Idag finns ett ränteavdrag som innebär att alla med lån får dra av 30% av räntekostnaden på deklarationen. Det betyder i realitet att de som betalat 10.000kr i ränta under ett år kommer att få tillbaka ca 3000kr genom att ränteavgiften lyfts upp i deklarationen. Detta är något som sker automatiskt då alla kreditinstitut lämnar in uppgifter om detta till Skatteverket.
Nu förs en hel del diskussionen kring om ränteavdraget bör tas bort eller inte. Bland annat IMF (Internationella valutafonden) har uttalat sig om att det hög tid för svenska politiker att besluta att avdraget tas bort.
Den största orsaken, som brukar lyftas upp, är att avdraget framförallt gynnar de som äger sina bostäder. Därmed gynnar avdraget mest de som tjänar mest. Det är ju få med höga inkomster som bor kvar i hyresrätter.
Utöver detta är det en stor kostnad för staten. Visserligen inte extremt hög nu men kostnaden blir ju betydligt högre om räntan skulle gå upp. Sen nämns även bostadsbubblan och att denna skulle kylas av något om ränteavdraget togs bort. Detta eftersom kostnaden för boende skulle öka.
De som är emot avdraget menar att kostnaden skulle öka för mycket och att många inte skulle ha råd att bo kvar med en höjning av räntekostnaderna med ca 30%.
Vad tycker du? Säg din åsikt och ha chansen att vinna en bok. Det är tidningen Privata Affärer som genomför en undersökning. Alla som uppger namn och adress är med i utlottningen av en bok.