Det är inte bara bolånet som är rekordlågt i Sverige. Även CSN-lånet är mycket lågt och år 2016 kommer ett nytt ”bottenrekord” att tas. Något som självklart många med CSN-lån gläds åt. Räntan på detta lån har sänkts i sju år i rad och nu förväntas den landa på ca 0,6%. Det är därmed överlägset den lägsta ränta som går att få i Sverige. Räntan är till och med så låg att det är högre insättningsränta hos vissa banker än vad CSN har som utlåningsränta.
Var sjätte person i Sverige har studielån så det är en stor del av befolkningen som påverkas av denna rekordlåga ränta. Men det är främst de som precis kommit ut på arbetsmarknaden som kommer tjäna på den. I och med att så låg ränta behöver betalas per år kan större del läggas på amortering. Därmed kommer man även tydligt se hur de stora lånen faktiskt minskar relativt snabbt.
För de som börjar ta lån nu är det framförallt viktigt att se över vilken inkomst man har. Maxgränsen för att få studielån är att man maximalt har en inkomst på 85.000kr per termin. Det är detta som kallas fribelopp. Men tjänar man mer kan man bli återbetalningsskyldig. Det är därmed mycket viktigt att ha kontroll på vilken inkomst man når upp till.
Något som många inte tänker på är att denna inkomst även påverkas av mer än bara inkomst av tjänst. Ett exempel är att man kan få kapitalvinster när aktier eller fonder säljs. Det är något som även räknas med i detta belopp. Detta är något som många missar samtidigt som man är noga med att planera lönen på ett sätt som gör att man inte ska komma över fribeloppet. Men genom kapitalvinsterna har flera slagit över denna gräns och sedan blivit återbetalningsskyldiga.
För de föräldrar som vill spara pengar åt sina barn i fonder och aktier kan därmed kapitalförsäkring eller investeringssparkonto vara ett bra alternativ. Dessa sparformer genererar ingen kapitalvinst när de säljs av utan skatten betalas löpande varje år. Det gör också att barnen kan ta ut dessa pengar under studietiden utan att dessa uttag påverkar fribeloppet.