Ännu ett företagslån på den svenska marknaden

På våren 2016 införde Almi ett microlån – till företag. De har valt att döpa det till mikrolån trots att det lätt kan förväxlas med smslån som också ofta benämns som mikrolån. Men i detta fall finns stora skillnader. Namnet kommer från att långivarna vänder sig mot personer med microföretag.

Det nya mikrolånet är en ombyggnation av det tidigare minilånet och vänder sig till de som maximalt behöver låna 200.000kr. Det gäller då främst personer som tänker starta upp s.k. mikroföretag samt till unga som genom att starta eget kan ta sig in på arbetsmarknaden.

Låneformen innebär att man kan låna till 100% av kapitalbehovet och det som främst ligger till grund för om lånet kommer beviljas eller inte är affärsidén. I och med att företaget inte ännu startats är det omöjligt att komma in med siffror som visar på omsättning eller vinst. Här är det alltså enbart affärsidén som ska bedömas.

Däremot kräver Almi att minst 10% av lånet blir säkrat av en personlig säkerhet. Detta är ändå betydligt mindre än vad många banker och andra kreditinstitut kräver vid mindre företagslån till nya företag.

Amorteringstiden är maximalt 72 månader och de första 12 månaderna går att få amorteringsfria.

Ett EU-projekt

Microlånet är ett resultat av ett Eu-projekt via Europeiska Investeringsfonden. I och med att pengarna kommer genom projektet kan även räntan hållas låg trots att det är hög risk med helt nystartade företag.

ferratum b smårutaEn tydlig trend med fler lån mot företagen

Att Almi lanserar det nya Microlånet under 2016 är inte oväntat. Under några år har ett flertal andra aktörer lanserat olika slags företagslån med fokus på de mindre summorna och där inte någon större säkerhet behöver finnas. Ett exempel är Ferratum Business (tidigare Kwikspark) som erbjuder lån mellan 20.0000kr och 500.000kr med återbetalningstid på 6-12 månader.

Med fler aktörer på marknaden är det allt mer tydligt att det är viktigt att jämföra företagslånen. Det är inte svårt att hitta effektiva räntor på upp till 40% samtidigt som de bättre aktörerna ger ner mot ca 10% ränta.

ferratum b reklam 2Att tänka på i val av företagslån

  • Säkerhet

Alla banker kräver viss säkerhet. Vilken säkerhet krävs för företagslånet? Stora företag kan visa upp ekonomiska rapporter som visar på ett stabilt företag vilket gör att lånet helt och hållet läggs på företaget. Men på de nya företagslånen är det sällan denna lösning som används. Det krävs mycket ofta en personlig säkerhet/borgen. Det betyder att en eller flera personer går i borgen för lånet till företaget. Skulle företaget inte betala sina skulder förflyttar låneföretaget sitt krav till dessa privatpersoner. Därmed kan det i vissa fall vara bättre rent ekonomiskt att teckna ett privatlån med mycket lägre ränta.

  • Se på hela kostnaden

Många av de nyare företagslånen har ingen ränta alls, eller låg ränta. Men sedan kan det tillkomma uppläggningsavgifter, lånavgifter och aviavgifter. Detta i sådan utsträckning att det skapas lån med effektiva räntekostnader på 50-70%.  Se alltid på hela kostnaden för lånet och jämför denna summa mot andra banker.

  • Är ansökan bindande?

En ansökan till OPR-företagslån är bindande. Det kan ställas mot Ferratum Business där låneansökan inte är bindande. Var insatt i vad som gäller innan låneansökan skickas in.