Betalningslösningar där du erbjuds enkel utcheckning i webbutikerna sprider sig allt mer. I näst intill varje digital kassa finns alternativet att enkelt klicka hem sakerna du valt utan att behöva springa efter plånboken. Oftast erbjuds du flera val – att betala allt på en gång, få hem faktura när sakerna är levererade eller olika delbetalningslösningar och kontokrediter. För dig som konsument är det fantastiskt enkelt, men frågan är om det verkligen är det billigaste alternativet. När vi tittar närmare på Klarnas checkout-lösningar visar det sig att det inte behöver vara billigare än att ta ett snabblån.
Idén om att kunna betala av ditt köp över en längre tid är långt ifrån ny eller unik. Redan på medeltiden använde vi oss av så kallad ”krita” där du fick saker och sedan betalade av när du hade råd. I modern tid använder vi oss av kreditkort, kontokrediter eller avbetalningar som alla bygger på principen – få först och betala sen.
Uppstickaren Qliro
Uppstickaren Qliro gör tappra försök att ta sig in, men är i för tillfället i klart underläge. Klarnas marknadsföring har gjort att du snart inte kan undvika att på något sätt erbjudas deras delbetalningar när du ska handla på nätet vilket gör att kunder som kanske inte skulle valt avbetalning ändå väljer detta alternativ.
På pappret ser oftast delbetalningarna ut som ett bra alternativ. Vid utcheckning presenteras de som ”Betala nu”, ”Betala sen” och ”Betala lite i taget” vilket gör att konsumenten vaggas in i en känsla av att det kanske inte är en kontokredit, en avbetalning eller egentligen en form av lån. På grund av detta är det mest troligt få som faktiskt läser villkoren förenade med dessa krediter och många kan få en chock när de inser hur dyr varan egentligen blev.
En stor del av Klarnas framgångar beror på deras omfattande marknadsföring mot webbutiker senaste åren där butikerna erbjuds så kallade kickbackavtal och näst intill gratis kassalösningar förutsatt att de använder sig av Klarna. I praktiken innebär det här att Klarna tjänar på varje transaktion som görs via deras betalningslösningar istället för att kunden väljer att betala hela summan med exempelvis ett kreditkort eller direkt från sitt konto.
Kunderna upplever Klarnas lösningar som enkla och lätta att förstå vilket gör att handlare som erbjuder deras checkout ofta upplever en ökad e-handel och bättre lönsamhet. Många större e-handelsföretag erbjuds dessutom bonus, eller kickback, för varje kund som betalar via Klarna. På så sätt ökar intresset hos handlarna att erbjuda endast Klarnas alternativ vid utcheckning.
Klarna har även tidigare varit i blåsväder då de stängt ute vissa mindre handlare på godtyckliga grunder. Dessa beslut har de ofta backat på efter hård kritik från olika konsumentgrupper. Sammantaget gör det att du kanske ska fundera något varv extra innan du väljer den till synes smidiga Klarna-lösningen.
Enkelheten och spridningen med Klarna gör att de känns som en seriös och välkänd aktör. Börjar vi titta närmare på deras erbjudanden kan vi konstatera att det finns billigare alternativ som kanske passar dig bättre.
För jämförelsens skull kan vi använda ett välkänt snabblåneföretag som ofta får kritik för att vara ”för dyra”. Good Cash har funnits ett tag på marknaden, men har som sagt ofta hamnat i blåsväder för sin prissättning. Vi jämför deras snabblån och Klarnas delbetalningslösningar:
Klarna skriver att ett lån (eller avbetalning) via dem på 10 000 kr över 12 månader har en ränta på 19,9%. Varje månad tillkommer en aviseringsavgift om 29 kronor. Total effektiv ränta blir då 29,22%. Då den effektiva räntan hamnar under 30% anses Klarna inte som någon traditionell högkostnadskredit, men det är inte långt ifrån.
Good Cash erbjuder snabblån med årsränta på 25,74% – en ränta som kan tyckas vara väldigt hög. Dock tar de inte ut några aviseringsavgifter vilket gör att kostnaden för lånet endast består av räntor om du sköter avbetalningarna. Total effektiv ränta blir då 25,74%.
Jämför Good Cash och andra snabblån här.
Vad innebär det här då? Jo. Räntekostnader är avdragsgilla med 30% i deklarationen, vilket gör att om du väljer Good Cash som långivare får du dra av 30% av hela lånekostnaden i din deklaration (30% av räntan). Klarna däremot blir dyrare eftersom de aviseringsavgifter de tar ut inte går att dra av i deklarationen.
På ett lån om 10 000 kr innebär det att kreditkostnaden innan ränteavdrag hos Good Cash blir 1448,44 kr, medan Klarna landar på 1458,40 kr innan ränteavdrag. Klarna är alltså redan här något dyrare. Tar vi sedan och drar av ränteavdraget så landar Good Cash på 1014 kr i lånekostnad, medan Klarnas lån kostar dig 1125 kr. Klarna är alltså 10% dyrare än Good Cash, vilket kanske förvånar många.
Det bästa är så klart alltid att betala det du köpt med pengar du redan har. Vid vissa tillfällen kan det dock vara lockande med att betala av ditt köp över en lite längre period. Bestämmer du dig för att ta ett lån för att betala din skuld till webhandlaren ska du därför lägga lite tid på att jämföra de olika långivarna på marknaden. På så sätt kan du undvika att betala mer än nödvändigt när du har lite tajt ekonomi.
Vet du med dig att du ska ta ett lån för ett inköp är det bra att titta runt och fundera över vilken lösning som passar dig bäst som person. Gör du små köp ofta kan en kontokredit utan aviseringsavgift eller årsavgift vara en lösning. En annan variant är ett helt vanligt kreditkort som även de står sig relativt väl mot Klarnas erbjudanden. Du kan även välja ett lite större lån via din bank. Oavsett vilket du väljer är det dock viktigt att du faktiskt gör ett aktivt val och inte går på det som du får presenterat för dig vid utcheckning, även om erbjudandet är lockande när det presenteras som en smidig lösning. Det tjänar du mest på i längden som konsument.