Högsta sparräntan – 10% per år

Allt fler bankkunder får upp ögonen för att storbankerna i stort sett inte ger någon ränta alls på sparkonton. Detta samtidigt som nischbankerna slåss om kunderna genom att erbjuda sparkonton med konkurrenskraftig ränta. Många väljer därmed att ha sparpengar på en bank, och resten av banktjänsterna hos en annan. Det finns nämligen stora summor att spara på det.

I och med att styrräntan är så låg återspeglar det sig även på den räntesats som bankerna erbjuder på sina sparkonton. Det finns ett flertal sparkonton där man inte får någon ränta alls eller där den är kring 0,05%. Men det är stor skillnad mellan bankerna.

För tillfället går det som mest att få en ränta på 0,9% om man vill sätta in pengarna på ett konto med fria uttag och fria insättningar. Detta är då på Avida Finans.

Genom att binda pengarna på längre sikt kan man få en bättre ränta. Här har Marginalen Bank tagit ett starkt fäste om första platsen. Kan man undvara kapitalen i tre år är det just denna bank som ger bäst ränta för tillfället. Detta med räntesatsen 2,0%. Den som binder på fem år får 2,5% vilket är den högsta ränta som går att få för tillfället i Sverige. Detta åtminstone om man vill att pengarna ska vara skyddade av den statliga insättningsgarantin.

marginalen bank loga

Utan insättningsgaranti ger ca 5 gånger högre ränta

Är man däremot beredd att ta en större risk kan ett konto utan insättningsgaranti väljas. Här erbjuds riktigt höga räntor. Ett av de företag som erbjuder Sveriges högsta sparränta är 4Spar. Om man binder pengarna på tre år fås en årlig ränta på 10%. På ett år ges 8% och på ett konto med fria uttag ges ränta på 6,5%.

Att spara på ett av dessa konton bör enbart ses som en ”krydda” i sparportföljen. Detta beroende på två faktorer.

För det första är det en riskfylld placering. Skulle företaget som erbjuder sparkontot bli tvingade till konkurs kan de pengar som sitter på dessa konton helt och hållet gå förlorade. Det är just detta som den statliga insättningsgarantin skyddar mot hos de konton som är innefattade av garantin.

För det andra är gränsen gällande högsta belopp på 50.000 kr hos dessa aktörer. Det går därmed inte att ha mer än denna summa hos en enskild aktör även om du öppnar flera olika konton.

4spar 10

Hög sparränta – men olika inriktning

De sparkonton som inte har statlig insättningsgaranti är uppbyggda på något olika sätt. Man kan därmed välja förväntad avkastning utifrån risknivå. Två exempel är:

Akelius SparAkelius Spar är ett företag som erbjudit sparkonton med hög ränta under längst tid. De har haft sparkonton i över 30 år. De pengar som man sätter in på ett sparkonto hos Akelius går till företagets expansion inom fastighetsbranschen. Räntan som för tillfället går att få är 1,5% på rörligt konto och 3,5% på fasträntekonto över 3 år. Uttag går bra två gånger per år på fasträntekontot.

4Spar4Spar startade upp 2011 och erbjuder ett brett utbud av sparkonton. På det rörliga kontot får man 6,5% i ränta. Det går även att binda pengarna på allt från 6 månader till 3 år. Vid en bindningstid på 3 år får man företagets högsta ränta, 10%. De pengar som sätts in går till snabblåneverksamhet. Några uttag är inte tillåtna i förtid från deras fasträntekonton.