Hur billån har påverkats av elbilar

Elbilar ökar stadigt i popularitet, dels på grund av teknologiska framsteg, men även på grund av priserna för fossila drivmedel. Dessa nya fordon har dock haft en påverkan på billån och hur finansiering ser ut för samtliga fordon. I denna artikel kommer vi att kika närmare på vilka dessa effekter är, och hur dess påverkan faktiskt ser ut.

Elbilar ser stor ekonomisk framgång

Framgången bland elbilar är väldigt stor vilket även resulterar i en stor ekonomisk framgång. Detta leder till att många väljer att investera i elbilar genom att köpa Tesla eller Xpeng aktie för att passa på att ta del av tillväxten. Tack vare att marknaden för elbilar blomstrar så väljer många att investera, vilket ser till att tillväxten ökar ytterligare.

Varje år så görs nya teknologiska framsteg som ser till att elbilar kan färdas längre sträckor mellan laddningstillfällen, eller att de laddar snabbare. Samtidigt så väljer världen att anpassa sig allt mer och laddningsstationer dyker upp lite överallt, samtidigt som priset för att installera laddningsstationer hemma blir allt lägre.

Faktum är att du i Sverige kan ta del av monetärt stöd i form av att 50% av kostnaden för installationen av laddboxen är avdragsgill, detta genom Grön teknik avdraget hos Skatteverket.

Hur långivare anpassar sig

Långivare anpassar sig enligt marknaden på ett flertal olika sätt. Nu finns det exempelvis specifika långivare som enbart erbjuder billån till elbilar eller hybridbilar. Även traditionella långivare försöker att göra lån för elbilar mer attraktiva genom att erbjuda så kallade “Gröna Lån”. Dessa erbjuder ofta en lägre räntesats än vanliga lån, eller andra fördelar.

Vanligtvis så behöver du möta vissa krav för att ditt lån ska kvalificera sig för ett så kallat grönt lån. Det kan exempelvis vara att bilen måste vara köpt hos en godkänd återförsäljare, att utsläppen inte överstiger en viss tröskel eller priskrav som att den måste kosta mellan 100 000 och 500 000. Exakt hur kraven ser ut skiljer sig mellan olika långivare.

Borde du köpa en elbil?

I slutändan är det bara du själv som kan bestämma om det är dags att köpa en elbil, eftersom du är den enda som vet hur du använder din bil och hur mycket pengar du har.

Om du har råd med ett elfordon och dina vanliga resor inte är allt för långa, är det ofta en bra idé att skaffa en. Den är inte bara billigare i drift, den är också bra för miljön och generellt sett snabb. Det är ett enkelt sätt att se till att du har ett sätt att ta dig runt i många år framöver helt enkelt.

Men om du inte är helt säker på om det är dags än, varför inte vänta på en ännu bättre elbil i framtiden eller välja en hybridbil som en kompromiss för tillfället? De bästa hybridbilarna är en bra kompromiss mellan elbilar och vanliga bilar. De har många av fördelarna med elbilar och bränslemotorernas räckvidd och användarvänlighet.

Även om elbilar blir bättre och bättre, finns det ingen anledning att köpa en direkt. Alla har inte råd att vara en tidig användare, och det kan vara bättre att vänta tills tekniken blir bättre, priserna sjunker och det finns fler laddstationer.