Viaconto

Uppdaterad:
  • Låna 500-10.000kr
  • Räntefritt 1000kr för nya kunder
  • Tydlig information
  • Betyg 8/10
Till Viaconto

Viaconto är ett varumärke under den större VIA SMS-gruppen som grundades 2008. De skriver själva att de har som mål att erbjuda användarvänliga finansiella tjänster vilket de även lever upp till. Många SMS-låneföretag säger mycket men lever inte upp till detta men Viaconto står för vad de säger.

Den största fördelen med Viaconto är att de är mycket tydliga. Detta både gällande priser och annan information om lånet. En exemplarisk FAQ som verkligen fler låneföretag borde ta efter. De får även plus gällande amorteringstid och summa att låna.  Ett företag som kan rekommenderas – Däremot är inte alltid räntorna de lägsta. Jämför alltid – som vanligt.

 

Storlek och amorteringstid

Viaconto erbjuder lån på från 500kr upp till 10.000kr. Detta uppdelat på 50-kronorsintervaller vilket gör det mycket flexibelt gällande hur mycket man behöver låna.

Amorteringstiden varierar beroende på hur stort lånet är.

På lån upp till 3000kr kan man välja på att betala tillbaka på 1dag upp till 30 dagar.  Att kunna välja att betala tillbaka lånet på en enda dag är lite unikt. Det finns bara några få andra företag som erbjuder så kort återbetalningstid. Varför man däremot ska välja så kort återbetalningstid är svårt att förstå. Då är det bättre att välja längre tid och sedan betala av lånet i förtid.

På lån över 3000kr kan man välja 30, 60 eller 90 dagar vilket är bra alternativ.

Lånet går även att förlänga. Detta då 7, 14 eller 30 dagar. Däremot tillkommer det då en extra kostnad. Att förlänga är visserligen ett sätt att skjuta upp lånet om man inte kan betala det. Däremot ska detta absolut inte ses som en lösning då det snabbt blir stora räntekostnader på dessa mindre lån.

4/5

viaconto låna gratiisRänta

Första lånet – Viaconto är ett av de smslåneföretag som erbjuder räntefritt lån första gången man tecknar lån hos dem. Detta upp till 1000kr och på en månad.

Räntesatsen anges enbart i effektiv ränta. Det gör det något missvisande. Exempelvis kan man få över 10 biljoner procent effektiv ränta hos företaget. Detta om man tecknar ett lån på 1000kr och betalar tillbaka detta på en dag.

När det handlar om SMS-lån gäller det att jämföra totala kostnaden istället. I fallet ovan handlar det om 170kr. Däremot hade det varit bra om de angivit nominella räntan så man lättare kunnat jämföra olika företag.

Några exempel på vad det kostar att låna på Viaconto är:

2000kr i en månad – 350kr

5000kr i en månad – 750kr

10.000kr i tre månader – 2665kr

Kostnadsmässigt ligger de på medel eller medelhög ränta. Är det på någon punkt de får lite sämre betyg så är det här.

6/10

Besök Viaconto

Ta lån på Viaconto

De två val man behöver göra hos Viaconto är hur stort belopp som ska lånas samt hur lång amorteringstid man vill ha. Beroende på lånets storlek erbjuds olika lång återbetalningstid.

Företaget får ett stort plus gällande hur kostnaderna för kunden presenteras.  Det är tydligt vilket datum som pengarna ska vara återbetalade, hur mycket som är ränta och vad den effektiva räntan blir.

Har man lånat tidigare hos företaget kan man sedan logga in vilket gör att man inte behöver fylla personuppgifter igen. Som ny kund fyller man annars i personuppgifter.

Efter att fyllt i personuppgifter behöver personen identifiera sig. Detta sker via Instantor, personkonto på Nordea, ID-handlingar som skickas in eller bankdosa.

Det tar inte många minuter förrän låntagaren får svar på om ansökan går igenom. Detta meddelas då direkt på skärmen. Pengarna kan sedan lånas ut samma dag eller nästkommande dag. Längst tid tar det om ID-handlingar skickats in då det tar någon dag innan posten är distribuerad.

5/5

viaconto låna pengar

Krav

De generella krav som gäller för att kunna ta lån på Viaconto är:

  • Personen ska vara minst 18 år, myndig samt sedan minst två år folkbokförd i landet
  • Personen får inte ha en skyddad identitet eller ha egendom som ligger under förvaltarskap
  • Personen måste ha ett eget personkonto på någon av de svenska bankerna
  • Personen måste äga en mobiltelefon (Däremot framkommer det inte om telefonen måste ha ett personligt abonnemang)
  • Personen måste klara av kreditprövning som Viaconto genomför. Detta sker genom CreditSafe och alltså inte UC.

5/5

Kortfakta:

Låna med betalningsanmärkning?

Låna utan UC? Ja

Helgutbetalningar? Ja på lördagar

Lån för person under 20 år? Ja

viaconto faqÖvrigt

Bra med extra information

Det finns ett flertal smslåneföretag som enbart fokuserar på att låna ut pengar utan att ge kunden tydlig med information. Viaconto är däremot föredömlig gällande information och tydlighet mot kunden. De har en mycket stor och tydlig FAQ med de vanligaste frågorna kring lånet. Utöver det även tydlig information om vad som händer om man inte betalar och vad detta kan leda till.

Här får Viaconto ett stort plus.

5/5

Slutbetyg 8. Kunde gått upp mot en nia med något lägre ränta

Besök Viaconto

Sammanfattning

Sammanfattning

Genom att låna ut från 500kr och upp till 10.000kr blir det väldigt flexibelt för låntagaren att hitta ett lån som passar. Möjligheten att återbetala pengarna från 1 dag till 90 dagar är också positivt. Andra positiva punkter hos Viaconto är att de är tydliga med vad lånet kommer att kosta och att de har tydlig information om det mesta gällande lånet på sidan.

Kostnadsmässigt ligger de medelbra till gällande vissa lån och något sämre på andra. Det beror helt på hur stort belopp som ska lånas och hur lång återbetalningstid man väljer. Att erbjuda gratis lån (även om det bara är för nya låntagare) är även positivt.

Viaconto kan därmed rekommenderas.

Slutbetyg 8. Kunde gått upp mot en nia med något lägre ränta

Besök Viaconto
Viaconto: Betyg 8/10