Helst ännu lägre ränta anser Borg

Trots en rekordlåg ränta så anser den förra finansministern Anders Borg att Riksbanken borde sänka Reporäntan ytterligare. Orsaken är att det har varit stora allmänna prisfall på råvaror. Det i sig brukar resultera i att Sverige får lägre inflation vilket alltså skulle gå emot målet som Riksbanken har med inflationen d.v.s. att nå inflationsmålet på ca 2 %. Det ”vapen” som Riksbanken har för att pressa upp inflationen är just att sänka räntan vilket alltså Borg menar att de bör göra ytterligare.

Men frågan är vad som bör prioriteras. Många experter varnar för en lånebubbla i Sverige med skenande huspriser och låga pris på bolånen. Skulle räntan sänkas ytterligare finns risk för att privatpersoner allt mer blir övertygande om att den låga räntan kommer vara under en lång tid framöver. Det är just detta som ligger till grund för att många tar stora bolån. Man räknar på dagens ränta och utgår från det istället för att räkna med att ränta går upp och att man skulle behöva klara av en räntekostnad på det dubbla eller tredubbla.

För ökad inflation behövs möjligtvis en lägre ränta. Men för att kyla av bostadsbubblan behövs högre räntor. Frågan är vad som är viktigast.