Trots att flera charterbolag marknadsför sina resor med att man kan köpa dem helt räntefritt så betyder det inte att det inte kommer kosta extra. Det har visat sig att det i flera fall tillkommer så stora avgifter (inte räntor) som gör att den effektiva räntan (räntor och avgifter tillsammans) blir tvåsiffrig.
Ett exempel som nämns av Di.se är Ving. Med Ving Holiday Card går det att köpa resan helt räntefritt. Men på grund av de kostnader som tillkommer blir den effektiva räntan 7,25%. Generellt gäller att ju billigare resa desto högre blir den effektiva räntan. Detta eftersom avgiften inte är i proportion till resans kostnad.
Ett annat exempel är Apollo som med sin räntefria avbetalning via ”Semesterkortet” ger en effektiv ränta på 8,67%.
Då detta blir otydligt mot konsumenterna har Konsumentverket agerat och det kan sluta med att de företag som marknadsför ”räntefri avbetalning” men där det förekommer andra avgifter kan bli belagd med straffavgift.
Orsaken att charterbolagen ändå fortsätter med sin marknadsföring är att de tolkar lagen kring denna marknadsföring på ett annat sätt än vad Konsumentverket gör. Däremot har Apollo tagit till sig kritiken och kommer att ändra formuleringen kring den räntefria avbetalningen som i realitet inte är räntefri.
Ett tydligt alternativ mot att betala en resa på avbetalning är att låna hela summan via ett privatlån. Med tanke på att den effektiva räntan ligger mellan 5-10% betyder det att kostnaden för detta lån blir lägre än om man väljer avbetalningsvarianten via charterbolaget.
Däremot bör man alltid fundera om lån är en väg att gå för att få ihop pengar till konsumtion. Den som anser att det är okej bör i alla fall se till de olika alternativen då kostnaden för räntor och avgifter uppenbarligen är rejält stora.