.

Krav

  • Företaget måste funnits (varit registrerat och aktivt) i två år eller mer
  • Den årliga omsättningen måste vara minst 750.000kr
  • Alla ägare av företaget måste vara skrivna i Sverige

Under frågor och svar hittas även följande:

”Du kommer dock att ge en personlig garanti för att ditt lån kommer att bli återbetalt”. Detta borde även stå bland kraven så det är tydligt för låntagaren

Att ge en personlig garanti betyder i realitet att skulden kan läggas på personen. Frågan är då om inte ett privatlån i eget namn är ett bättre alternativ.

Privatlån går att få på 5-15% effektiv ränta. Med andra ord hälften så hög som detta företagslån. Det är just på denna punkt som Ferratum Business får hårdast kritik. Räntenivån är helt enkelt för hög.  Den kan jämföras med Almis Microlån som har en ränta som är ca 1% över gällande bankränta. Det betyder en ränta på 5-15% per år.

2/5

Slutbetyg 4/10

Sammanfattning

Sammanfattning

Fördelen med Ferratum Business är att det går snabbt att göra en ansökan och att pengarna betalas ut snabbt. Men detta sker till ett mycket högt pris. Att behöva betala närmare 40% i effektiv ränta är i överkant. Utöver det krävs ändå en personlig säkerhet vilket gör att låntagaren lika gärna kan ta ett privatlån.

När räntan jämförs mot Almis microlån eller andra mindre företagslån på den svenska marknaden så ligger de mycket högt.

Det kan anses vara en fördel att lån kan fås utan att man behöver skicka in affärsplan och budget m.m. Men ett företag som inte har dessa papper, och vill ha lån, bör först se över dessa dokument. Det är trots allt grunden för en sund företagsekonomi.

Ferratum Business: Betyg 4/10