Danske Banks ”lägsta ränta” – inte lägst

I slutet av augusti lanserade Danske Bank ”Bolån Online”. Chefen för Private Banking på banken sa då bland annat till Dagens Industri att de nu erbjuder marknadens lägsta rörliga boränta. Men det var enbart sant så länge som man jämför listräntorna på bolånen. Den som synade erbjudandet lite mer noga såg snart att det inte var den lägsta räntan på marknaden.

Den ränta som Danske Bank erbjöd var 1,55%. Gällande listränta var detta alltså lägst då nästa bank, ex SBAB, låg på 1,57%. Men den stora skillnaden var att SBAB, och alla andra banker, hade en förhandlingsbar ränta. Det är många faktorer som påverkar vilken ränta man får och det var alltså möjligt att pressa räntan hos dessa banker. Hos Danske Bank var det en ränta som var ”färdigprutad och klar”. Den gick alltså inte att påverka. Genom detta var det möjligt att få lägre ränta än 1,55% hos flera andra banker.

Utöver gick det även att få lägre ränta än 1,55% hos Danske Bank. Detta om man istället valde deras bolån med listränta på 1,99%. Den var nämligen prutningsbar i motsats mot den ”låga ränta”. Att det gick att pruta är tydligt. Snitträntan var nämligen under 1,55%.

Den ”lägsta ränta” som Danske Bank erbjöd var därmed både högre än många bankers genomsnittsränta och högre än den egna förhandlingsbara räntan (förutsatt att man jämför snittränta).