Claes Hemberg råder låntagarna att inte se på aktuell listränta

bolånFör de som vill jämföra bolåneräntor är snitträntan ett bra mått att utgå ifrån. Det är den genomsnittliga ränta som banken har lånat ut bolån till under en viss period. Istället för att titta på listräntan (som är den högsta ränta som banken erbjuder på bolån) kan man titta på snitträntan som därmed speglar bankens ränta i praktiken.

Varje månad brukar tidningar, magasin och ett flertal webbsidor presentera vilken bank som har haft den lägsta snitträntan men man ska inte stirra sig blind på dessa jämförelser. Det är något som bland annat Claes Hemberg lyfter upp i en artikel i Aftonbladet. Den risk som tas om man tittar för mycket efter bank med lägst snittränta är att man ”kan bli offer för en tillfällig ränteflört”.

I och med att snitträntan enbart räknas ut över en månad kan en bank vara bäst denna månad om de exempelvis haft en kampanj eller av annan anledning haft en lägre ränta än vanligt. Men detta betyder ju inte att den låga räntan kommer att vara lika låg under kommande månad.

Ett tydligt exempel är SEB. I augusti var SEB högst upp på listan över bäst listränta. De som tittade på denna snittränta och lockades ta lån hos dem under början av september genomförde däremot ett dåligt val. Banken höjde räntan i september och var därefter tredje bästa – nerifrån på listan.

Enligt Hemberg är det därför bättre att se på snitträntan över en längre period. Den som jämför dessa från maj fram till november kommer se att den bästa banken är Danske Bank. En bank som under året kämpat hårt för att få bolånekunderna att välja dem. Inte minst genom olika lånealternativ vilket inte är speciellt vanligt gällande bolån.

Likväl kan man se över tid att Länsförsäkringar är sämst. Detta både på kort och på lång sikt.

Att få ränteförslag från flera banker är alltså det första steget till att få en låg boränta. De som enbart vill få förslag från 3-4 banker bör därmed kontakta de som ofta ligger i toppen gällande snitträntan.

Men enligt Hemberg bör man även förhandla med banken. Ett exempel är att man kan försöka binda 3-månaders räntan på ett år. Därmed blir man inte lika känslig för ränteförändringar. Utöver det finns det banker som tar bort ränterabatten efter ett antal månader (rörlig ränta betyder samma ränta i tremånadersperioder).

En annan väg är att fråga banken vad som krävs för att de ska ge en lägre ränta. Många banker har en rabatt som ges om man är helkund. I vissa fall kan det krävas så lite som ett sparande på 100kr i månaden för att ränterabatten ska ges.

Läs mer:

Om Snittränta