Monetti

Uppdaterad:
  •  Låna 1000-20.000kr
  • Amorteringstid 1-12 mån
  • Tydliga kostnader (Men höga)
  • Betyg 6/10
Till Monetti

Monetti startade sin verksamhet 2006 (under namnet Folkefinans) och tog namnet Monetti år 2015. Deras mål är att erbjuda vardagsnära finansiella tjänster. Med detta menar Monetti snabblån på små belopp och korta återbetalningstider.

monetti hur mycket får jag låna

Storlek och amorteringstid

monetti bästa lånetMonetti erbjuder så kallade microlån (eller Sms-lån) på från 1000kr upp till 20.000kr. Att ha 1000kr som lägsta nivå på ett SMS-lån är relativt vanligt men att låna ut ända upp till 20.000 är desto ovanligare. Generellt rekommenderas aldrig att snabblån används för så stora belopp. Det finns privatlån med betydligt bättre villkor och räntor.

Detta exempelvis Cash2You och Good Cash

De lån som tecknas kan amorteras på 1-12 månader. Hur lång tid man kan välja som maximalt beror på hur stort lånet är. Som exempel kan nämnas att ett lån på 1000kr  ska betalas tillbaka på en månad medan om lånet är 5000kr kan låntagaren välja 1-4 månader.

För att betala tillbaka på längst amorteringstid d.v.s. 12 månader krävs det att lånet är på minst 13.000kr.

4/5

Ränta

monetti låna 10000krRäntan varierar beroende på hur stort lånet är samt hur lång amorteringstid det är. Ju större summa och ju längre amorteringstid desto lägre ränta. Men då betalas istället räntan under en längre tid vilket skapar en större total kostnad för lånet.

Som lägst går det att få en ränta på 0% (1000kr) och som mest är den nominella räntan 60%. Ser man på den effektiva ränta så varierar den mellan 71% och 5641%.

Men att enbart titta på räntan hos Monetti blir något missvisande. Detta eftersom alla lån har en uppläggningsavgift på 350kr och fakturaavgift på 45kr per faktura. Det innebär exempelvis att lånet på 1000kr som inte har någon ränta kostar 395kr i avgifter om det läggs upp på en månad.

Monetti skriver att de har ”Bästa pris för korta lån” och att de har ”privatlån till konkurrenskraftiga priser”. Det stämmer inte om man jämför priserna hos andra aktörer. Det finns flera som erbjuder billigare lösningar oavsett om man vill ta ett lån på 1000kr och betala tillbaka på en månad eller ett lån på 5000kr och betala efter flera månader.

Monettis ränta är inte extremt mycket högre än konkurrenternas men att de ska ha ”Bästa pris” är en överdrift. Att de har Privatlån till konkurrenskraftiga priser är även helt fel då privatlån brukar vara lån som erbjuds från 5- eller 10-tusen och ha betydligt lägre ränta än vad dessa snabblån har.

Stort plus för dess tydlighet gällande kostnaden. Stort minus för missvisande information gällande att vara bäst på marknaden. På en del belopp ligger de även bland de sämre företagen gällande totalkostnad.

4/10

monetti priser

Ta Lån på Monetti

Monetti är föredömlig gällande tydlighet mot kunden när det kommer till vad lånet kommer att kosta. Här borde fler företag se och lära. När lånets storlek väljs samt amorteringstid markeras presenteras allt från uppläggningsavgift, nominell ränta och effektiv ränta till räntekostnad och månadskostnad. Mycket tydligt vilket är bra då låntagaren direkt ser vad lånet kommer att kosta.

När man valt en lånenivå och en amorteringstid som känns acceptabel för sin ekonomi trycker man på ”Ansök Nu” för att gå vidare i låneansökan. På kommande sida fyller man i personnummer, mobilnummer och går sedan vidare med att ansöka.

monetti hur mycket vill du låna

Ansökan slutförs med hjälp av identifikation med E-legitimation eller Bank-ID.  I de fall som låntagaren inte har någon möjlighet identifiera sig med någon av dessa kan företaget identifiera personen genom att ringa upp det telefonnummer som anges i ansökan. I dessa fall kan även ytterligare ID-handlingar behöva skickas in för identifiering.

Om ansökan sker före klockan 13 betalas lånet ut mellan 15 och 17 på eftermiddagen. Sker ansökan efter 13 betalas pengarna ut dagen efter. I det fall som ansökan sker fredag efter 13 kommer pengarna att betalas ut nästkommande vardag.

5/5

monetti reklam

Krav

Det företaget skriver som krav på sin hemsida är att personen som vill ta lån ska:

  • Vara över 18 år
  • Ha taxerad inkomst (Det framgår inte hur stor)
  • Vara folkbokförd i Sverige
  • Inget skuldsaldo hos kronofogden

Här saknas en hel del information. Framförallt gällande inkomst. Men även om de tillåter personer att ha betalningsanmärkning eller inte. Detta brukar däremot vara okej hos de företag som erbjuder dessa smålån. (De tillåter betalningsanmärkning men det kan då påverka maxbelopp som kan lånas meddelar de via mail)

3/5

Kortfakta:

Låna med betalningsanmärkning? Ja

Låna utan UC? Ja. De använder sig av Bisnode

Helgutbetalningar? Ja

Lån för person under 20 år? Nej

Slutbetyg 5/10 – Främst pga uppläggningsavgiften som gör de små lånen bland de dyraste samtidigt som de lyfter fram att de ska vara så billiga

Besök Monetti

Sammanfattning

Sammanfattning

Monetti har riktigt bra information gällande vad lånet kommer att kosta för låntagaren. Det är väldigt bra och det är därmed även enkelt att se att deras räntor och avgifter inte överensstämmer med ”Bästa pris för korta lån” utan att detta enbart är ett sätt att locka kunder. De skriver även på sidan att de har ”smidigare och schysstare villkor än storbankerna”. Det blir lite som att jämföra äpplen och meloner. Bankerna erbjuder privatlån på flera hundratusen kronor. Dessa ska då betalas över fler år. Detta till en låg ränta. Monetti erbjuder smålån till en hög ränta och snabb återbetalning. Om det ena är schysstare än det andra får var och en avgöra själv men även här känns det som att det enbart är ett sätt att locka kunder. Företaget har alltså sina styrkor och svagheter. Men efter ha varit en stabil aktör i ca 10 år på denna marknad borde bättre resultat kunna fås.

Monetti: Betyg 6/10