Villaägarnas MasterCard

 • Rabatter för villaägare
 • Betala räkningar med kreditkortet
 • Ingen årsavgift (om kortet används 6ggr/år)
 • Betyg 4/10
Till Villaägarnas MasterCard

villaägarna villabankenVillägarnas MasterCard ges ut av Villabanken. Det första som Villabanken skriver om kortet (på hemsidan) är ”En bättre affär för dig från Villabanken”. Problemet är att det är svårt att se vad som är bättre med just detta kort.

Från och med 1 april 2016 finns det inte längre något bonussystem på kortet. Dess fördelar är sedan dess att den har reseförsäkring (likt de flesta kreditkort) och ger rabatter (som kan fås utan att kreditkortet tecknas)

Nackdelen är alltså att kortet inte har något unikt som lockar. Ett kort som ger 55 dagars kredit och med medelränta – och utan någon speciell bonusfunktion eller rabattfunktion.

Det räcker inte långt. De flesta tjänar på att välja ett annat kort.

villaägarna reklam

Ränta och räntefria dagar

Räntefria dagar

55 Dagar

Ränta

9,90%

Effektiv ränta 14,26% om kredit används till 10.000 kr under 12 månader

Att erbjuda en nominell ränta under 10% är mycket bra. Även den effektiva räntan får godkänt.

4/5

Avgifter

Årsavgift:

195kr

Om minst 6 kortköp eller uttag med kortet sker efter att årsavgiften betalats kommer denna summa återbetalas till kortet. En udda väg att gå. Även om de allra flesta använder sitt kreditkort minst 6 gånger på ett halvår så är detta knappast till kortets fördel.

Kräver medlemskap i Villaägarna (380kr)

Uttagsavgift

3% men minst 35kr

Uttagsavgift i utlandet

3% men minst 35kr. Utöver det tillkommer valutapåslag på 1,6%

2/5

Kredit och korttyp

Korttyp:  MasterCard

Kredit: 50.000kr

Det är ganska låg kreditgräns även om många klarar sig bra på denna nivå. För de som vill skapa större köputrymme går det att sätta in pengar på kortet i förväg. Däremot ges inte någon ränta på insatt kapital.

4/5

Ansök om Villägarnas MasterCard

 

Bonusar och fördelar

 • Ingen bonus längre

Från och med 1 april 2016 finns det inte längre något bonussystem på kortet.

 • Villaägarnas rabatter

De som har Villaägarnas kreditkort får tillgång till en rad medlemsrabatter. Detta eftersom det krävs medlemskap hos Villaägarna för att kunna teckna kortet. Här ska alltså tilläggas att medlemskap kan tecknas utan att kreditkortet tecknas. Detta för att nå dessa erbjudanden. Det är alltså inte en fördel som enbart är knuten till kreditkortet.

 

Gällande erbjudanden går att se på hemsidan och handlar främst om produkter och tjänster som passar för villaägare. Men en hel del gäller även inom rese- och upplevelsebranschen.

Exempel från 2016:

15% på Måleributiken, Låna gratis släpvagn, 15% på hyresmaskiner på Ramirent och 10% på Fuktkollen.

Ibland kan det även erbjudas helt gratis förmåner.

Exempel från 2016:

Följ med på kryssning med Viking Line och få resa och hytt gratis.

För att ta del av dessa olika erbjudanden krävs det oftast att man uppger sitt medlemsnummer – vilket syns på kreditkortet.

 • MasterCard Priceless

Alla kort från MasterCard ger tillgång till MasterCard Priceless. Det är ett rabattprogram som MasterCard har skapat och som ger rabatter på rese- och turistinriktade produkter och tjänster. Detta i ett stort antal stora städer runt om i världen. I Sverige gäller dessa rabatter i Stockholm.

priceless erbjudande

 • Betalo logaRabatt hos Betalo

Att betala räkningar på kortet kostar 1% av räkningens summa. Detta via betaltjänsten Betalo. Det är lägre pris än ordinarie (1,9%)

 • Reseförsäkring

Till skillnad mot många andra kreditkort räcker det med att resa betalas till 50% med kortet för att reseförsäkringen ska aktiveras. Det är betydligt vanligare med 75% så detta är alltså till kortets fördel. Reseförsäkringen är ett samarbete med försäkringsbolaget Folksam och några av de delar som ingår är; Avbeställningsskydd, Försenad ankomst, Försenat bagage, Självriskeliminering, Olycksfall m.m.

Försäkringen gäller för kortägaren, sambo, make/maka samt hemmaboende barn upp till 23 år. Den täcker oavsett om kortägaren är med på resan eller inte så länge resan har betalat till hälften med kortet.

På hemsidan sammanfattas fördelarna med kortet på följande sätt:

 1. Tillgång till medlemsförmåner – Dessa går att få som medlem, dvs kreditkortet är inget måste.
 2. Kompletterande reseförsäkring – Detta ingår i alla kreditkort och ger därmed inte detta kort något plus
 3. Upp till 55 dagars räntefri kredit – Alla kreditkort har 45-60 dagars räntefri kredit
 4. Ditt medlemsnummer på kortet – Kan vara bekvämt men den enda unika fördelen med kreditkortet.

Villaägarnas kreditkort passar dig som…

Villaägarnas kreditkort passar dig som vill ha ett kort för allt. Med andra ord ett kreditkort som även är medlemskort och som därmed ger tillgång till de förmåner som medlemmar får hos Villaägarna. Istället för ett medlemskort och ett kreditkort så finns allt i kreditkortet. En stor fördel? Nej, knappast.

Det finns stora fördelar med att vara med i Villaägarna. Man får ta del av erbjudanden, får kunskap och en inspirerande tidning. Detta får alla medlemmar. De som har kreditkortet från Villaägarna får därmed inte några unika fördelar. Det är alltså bättre att vara medlem i Villaägarna och ta del av dess fördelar – och sedan välja ett annat kreditkort med fler förmåner än detta.

4/10

Slutbetyg: 4/10 Bristande bonus/rabatter drar ner betyget. Kortet hade tidigare bonus på alla inköp vilket gjorde att det fick ett bättre betyg. Men i dagsläget har kortet inte några konkreta fördelar i jämförelse med andra kreditkort. Vår rekommendation blir därmed att välja ett annat kort. Enda unika fördelen är att medlemsnumret finns på kortet.

Ansök om Villägarnas MasterCard
Sammanfattning

Sammanfattning

På hemsidan där kortet presenteras står ”Jämför oss gärna med andra och upptäck fördelarna med Villaägarnas medlemskort MasterCard.” De har rätt i att man bör jämföra kreditkort innan de tecknas. Men är detta det bästa kreditkortet? Kanske för några få – men för många finns bättre alternativ.

Orsaken är att kortet inte ger speciellt mycket tillbaka till kortägaren. Det enda som ges är reseförsäkring och rabatter. Men detta kan fås på ett både billigare och enklare sätt.

Den som vill nå rabatterna som ingår i kortet kan istället bli medlem i villaägarna och sedan teckna något mer fördelaktigt kreditkort ex Ikano Kreditkort (Stora rabatter på utvalda branscher) eller Re:member More (1% på alla inköp)