Vad är viktigast i livet? Pengar eller kärlek?
De flesta skulle nog säga kärlek men tätt därefter kommer pengar. Programserien ”Pengar-Näst viktigast efter kärleken?” är producerad av UR och belyser dagens ekonomiska situation från flera olika vinklar.
Varje program i serien är ca 30 minuter långt och sammanlagt är det fem program med följande rubriker.
I programmet lyfter man frågan om hur konsumtionsbeteendet hos framför allt ungdomar har förändrats. När pengarna inte räcker till blir lösningen att man lånar. Varför det blivit så kanske historikerna kan förklara men viktigast är att skapa en medvetenhet om våra vanor.
Är det för enkelt att låna idag! Och vad innebär det för låntagaren när ett någon lånar ut pengar för att tjäna pengar genom att erbjuda en hög ränta. I programmet möter vi Daniel som tog dyra SMS-lån och som hamnade hos Kronofogden. Möt även designern Camilla Thulin som ger tips om hur man kan köpa snyggt och exklusivt utan att behöva lägga ner stora summor.
Hur ser vi historiskt på status och samhällsklasser? Kan det vara så att vuxnas syn på arbete och lön skiljer sig från ungdomars? Vad finns det för olika alternativ att säkra sin ekonomi idag? Och vilka problem som den som väljer svartjobb ställs inför är några av de frågor det här programmet tar upp.
När man väljer väg för att hitta sin inkomst ska man ha klart för sig att en del är bättre än andra. Att arbeta svart får konsekvenser och det finns en koppling mellan svartjobb och organiserad brottslighet. I programmet möter vi bland annat Viktoria som valt att satsa på självhushåll samt Tobias som byggt ett system som ger honom pengar regelbundet.
Kunden har ofta betydligt mer makt än vad man tror. I det här programmet kopplas privatekonomi ihop med nationalekonomi och förklarar det grundläggande sambandet. Här möter vi journalisten Mats-Eric som med sin bok faktiskt skapade en förändring inom livsmedelsbranschen. Ett stort fokus läggs även på hur man som konsument kan ställa krav och förändra.
Under IT-bubblan var Jonas Birgersson en av de största stjärnorna med sitt företag Framfab. Men ingen bubbla som inte spricker. Här får man möta Jonas och höra hur han tänkte om ekonomi under tiden som bubblan växte men även efter att den spruckit. Ett annat exempel som blir belyst är Islands konkurs efter den världsomspännande finanskrisen. Även i Amerika har flera banker drabbats av konkurs då de inte längre hade täckning för pengar de lånat ut. Här tar programmet ut vad som händer och vilka som får betala notan.
Den ständiga frågan om pengars värde är viktigast eller kanske att följa sina drömmar tas bland annat upp i det här programmet. Vad är viktigt att tänka på när man skaffar ett jobb? Vilka jobb ska man söka? Ska man värdera lönen högre än att trivas? Hur ser man på utbildning, är det inte bättre att börja jobba direkt? Möt personer som hittat de mer udda jobben men möt även Maja som inte har något jobb och som lyckas klarar sig på 6000kr i månaden.
Serien är framtagen av UR och vänder sig främst till gymnasieungdomar samt lärare på gymnasieskolor. Till lärare finns även arbetsmaterial att använda som stöd i sin undervisning. Materialet kan gratis laddas hem från hemsidan och innehåller bland annat diskussionsfrågor samt länkar som är nyttiga för de som vill fördjupa sig inom ett område.
Materialet kan självklart även användas av andra än lärare men som arbetar med ungdomar eller andra som behöver få insyn i konsumenternas rättigheter, möjligheter att få jobb och hur en ekonomisk livsstil kan påverka hela livet.
Via hemsidan är det även möjligt att ladda hem lärarvägledning. Dessa ger fördjupad kunskap om den fakta som tas upp i de olika programmen. De som tycker att avsnitten är intressanta och vill lära sig mer rekommenderas att ladda hem denna vägledning. Även i denna finns en rad länkar till informationskällor som kan vara nyttiga i det fall man vill fördjupa sig inom något specifikt område. Dessa länkar är mer ”vuxenanpassade” än de i arbetsmaterialet och därför kan man behöva en viss förkunskap för att ta till sig denna information.
I lärarhandledningen lyfter man även upp vilka delar av serien som ungdomar överlag har svårt att förstå. Ett exempel är aktier och fördelar/nackdelar med denna sparform. Många gånger tänker ungdomar ”svart eller vitt” och ser därför inte både nackdelar och fördelar med olika sparformer och låneformer. Genom att man som lärare är medveten om detta kan man lägga mer fokus på just dessa delar och förklara dem mer utförligt.
Serien kan varmt rekommenderas som en bas inför vuxenlivet då allt för många unga inte har tillräcklig kunskap inom det området.