Räntesänkarna är en av de många låneförmedlare som finns på den svenska kreditmarknaden. De har specialiserat sig på privatlån på mellan 10.000 och 500.000 och samarbetar med ett flertal banker för att kunden ska få en så bra ränta som möjligt.
Den som tänker teckna ett privatlån bör alltid använda sig av en låneförmedlare då detta är det enklaste, snabbaste och bästa sättet att jämföra flera banker på en gång. Om man väljer Räntesänkarna eller något annat företag i branschen beror lite på vad man prioriterar för punkter. Likt alla företag har Räntesänkarna både fördelar och nackdelar.
Räntesänkarna ger inte några egna privatlån till låntagarna. Det de erbjuder är en tjänst att jämföra ett flertal bankers räntor och avtal utan kostnad för kunden. Den som vill ta ett privatlån kan därmed göra en ansökan via Räntesänkarna och få svar från ett flertal banker. På så vis spar man tid mot att själv kontakta en rad banker. Räntesänkarna är med andra ord en låneförmedlare som erbjuder denna tjänst helt gratis.
De räntor som erbjuds via denna tjänst är exakt samma som om man hade kontaktat en bank på egen hand. Företaget lägger därmed inte på någon ränta eller kostnad mot kunden. Det är bankerna som däremot betalar denna tjänst.
Den andra fördelen med låneförmedlare är att enbart en kreditupplysning tas. Gör man lånejämförelsen på egen hand och kontaktar tio banker kommer man även att få tio kreditupplysningar på sig. Att en person har många kreditupplysningar på sig kan vara ett tecken på dålig kreditvärdighet.
Genom att låna via en låneförmedlare går det alltså både snabbare att få flera låneförslag samtidigt som det ökar chansen till att få lånet beviljat.
Besök RäntesänkarnaRäntesänkarna förmedlar lån mellan 10.000kr och 500.000kr. Det är ett mycket stort spann vilket gör att de allra flesta hittar den nivå som vill låna. Vill man enbart låna exempelvis 5000kr kan man göra en ansökan på 10.000 och sedan betala tillbaka halva lånet direkt när pengarna betalas ut. Lånen får alltid betalas i förtid vilket gör att man alltså inte behöver betala i 1 år bara för att man valt denna amorteringstid.
Gällande amorteringstid får Räntesänkarna ett bra betyg. De är en av de bästa låneförmedlarna på denna punkt då de förmedlar lån med amorteringstid på 1 till 15 år.
5/5
Då alla lån som förmedlas av Räntesänkarna är med individuell ränta betyder det att de inte kan säga exakt vilken ränta man kan få förrän en ansökan har genomförts. Detta gäller även eftersom de samarbetar med flera banker och varje ansökan resulterar i flera låneförslag. Det de däremot skulle kunna göra för att få något bättre betyg på denna punkt är att ange lägsta ränta som deras samarbetspartners erbjuder – samt den högsta räntan.
Det som avgör vilken räntesats som erbjuds från de olika bankerna är den personliga ekonomin, andra lån samt om man har en medsökande. Med en medsökande delas risken upp på två personer vilket gör att en något lägre räntenivå kan erbjudas.
Kapitalkostnad:
En fördel är att de uppger lånets kapitalkostnad. När man väljer amorteringstid och lånebelopp ändrar sig förväntad månadskostnad och lånets kapitalkostnad (totala kostnaden över lånetiden). Det är positivt.
Hade Räntesänkarna varit tydligare med räntenivå hade de fått mycket högt betyg här.
3/5
Räntesänkarna har en mycket enkel och tydlig ansökningsprocess. När man fyller i summa samt återbetalningstid visas ”Ungefärlig månadskostnad”. Denna lånekalkylator gör det enkelt att se ungefär vad man kommer att få betala per månad beroende på hur lång tid lånet läggs upp på. Det underlättar på så vis att man inte tar större lån än man har råd att betala tillbaka.
Däremot ska man komma ihåg att detta just bara är ungefärliga siffror. Under kalkylatorn framgår det vilken ränta som Räntesänkarna räknat med i exemplet. Denna räntesats ändras utifrån både summa och amorteringstid och blir en bra fingervisning var det kan landa när bankerna kommer med sina förslag.
Anda steget är att skriva i personuppgifter samt om en någon medsökande finns.
Efter att ansökan sedan skickats iväg tar det upp till 24 timmar innan bankerna har lämnat sina förslag. Ett mail fås från Räntesänkarna och man kan då logga in på ”Mina Sidor” på hemsidan för att se de olika förslagen. Dessa förslag är inte bindande utan den som känner att inte något förslag är tillräckligt lockande behöver inte teckna något lån. Den som däremot anser att något låneförslag är tillräckligt fördelaktigt klickar på detta låneförslag och går vidare i låneprocessen genom att skuldebrev skickas ut som ska skrivas på. Pengarna betalas ut efter några dagar efter att man valt lånegivare.
5/5
De skriver att de samarbetar med ”ett stort antal banker” . Hur många detta är framgår däremot inte. På första sidan visar de ett ”urval” av deras samarbetspartners. Det är nio banker: Men är det alla eller finns fler samarbeten?
6/10
Alla banker har olika krav för att bevilja lån så de allmänna krav som Räntesänkarna har är relativt breda. Detta för att innefatta alla de banker de samarbetar med. Utöver dessa krav ser långivarna även på den personliga ekonomin och gör en bedömning om personen är kreditvärdig och har möjlighet att betala tillbaka lånet i tid.
5/5
Slutbetyg 7
Besök RäntesänkarnaRäntesänkarna har en mycket bra tjänst som absolut kan rekommenderas för de som vill teckna ett privatlån. Att jämföra många banker inför att lånet tecknas är det bästa sättet att hålla nere kostnaden för lånet.
Deras fördel ligger i en enkel ansökningsprocess och en tydlig lånekalkylator som visar ett ungefärligt månadsbelopp som ska betalas. De får även pluspoäng på deras stora spann gällande belopp som kan lånas samt dess tydlighet gällande krav för att kunna genomföra en låneansökan.
Den punkt där Räntesänkarna får sitt största minus är gällande vilka samarbetspartners de har. De visar enbart upp sex men säger att de har ”ett stort antal”. Den som jämför sin ränta via dem vet alltså inte vilka banker som är med i jämförelsen. Det gör det väldigt svårt att gå vidare om man själv vill jämföra fler banker framöver. Detta är en punkt som skulle kunna ge dem ett relativt stort minus men till dess försvar ska sägas att det är mer en regel än ett undantag att låneförmedlarna gör så här. Däremot borde de iallafall uppge hur många banker de samarbetar med så det blir lättare att jämföra dem mot andra låneförmedlare.