Swedbank Kreditkort

 • Ränta 10,7% (låg)
 • Tre köpförsäkringar
 • Flera tillvalsmöjligheter
 • Betyg 7/10
Till Swedbank Kreditkort

swedbank logga Swedbank är en av de fyra storbankerna i Sverige och den bank som har flest antal privatkunder. Det betyder att en mycket stor del av de som bor i Sverige har ett konto på banken. Just detta är den stora fördelen med att teckna ett kreditkort hos Swedbank. Att ha allt ekonomiskt samlat på en och samma bank kan göra att man lättare får överblick över ekonomin. Bland annat kan man direkt se alla sina kortköp i mobilbanken.

Kreditkortet har även flera fördelar för de som handlar en hel del över internet. Detta med både förlängd garanti, prisgaranti och allrisk i tre månader.

Till dess nackdel ligger att inte någon bonus ges när kortet används. Ett bra shoppingkort. Däremot sämre om man vill samla poäng eller ut och resa.

Ränta och räntefria dagar

Räntefria dagar:

Upp till 55 dagar

De allra flesta kreditkort erbjuder 50-60 räntefria dagar så på denna punkt ligger Swedbank på samma nivå som övriga.

(Se nedan hur kunder upplever Swedbank Kreditkort)

Ränta:

10,45%

Effektiv ränta på 10,74% om en kredit används på 20.000 i 12 månader.

Med en ränta kring 10% har Swedbank en mycket konkurrenskraftig ränta. De flesta kreditkort har kring 15%.  För de som vet med sig att man kommer att delbetala sina fakturor och därmed skjuta upp betalningar är detta en punkt som bör väga tungt. I en jämförelse av kreditkort, år 2016, av Privata Affärer hade detta kort ”lägst effektiv ränta” tillsammans med Sparbankernas Betal- och kreditkort.

Om man väljer att delbetala måste minst 3% av skulden betalas varje månad. Detta då minst med en summa av 150kr.

5/5

Avgifter

Årsavgift:

195kr

Med denna årsavgift lägger sig Swedbank bland de billigare alternativen på kreditkort.

Kontantuttag.

3% men minst 35kr

Det är få kreditkort som har gratis kontantuttag och även Swedbank tar alltså betalt för detta. Det är ändå synd då detta begränsar användandet av kortet. Men då många andra kreditkort ha samma avgift kan inte Swedbank få något större minus för detta.

Kontantuttag i utlandet

3% men minst 35kr plus valutapåslag på 1,5%

För den som ska åka utomlands kan det därmed vara bättre ekonomiskt att välja ett annat kreditkort. I Sverige går det att handla med kort nästan överallt men i många länder är det inte alls lika vanligt. Att då har ett kort där man behöver betala för varje uttag blir onödigt dyrt. Det är därmed inte ett ”resekreditkort”.

3/5

Kredit och korttypg

Korttyp: MasterCard

Kredit:  100.000 kr

5/5

Ansök om Swedbank Kreditkort

Bonus och fördelar

 • Gratis extrakort

Det är möjligt att beställa ett extrakort som är sammankopplat med detta kreditkort. Om det är två i hushållet som behöver använda kreditkort kan man därmed ha två kort men bara betala för ett. Det andra kortet är nämligen helt gratis för de som vill ha detta. Det man däremot bör komma ihåg är att det är ägaren av ”huvudkortet” som är ekonomiskt ansvarig för de bägge korten.

 • Köpförsäkring

swedbank säkrare ehandelSå länge som en vara är betald med kreditkortet ingår tre delförsäkringar.

För det första en allriskförsäkring. Det betyder att försäkringen kan ersätta samtliga produkter som köpts med kortet om de går sönder genom en olyckshändelse eller blir stulna. Skyddet är giltigt 90 dagar från det datum som de blev inköpta.

För det andra ingår en försäkring som heter Prisskydd. Detta betyder att försäkringen ersätter mellanskillnaden i det fall som köparen hittar samma vara men till ett lägre pris. Detta då inom 90 dagar från att varan köptes och förutsatt att den nya varan är exakt lika och ska då kan köpas in på samma sätt (ex internet eller i fysisk butik).

Den tredje försäkringen heter ”Förlängd Garanti”. Det innebär att det ges ett års extra garanti på elektronik och vitvaror. Enligt lag är det tre års garanti på dessa produkter men med denna försäkring blir det därmed fyra år. För att denna garanti ska gälla måste däremot varan vara köpt i Sverige alternativt på nätet av ett företag som är registrerat i Sverige. Undantaget är surfplattor, datorer, telefoner och kameror.

 • Kompletterande kortförsäkringar

Den som har ett kreditkort från Swedbank får automatiskt en kompletterande rese- och olycksfallsförsäkring. Orsaken att den kallas för ”kompletterande” är att den ger ett bättre skydd än vad reseförsäkringen gör i hemförsäkringen.

För att denna reseförsäkring ska vara aktiv måste resan till minst hälften vara betald med kortet. Det är även möjligt att betalning skett till Bankgiro eller Plusgiro via internetbanken. Därmed finns det en fördel att ha just kreditkort från Swedbank om man har lönekonto på denna bank.  Detta eftersom reseförsäkringen aktiveras bara genom att man betalar fakturan från resebolaget via internetbanken.

Bland annat kan ersättning ges från denna reseförsäkring om resan behöver bokas av (förhöjd ersättning på avbeställningsskyddet), om bagaget blir försenat eller om man är med om olycka under resan.

 • Bonus

Nej, någon bonus fås inte när man använder Swedbanks kreditkort

De som vill skapa ett extra skydd vid shopping kan välja detta kort. Detta eftersom det ingår allriskförsäkring, prisskydd och förlängd garanti. Men nackdelen är att kortet inte har någon bonus. Detta kan då exempelvis ställas mot Re:member More som har 1% i återbäring på allt samt där Prisgaranti, Id-stöld och Köpskydd ingår.

Även om Swedbank har bra försäkringsskydd så räcker det inte gällande bonusar i förhållande till dess konkurrenter.

6/10

 

Extra tillägg

 • swedbank assistansAssistant spärrtjänst

Är plånboken stulen? Lugn – ett samtal räcker. Det är så som Swedbank Assistant Spärrtjänst fungerar. När man ansluter sig till spärrtjänsten får man lägga in allt från personnummer och mobilnummer till nummer på kreditkort och pass. Om något skulle bli stulet är det bara att ringa spärrtjänsten och de hjälper till med att spärra dessa värdehandlingar. Utöver det ingår även ID-skydd d.v.s. hjälp om man skulle få kapad identitet.

 • Betalningsskydd

Betalningsskydd är en tjänst som liknar låneskydd men i detta fall är det ett ekonomiskt skydd gällande den skuld som finns på kreditkortet.

Det som krävs för att pengar ska betalas ut via betalskyddet är:

 • Sjukskrivning minst 21 dagar. Sjukskrivningen ska då vara på 100%.
 • Uppsägning som resulterar i ofrivillig arbetslöshet. Detta minst 30 dagar
 • Personen får en allvarlig sjukdom. Vilka sjukdomar som faller inom ramen för ”allvarlig sjukdom” framgår i försäkringsavtalet.
 • Kreditkortsägaren avlider.

Utbetalning:

Om utbetalning ska ske på grund av sjukskrivning eller arbetslöshet kommer en utbetalning ske på 5% av beloppet. Därmed täcks lägsta betalningssumma då den är på 3% av beloppet. Som mest betalas det ut 5000kr varje månad. Betalningsskyddet räcker sedan i maximalt ett år.

Om utbetalning ska ske på grund av allvarlig sjukdom eller om personen har avlidit betalas hela skulden av direkt.

Betalskydd kan tecknas i samband med att man ansöker om kreditkort men det är även fullt möjligt att göra ansökan om detta i ett senare skede. Kostnaden för betalskydd är 0,6% av utestående skuldsaldo varje månad. Har man handlat för 10.000 på kortet betalas alltså 60kr i försäkringspremie.

5/5

Swedbank kreditkort passar dig som…

Swedbank kreditkort passar dig som är kund hos Swedbank alternativt söker ett kort med mycket låg ränta. Många uppskattar att ha hela privatekonomin samlad på samma bank och de som har Swedbank som sin bank kan välja detta kreditkort för att hålla allt inom samma bank.

Kortet passar även dig som vill ha en riktigt låg ränta. Detta kort vann jämförelsen ”Lägst effektiv ränta” av tidningen Privata Affärer när de jämförde kreditkort år 2015

Slutbetyg 7/10  

Ansök om Swedbank Kreditkort

Sammanfattning

Sammanfattning

Det finns två stora fördelar med kreditkortet från Swedbank. För det första är det smidigheten att ha kreditkortet på samma bank som man har sin övriga bankverksamhet. Det kan upplevas smidigt att kunna se saldo via bankappen och även lättare få en ekonomisk överblick. För det andra är det de extra ”shopping”-försäkringarna som ingår. Att få allriskförsäkring de första 90 dagarna, förlängd garanti och prisgaranti är en fördel.  Att det sedan är låg årsavgift och gratis extrakort ger kortet även bättre betyg. Till dess nackdel kan nämnas att det inte är ett bra resekort. Med uttagsavgifter både i Sverige och utomlands (samt valutapåslag) är det tydligt att detta främst är till för shopping. Ett mycket bra kort för den som söker extra försäkringar när man handlar med kortet. Inte lika bra kort för de som tycker om att samla poäng och få bonusar på kortet.