Primal Capital

Uppdaterad:
  • Låna 5.000kr-35.000kr
  • Amortera på 0,5-5 år
  • Alltid 27% ränta
  • Betyg 6/10
Till Primal Capital

Primal Capital anger på deras hemsida att:
” Vi erbjuder enkla lån utan säkerhet upp till 35 000 kr med sjysta lånevillkor och flexibla förlängningar.”
Det är ett enkelt lån at teckna, det är utan säkerhet och maximal lånesumma är 35 000kr. De är även tydliga med lånevillkoren vilket kan anses svara ”sjyst”. Däremot har vi inte hittat något om förlängningar – och räntenivån drar ner det sammanlagda betyget.

Har du betalningsanmärkningar kan lånet vara ett alternativ – i annat fall finns betydligt bättre alternativ i andra privatlån.

Primal capital enkla villkor

Belopp och amorteringstid

Primal Capital är en av de aktörer som enbart erbjuder privatlån på de lägre beloppen. Som lägst går det att låna 5000kr och som mest 35.000kr. Detta återspeglar sig även i amorteringstiden som är valbar från 6 månader till 60 månader. Med andra ord 0,5 till 5 år.

En fördel finns i att man kan välja amorteringstid på exakt antal månader, exempelvis 27 eller 36 om så önskas. Eftersom månadskostnaden främst avgörs av amorteringstiden kan man lätt hitta en amorteringstid som skapar en månadskostnad som kan hanteras.

Om man av någon anledning vill återbetala lånet i förtid kan detta ske utan att det kostar något extra.

3/5

primal capital låna pengar

Ränta

Oavsett vilket lånebelopp eller amorteringstid som väljs så gäller den nominella räntan på 27%. Det gör att räntan både är på medelnivå – och hög. Detta beroende på vilken summa som lånas. Eftersom det inte tillkommer några uppläggningsavgifter eller andra avgifter hamnar den effektiva räntan på ca 27-30% beroende på amorteringstid.

Det finns enbart en kundgrupp som bör acceptera denna räntenivån – de som idag har betalningsanmärkningar. I annat fall kan man oftast få betydligt lägre ränta.

De som har betalningsanmärkning kan räkna med att få räntor kring 20-35% vilket alltså är på dessa nivåer. Framförallt på lägre belopp blir faktiskt Primal Capital ekonomiskt fördelaktiga för personer med dessa anmärkningar. Det är exempelvis betydligt bättre att teckna ett lån på 5000kr hos Primal Capital än att teckna ett klassiskt snabblån. Hos Primal Capital blir räntan betydligt lägre.

För personer som inte har betalningsanmärkningar finns däremot betydligt billigare alternativ. Detta framförallt om lånesumman övergår 10.000kr.

Tvetydig information

Under ”Frågor och Svar” anges att räntan är enhetlig vilket betyder att räntan är samma för alla låntagare. Det är även vad som anges på webbplatsens första sidan. Men den som läser under ”Om oss” kommer läsa följande ” Vår exempelränta är från 27 %.”. Det kan självklart uppfattas som att räntan kan bli högre än 27% vilket inte bör vara fallet.

Liknande otydlig information hittas inom andra punkter. Under ”Om oss” står det att man måste vara 20år, ha inkomst och inte ha skulder hos Kronofogden för att låna. På andra ställen framgår att inkomsten måste vara 100 000 kr och att man inte får ha betalningsanmärkningar yngre än 6 månader.

6/10

Besök Primal Capital

Teckna lån hos Primal Capital

Låneansökan sker enkelt via hemsidan där man anger belopp, amorteringstid, personuppgifter  samt information om den personliga ekonomi. När detta anges framgår det tydligt hur mycket lånet kommer att kosta per månad. Det hade varit ännu bättre om de även angett totalkostnad för lånet (kapitalkostnad) vilket skulle göra det tydligare för låntagaren.

primal få lånNär all information är ifylld kan låneansökan signeras och skickas in till företaget.

När en låneansökan kommer in till Primal Capital genomför de en kreditprövning genom att bland annat göra en kreditupplysning via Bisnode. Ansökan tar upp till 3 dagar att bli behandlad varpå personen får svar om lånet beviljas eller inte. (Sker oftast inom 24 timmar)

Ansökningarna behandlas på vardagar 8:30-17 vilket gör att den som ansöker om lån på helgen får vänta till kommande vardagar innan svar ges.

primal amorteraEftersom återbetalning sker via autogiro måste bankkontot godkännas för denna betalningslösning hos Bankgirocentralen innan utbetalning kan ske. När detta är godkänt betalas pengarna ut till angivet kontonummer.

Det kan ses som en fördel att återbetalning sker med autogiro då man inte behöver bry sig om att betala fakturorna eller oroa sig för att missa dem. Däremot är det en större fördel om långivaren själv får välja betalningsform.

4/5

Krav

Under ”Villkor” framgår att följande måste uppfyllas för att man ska kunna ta ett lån hos Primal Capital.

  • ”Man måste vara 20 år” (De menar nog minst 20 år)
  • Måste vara svensk medborgare
  • Måste ha bankkonto i svensk bank
  • Måste ha svenskt mobiltelefonnummer
  • Betalningsanmärkningar får finnas men då inte vara nyare än 6 månader

På ett annat ställe framgår att man även måste ha en fast inkomst (framgår inte vad de menar med fast) på 100 000kr.

4/5

Övrigt

Alltid lån utan säkerhet

Detta lån kan tecknas oavsett vad pengarna ska användas till. Man behöver inte uppge vad pengarna ska användas till under låneprocessen och därmed kan lånet användas till allt från att finansiera en resa till att köpa en bil. Oavsett vad man väljer så behövs aldrig någon säkerhet för lånet.

Detta gör att deras information kan känns lite missvisande. De skriver nämligen:

Så testa oss om du behöver ett billån, båtlån eller ett lån helt utan säkerhet.”

Det framstår som att lånet kan tecknas med säkerhet men så är alltså inte fallet. Med tanke på den höga räntesatsen rekommenderas inte heller lånet till bil- eller båtinköp.

Slutbetyg: 6/10

primal capital förlängningar

Sammanfattning

Sammanfattning

Med en ränta på 27% är detta inte ett lån för personer som är fri från betalningsanmärkningar. Dessa personer kan helt enkelt få betydligt lägre ränta hos ett flertal andra långivare. Fördelen med lånet är att låneprocessen är enkel och att amorteringstiden är så flexibel.

För att få bättre betyg behöver Primal Capital däremot arbeta med tydligheten gällande lånen. Det ska inte behöva finnas frågetecken kring räntenivåer eller om det är lån med eller utan säkerhet.

Primal Capital: Betyg 6/10