Shell MasterCard

 • Ingen årsavgift
 • 0,5% bonus på alla inköp
 • Extra rabatter  och bonusar på Shell
 • Betyg 8/10
Till Shell MasterCard

Likt många andra bensinbolag har Shell ett kreditkort som gör tankningen både enklare och billigare. Den stora fördelen är att kortet är gratis och ändå ger bonus på alla inköp. Utöver det även en mycket hög ränta på insatt kapital på kortet. Bonusen betalas även ut kontant vilket gör att man inte blir bunden till just Shell för att få ut bonusen.

Gratis kort – Bonus på alla inköp – Hög inlåningsränta. Tre fördelar som gör att kortet står sig mycket stark mot andra bensinkort.

shell fördelar

Ränta och räntefria dagar

Räntefria dagar

54 dagar

Detta i likhet med de flesta kreditkort.

Ränta

17,60%

Medelräntan på kreditkort är ca 15% så Shells kreditkort ligger på medel eller något över medel.

Den effektiva räntan blir 19,54% om man beräknar på en kredit på 10.000kr. Detta är precis över gränsen för ”hög” ränta.

Inlåningsränta

Några få kreditkort har inlåningsränta på korten. Shell är ett av dessa. De ger en ränta på insatt kapital på 2% år 2018. Pengarna innefattas av den statliga insättningsgarantin och är därmed helt säkra. Att få 2% i ränta är även det mycket bra med tanke på att det i skrivandets stund (2018) som mest gick att få 1% i ränta på insatt kapital hos bankerna.

Däremot går det enbart att få ränta på 15.000kr per kort.

5/5 – Visserligen något högre ränta än medel. Men samtidigt en inlåningsränta som är rejält hög.

Avgifter

Årsavgift:

0kr

Det finns ytterst få kreditkort som inte har någon årsavgift men ändå erbjuder bonus på alla inköp som sker. Bank Norwegian har detta men hos dem måste bonusen växlas in mot produkter hos dem. På detta kort ges bonusen som kontanter. Att erbjuda gratis kreditkort med bra bonus ger kortet en klar fördel. I jämförelse med andra kort är det enbart några enstaka som har denna fördel.

Uttagsavgift

2% men minst 35kr

Många kreditkort har exakt denna kostnad för kontantuttag. Men vissa har tagit bort kostnaden helt. Här ligger Shell på medelnivå.

shell mastercard bildUttagsavgift i utlandet

2% men minst 35kr samt ett valutapåslag på 1,5%

Shells kreditkort är inte i första hand ett resekreditkort. Detta märks på denna punkt och att deras reseförsäkring ligger på ”medelnivå”. Om det används utomlands är risken att det blir en hel del kostnader med både uttagsavgifter och valutapåslag.

Däremot ska sägas att det är mycket vanligt med dessa kostnader så det drar inte ner betyget allt för mycket.

3/5

Ansök om Shell MasterCard

Kredit och korttyp

Korttyp: MasterCard

Kredit: 5000-100.000kr

När ansökan skickas in för kortet får önskad kredit uppges. Däremot kan företaget bevilja kortansökan men till en lägre gräns på kortet.

5/5

 

Bonusar och förmåner

 • Bensinrabatt hos Shell

När kortet används för inköp av bensin på bemannade stationer ges 15öre i rabatt för varje liter. Om man räknar med ett bensinpris på 15kr är rabatten 1%.

 • 0,5% rabatt på allt som köps

Oavsett var kortet används ges en återbäring på 0,5% på inköpssumman. Detta är bonus som återbetalas som kontanter vilket är en fördel. Många andra kort som ger bonus kräver att bonusen måste växlas in hos just dem men detta gäller alltså inte hos Shell.

Denna rabatt ges däremot inte vid inköp av produkter hos Shells konkurrenter. Det gäller ej heller för drivmedel hos Shell då det då är bonusen ovan som gäller.

 • Bonuspumpen

Bonuspumpen är ett bonusprogram  som ger bonus beroende på hur mycket man tankar under en månad. Detta är alltså utöver ordinarie rabatt.

Guld – Tanka över 100 liter och få 50 kr rabatt på nästa tankning

Silver – Tanka 50-99 liter och få exempelvis kaffe/bulle eller en smörgås

Brons – Tanka 30-49 liter och få exempelvis en tidning, dryck eller frukt

shell bonuspumpen

 • Hög inlåningsränta

År 2018 var inlåningsräntan på kortet 2,0%. Det betyder att kortet ger ca dubbelt så hög ränta som vanliga bankkonton. Kontot omfattas av statlig insättningsgaranti men det är enbart möjligt att ha 15.000kr på kortet.

 • shell mastercard tanka felReseförsäkring

Om en resa betalas minst 75% med kortet utnyttjas automatiskt kortets reseförsäkring. Exempel är följande:

 • Avbeställningsskydd – 15000kr per person/45.000kr per kort
 • Försening av allmänt färdmedel – upp till 1000kr per person
 • Självriskskydd vid utlandsresa – 10.000kr per kort
 • Tankning av fel bränsle – 3000kr/skada

Reseförsäkringen är ett samarbete mellan Shell och ERV försäkringsbolag.

 • Betala räkningarna med kortet

Genom att samarbeta med betaltjänsten Betalo går det att betala räkningar med kreditkortet. Detta har två fördelar. För det första kan man betala hyresavier, telefonräkningar m.m med kortet och därmed få ca 50 dagars räntefri period.

Den som har för lite pengar en månad kan lägga över fakturorna på kortet och därmed skjuta på betalningen. Det går även att på detta sätt delbetala fakturorna. Men i detta fall kommer det uppkomma en räntekostnad. Detta gäller alltså om man väljer att inte betala hela kreditkortsskulden när fakturan skickas ut.

Den andra fördelen är att man får en tydligare bild av alla utgifterna en månad. De löpande kostnaderna betalas med kortet och hamnar automatiskt på korträkningen. Genom att betala räkningar med kortet samlas även dessa kostnader på samma faktura. Därmed ser man lätt hur mycket man spenderat varje månad.

 • Priceless

I likhet med alla andra kort som är anslutna till MasterCard så ger Shell MasterCard tillträde till Priceless. Detta är en portal som erbjuder kraftigt rabatterade priser på produkter och tjänster i storstäder runt om i Europa. Läs mer om Priceless här.

Mycket bra med återbäring i kontanter på ett kort som är gratis. Däremot skulle fler samarbetspartners och därmed erbjudanden höjt betyget.

8/10

shell mastercard bank id

Övrigt:

Några försäkringstillägg för extraförsäkringar eller kreditskydd hittas inte. Det kan eventuellt finnas men är inte någon information som hittats på hemsidan.

Shell MasterCard passar dig som…

Shell MasterCard passar dig som vill ha ett kreditkort med hög bonus på Shell. Utöver rabatter och bonusar på samtliga inköp så ger Bonuspumpen extra återbäring. En klar fördel är även att kortet ger 0,5 % på alla andra inköp.

En ytterligare fördel med kortet är den höga inlåningsräntan (2%) samt att man gratis kan betala räkningar med kortet.

Det är ett klassiskt bensinkort – som levererar fördelar som även gynnar de utan bil.

Slutbetyg: 8/10

Ansök om Shell MasterCard
Sammanfattning

Sammanfattning

Shell har ett "ovanligt" bra kreditkort. Detta eftersom det är gratis och ändå ger bonus. En bonus som dessutom är i kontanter. Oavsett vad som handlas ger 0,5% tillbaka i bonus och för de som ofta tankar på Shell ges en stor bonus tillbaka. Även insättningsräntan är klart fördelaktig. Enda nackdelen med kortet är att det inte har fler samarbetspartners och därmed fler rabatterbjudanden. Utöver det saknas tilläggsförsäkringar så som exempelvis betalskydd. Som ett bensinkreditkort eller allmänt kreditkort fungerar det däremot utmärkt. 8/10