Ny rapport från konkurrensverket – Allt fler byter bank

Konkurrensverket har kommit med en ny rapport som säger att var femte svensk har bytt bank under de senaste tre åren. Andelen som har bytt bank under åren 2015-2017 har ökat med 33% jämfört med liknande mätningar år 2009 och 2001 då endast var sjunde hade bytt bank. Det är en ganska stor ökning på en annars mycket trögrörlig marknad där vi historiskt har varit trogna banken oavsett de villkor vi har fått.

Allt fler har flera banker

I samma rapport ser vi också en tydlig trend mot att man har slutat använda sig av en bank till alla bankärenden och att det därmed blir vanligare att ha flera banker. År 2009 hade 61 procent av svenskarna en bank och samma siffra är år 2017 nere på 47 procent.
Det är fortfarande vanligast att du har en bank för dina största ärenden som lönekontot, bolånet och kanske ett sparande men att du sen kompletterar med ytterligare en eller ett par banker för andra sparkonton och lån.

Många prövar men gör inte klart sitt bankbytet

Enligt den nya rapporten så är det så många som 30 procent av alla som försöker byta bank som inte når hela vägen och genomför bytet. Ett byte av bank sker inte per automatik utan du måste själv vara engagerad i genomförandet vilket gör att många upplever det som tidskrävande och krångligt.

Allt själv ta kontakt med både den nuvarande och den nya banken kan för många upplevas som både avskräckande och krångligt. Jeanette Carlsson Hauff är civilekonomen som har tagit fram forskningsrapporten och hon säger i en intervju med Aftonbladet att det är vårt ointresse och bristande engagemang för banktjänster som är boven i dramat. Enligt Jeanette så är ytterligare ett problem att det inte finns någon som har för uppgift att uppmana oss privatpersoner att kolla runt efter bättre bankerbjudanden.

Hon säger också att för bolån så finns bankernas snittränta som gör det lättare för kunderna att förstå vad det kan innebära att byta bank. Alla sådana saker är bra för att öka benägenheten att göra ett bankbyte.

Så här kan du göra för att byta bank

bolånOm du känner att det börjar bli dags att utmana storbanken och se dig om efter bättre villkor så finns det flera tillvägagångssätt. Du kan antingen vända dig till några andra banker för att undersöka vilken av dem som kan bli en bra helhetslösning för alla dina konton, internetbank, sparande, lån och andra banktjänster. Ett annat alternativ är att du kontaktar ett antal nischbanker för att se vem som kan ge dig det bästa erbjudandet inom varje del av dina banktjänster.
Vi har samlat några tips för dig som funderar på att byta bank helt eller delvis:

  1. Vill du byta till en bank för alla dina banktjänster så kan du alltid ta kontakt med ett antal stora aktörer och be om en offert på att de ska bli helhetsleverantör. Ta då in ett antal offerter och utmana din nuvarande bank om att matcha villkoren.
  2. Vill du bara jämföra sparkonton så kan du göra det genom olika jämförelsesajter för sparande. Kom ihåg att kontrollera om dessa har statlig insättningsgaranti eller inte.
  3. Vill du bara jämföra bolån så kan du både kontakta ett antal banker och ta hjälp av en jämförelsesajt som Sverigekontanter.se. Kom ihåg att jämföra snitträntan hos din egen bank med vad du har fått för ränta och passa på att fråga varför din ränta skiljer sig från bankens kunder i genomsnitt. Snitträntan är också ett bra verktyg för att få en uppfattning om vart du kan landa i ränta hos en annan bank. Ett enkelt sätt att jämföra flera aktörer är att gå via bolåneförmedlare.
  4. Vill du hitta nya alternativ för just kreditkort så finns det många nischade aktörer som kan erbjuda konkurrenskraftiga villkor.