Ferratum

Uppdaterad:
  • Låna 1000-20.000kr
  • Räntefritt första månaden
  • Flexibel kredit eller snabblån
  • Betyg 7/10
Till Ferratum

Ferratum är ett av de mer etablerade företagen som erbjuder snabblån mot den svenska marknaden. De startade sin verksamhet redan 2005 och var då det första företaget som erbjöd mobila lånelösningar. Idag finns företaget i över 20 länder och har ca 270 anställda.

En av orsakerna till att Ferratum vuxit så starkt kan bero på att de erbjuder ett gratis lån för alla nya kunder. Detta för att man ska kunna testa på deras tjänst och förhoppningsvis även komma tillbaka den dagen man behöver låna igen. Idag har de både en klassiskt snabblån samt en snabbkredit.

 Storlek och amorteringstid

Ferratum Credit

Ferratum Credit är en flexibel kredit som kan jämföras med ett kreditkort. Man betalar enbart för den del av krediten man valt att utnyttja. Det går att ansöka om kredit på 1000-20 000kr

Amorteringskravet är då 10% av lånebeloppet per månad utöver räntekostnader, dock minst 300 kr. Krediten finns därefter alltid kvar. Vill man utnyttja krediten igen behöver därmed ingen ny ansökan genomföras.

Minst amorteringstid är 5 månader och längst 377 månader.

Ferratum Micro

Beloppet som kan lånas är 500-4000kr. Många kreditbolag som erbjuder snabblån erbjuder högre belopp. Men den som vill ha ett större lån än 5000kr kan alltid välja Ferratum Credit. En låneform som är bättre på många punkter – inte minst gällande ränta. Återbetalning sker alltid på en månad.

Snabblånet är inte speciellt flexibelt då man enbart kan låna 5000kr och att amorteringstiden alltid är 30 dagar. Men med Ferratum Credit skapas en betydligt större flexibilitet. Därmed kan ändå högre betyg ges.

4/5

Ränta

Ferratum Credit

Årsräntan är 195,52% (månadsränta på 9,45%) . En mycket hög årsränta vilket betyder att detta enbart är en kredit som ska användas på små summor under mycket kort tid. Men även om krediten används på det sättet så finns det billigare alternativ på marknaden.

Den som exempelvis lånar 6 000kr och återbetalar detta på en månad betalar 1417,50kr. Det är i nivå med många andra företag som erbjuder mindre flexibla krediter. Däremot är det långt från Credway som har månadsränta på 2,42%. Jämfört mot andra krediter få de medelbetyg. Jämfört mot räntan på snabblån får de däremot mycket bra betyg.

Om ett uttag sker på 2000 kr och detta återbetalas efter 30 dagar kostar det 189kr. Billigare än de absolut flesta sms-lån, men dyrare än många kontokrediter.

ferratum credit gratis lån

Ferratum Micro

Om Ferratum Credit är en relativt bra tjänst gällande ränta kan inte samma sak sägas om Micro. Att låna 4000kr en månad kostar 1000kr i ränta vilket är bland de högre i branchen. Det betyder en månadsränta på 25% vilket är vad man betalar oavsett belopp. Gällande ränta finns betydligt bättre alternativ. Inte minst deras egna Credit.

Låna 4000kr en månad på Micro – Betala 1000kr

Låna 4000kr en månad på Credit – Betala 298kr

Det är stor skillnad !

6/10

Besök Ferratum

Välja Micro eller Credit?

Ser man enbart på räntekostnad är valet enkelt. Då är Credit betydligt billigare.  Men det finns även andra aspekter. Den person som brukar få problem med lån och höga lånekostnader bör främst välja snabblånet. Här finns ett krav att hela summan ska vara betald inom månad. Ett krav som faktiskt gör att man ökar vilja att betala tillbaka. På Credit kan man välja att bara betala 10% av lånesumman men det gör att många lockas att bara betala detta och göra amorteringstiden längre. Men längre amorteringstid blir snart Credit dyrare än Micro.
Oavsett vilket av lånen som tecknas så är det viktigt att betala inom en/två månader. I annat fall blir totalkostnaderna höga.

Ta lån på Ferratum

Med två stora enkla reglage fyller man i hur mycket man vill låna samt hur många dagar man vill betala tillbaka lånet på. Ett stort plus får företaget för den tydlighet gällande ränta och fakturering som syns direkt under dessa reglage.

Om ett lån exempelvis tas på 5000kr och detta ska betalas tillbaka på 60 dagar blir den effektiva räntan 767,1% och man kommer betala tillbaka lånet via två separata fakturor som vardera är på 3250kr. Den ena ska betalas inom 30 dagar och den andra inom 60 dagar.

Detta är föredömlig information som verkligen visar kunden vad som gäller.

Därefter fylls namn, epost och mobilnummer i. Kravet är att man måste ha ett privat abonnemang på telefonen för att lånet ska betalas ut.

Att ansöka och eventuellt få lånet beviljat går mycket fort och svar skickas ut via SMS till låntagaren om lånet beviljats.  Oftast tar detta inte mer än 15min.

5/5

Krav

  • Skuldsaldo får ej finnas hos Kronofogden
  • Åldersgräns 21
  • Betalningsanmärkning kan vara okej
  • Man måste vara folkbokförd i Sverige
  • En deklarerad inkomst måste finnas (Hur stor?)

I jämförelse mot exempelvis privatlån är kraven på låntagaren betydligt lägre vid snabblån. Detta innebär visserligen en större risk för kreditgivare men det kompenseras då med högre räntor.

4/5

Kortfakta:

Låna med betalningsanmärkning? Ja. Maximalt får 6 betalningsanmärkningar finnas. De måste vara minst 6 månader gamla

Låna utan UC? Ja. Det är Creditsafe som används

Helgutbetalningar? Ja

Lån för person under 20 år? Nej. Åldersgräns 21

Slutbetyg 7/10

Betyget skulle direkt gå upp om de förbättrade Micro.

Besök Ferratum

Sammanfattning

Sammanfattning

Att Ferratum är ett av de stora företagen inom SMS-lån i Sverige är inte bara en slump. Att erbjuda ett lån utan någon som helst ränta eller avgift är ett klart plus. På så vis kan man slippa lånekostnader första gången ett litet lån behöver tecknas.

De får även starka pluspoäng för deras tydlighet mot låntagaren. Det framgår hela tiden mycket tydligt vad räntan kommer att bli och hur lånet ska betalas tillbaka. Allt för att undvika missförstånd eller att personer tar lån som egentligen inte har råd.

Nackdelen är den höga ränta de erbjuder på Micro. Det väger däremot upp något av den bättre räntan och flexiblare lösningen på Credit.

7/10

Ferratum: Betyg 7/10