Det är nog få som missat de senaste veckornas rapportering i medierna om det pågående Coronavirusutbrottet. För de flesta pågår vardagen som vanligt, men i delar av världen stängs både skolor och arbetsplatser ner för att förhindra smitta. De som har planerat en resa i närtid bör därför fundera lite på innan avresan vad som egentligen händer om det plötsligt blir ett Coronautbrott på det planerade resmålet och hur du som resenär eventuellt drabbas om din flygresa ställs in. Vi hjälper dig att reda ut begreppen.
Coronavirus finns i ett flertal olika varianter som smittar både människor och djur. De flesta av dessa virus har funnits länge och många är därför immuna mot dem eftersom vi har utvecklat så kallade antikroppar som hjälper immunförsvaret att bekämpa virusen innan de hinner göra allvarlig skada. Det är därför många endast blir lite förkylda när de drabbas av Coronavirus som funnits länge – våra kroppar känner igen vad det är och hur det ska bekämpas.
Det senaste viruset i Corona-familjen (covid-19) är lite annorlunda vilket gör att vi inte har hunnit utveckla antikroppar mot virusstammen. Det verkar dessutom lite lurigt eftersom det inte är klarlagt om det smittar via så kallad droppsmitta (nysningar/hostningar) eller om det sprids via aerosoler (alltså att det liftar på pyttesmå vattendroppar). Dessutom verkar det vara så att de som smittats sprider viruset vidare innan de själva ens visar symptom.
Detta sammantaget gör att många länder agerar innan det sprids på bred front genom att stoppa flyg från drabbade områden samt omfattande smittspårning. När så många av oss inte har någon immunitet mot viruset kan det bli så att väldigt många blir väldigt sjuka innan våra kroppar har lärt sig hur viruset ser ut och hur det ska bekämpas.
Ytterligare en komplikation är att väldigt många av de smittade verkar behöva relativt avancerad sjukhusvård för att bli bra. Känsligast är personer med nedsatt immunförsvar eller annan bakomliggande sjukdom som gör att de inte klarar av smitta lika bra som andra.
Har du en resa bokad till ett riskområde som utrikesdepartementet (UD) avråder att resa till bör du ta kontakt med ditt resebolag. I värsta fall kan det innebära att du kan flyga till området, men att du sedan inte kan komma hem igen eftersom man eventuellt kan införa begränsningar i om du får lämna hotellet eller rent av det land du rest till. I nuläget har UD endast infört reserestriktioner mot Kina och Iran, men det skulle även kunna drabba populära turistorter såsom Thailand eller Teneriffa. Häromveckan stoppades exempelvis flyg från Teheran i Iran och vissa länder har stoppat resande från norra Italien och även Irak.
Jämför reseförsäkring och kreditkortOm du väljer att inte åka på din resa kan du i vissa fall få tillbaka pengarna via din reseförsäkring som ingår i de flesta kreditkort, om du valt att betala med ett sådant. Har du inte betalat med ett kreditkort med reseförsäkring kan du i vissa fall få tillbaka pengarna från flygbolaget eller via resebyrån, men då måste UD avråda från resan. Avråder inte UD kan du oftast inte få tillbaka dina pengar.
Skulle du åka utomlands och råka resa till ett område där det blir ett Coronautbrott kan du bli isolerad på hotellet. I dessa fall kan det vara svårt att få någon ersättning från försäkringar, men det kan i gå att få ut det via reseförsäkringar. Innan du betalar din resa är det därför klokt att jämföra olika betalsätt och kreditkort och fundera över hur mycket du har råd att förlora i inkomst och annat om du inte kan resa hem som det är tänkt.
Det är också bra att fundera över om din arbetsgivare kan tänkas att sätta dig i hemkarantän och inte tillåta att du kommer till arbetet om du vistats på en Coronadrabbad ort. Se därför över eventuella inkomstförsäkringar och prata med din arbetsgivare innan du reser om du är orolig.
Om du skulle ha så otur att du blir sjuk under din vistelse utomlands så kan det bli en dyr historia. Sjukvård är dyrt och behöver du specialiserad sjukvård kan det bli riktigt kostsamt. I många fall ingår en viss reseförsäkring i ditt kreditkort, men kontrollera gärna de exakta villkoren som gäller för det området du tänkt resa till.
I värsta fall måste du åka hem med ambulansflyg eller liknande och det kan kosta uppåt en och en halv miljon kronor. Utöver det så kan ett vårddygn på specialiserad avdelning kosta runt 100 000 kr. Coronavirusdrabbade patienter behöver oftast vårdas runt 2 veckor på sjukhus innan de friskförklaras, något som kan bli väldigt dyrt utan rätt försäkringar.
Kortio har över 100 olika kreditkort i sitt sortiment och väldigt bra guider för sig som vill jämföra kort. De erbjuder bland annat guider för shoppingkort, matkort, bensinkort, premiumkort och resekort. För just resekort finns det tre faktorer som är viktiga:
Innan du reser behöver du således kontrollera ett antal saker:
Har du checkat av alla punkter och verkligen tänkt igenom din resa så kan du förhoppningsvis njuta av semestern i lugn och ro samt veta att du kommer hem i säkerhet om du nu skulle bli smittad av Coronaviruset på Thailandssemestern.