MasterCard

Tillsammans med VISA är MasterCard störst i sitt område. Företaget hette tidigare Interbank, vilket var namnet det grundades som, med bytte senare namn till MasterCharge. Därefter bytte de till namnet MasterCard – namnet det är känt som idag, och som det står på våra kort plånboken.

Historia

De banker som ligger bakom kortet är United California Bank, Wells Fargo, Crocker National Bank och Bank of California. Företaget grundades just för att konkurrera med VISA (som då gick under namnet BankAmericard).

1966 gick ovan nämnda banker ihop till att grunda Interbank Card Associsation (förkortat ICA). Med hjälp från en bank i New York, HSBC Bank USA, skulle de här bankerna komma att forma ”Master Charge: The Interbank Card”.

Kortet fick sig en rejäl skjuts när en annan bank, First National City Bank, slog ihop sig med Master Charge. En annan viktig händelse i företagets historia var när MasterCard International och Eurocard formade en allians som skulle låta MasterCard etablera sig på den europeiska marknaden.

1979 skedde ett namnbyte. Från det längre namnet Master Charge: The Interbank Card skulle det komma att få namnet vi känner till det som idag – MasterCard. Sedan dess har ännu ett antal viktiga händelser skett inom företaget:

 • 2006 – MasterCard International bytte namn till MasterCard Worldwide. Detta med syftet att framstå som än mer globala. Med det här ändrades också företagets logga. Från att tidigare ha bestått av två cirklar i olika färger som överlappade varandra, lades nu en tredje överlappande cirkel till.
 • 2010 – Satsade mer på näthandel genom att köpa upp DataCash.
 • 2012 – Utannonserade en expansion av deras ”mobile contactless payments program”. Det här innefattade även länder i Mellanöstern.
 • 2014 – Inledde ett samarbete med Apple som skulle ge dem en del i en ny mobil plånbok.

Kontaktlös betalning

Med kontaktlös betalning sker betalningen mycket snabbt och enkelt. Om betalterminalen har symbolen för kontaktlös betalning räcker det med att hålla upp kortet 1-2 sekunder för att betalningen ska registreras. I och med att denna betalningsform skapar ett snabbare kundflöde i kassan har allt fler företaget valt att utnyttja denna funktion.

När kontaktlös betalning introducerades i Sverige var det många som var skeptiska till detta utifrån ett säkerhetsperspektiv. Men med en rad säkerhetsåtgärder har MasterCard skapat att system som både är funktionellt och säkert. Bland annat kan inte två dragningar ske om kortet skulle föras nära läsaren två gånger.

Genom appen MasterCard Nearby kan man se butiker (över hela världen) som utnyttjar denna teknik. Samtidigt är det så många företag som vill ha denna lösning att det inom kort snarare kan ses som en standard.

Priceless

Ppriceless stockholmriceless är en förmån som alla med MasterCard får ta del av. Det betyder att man får en mängd rabatter och erbjudanden. I vissa fall räcker det med att man köper med kortet medan det i andra fall krävs att man skriver ut den värdekupong som går att ladda hem på hemsidan. I Sverige gäller samtliga erbjudanden i Stockholm och går därmed under namnet Priceless Stockholm.

Oftast är det rabatter på reserelaterade saker. Med andra ord för de som vill uppleva staden som turist. De är kategoriserade efter Eat, Play, Shop och Stay.

Några exempel på rabatter som tidigare erbjudits är:

priceless moreEAT

 • Lär dig blanda drinkar som ett proffs

En eftermiddags/kvällskurs i hur en riktig bartender bör arbeta och agera för bäst resultat. Passar även de som aldrig blandat en enda drink

 • Ge bort nybakat bröd till dörren som en present

Frukosten är dagens viktigaste mål. Då passar det utmärkt med nybakat bröd, som dessutom kommer hemleverat till dörren. En perfekt gåva att ge bort och överaska med.

 

PLAY

 • Förhandssläpp på biljetter till Kungliga Operan

De som har tillgång till Priceless får därmed boka de bästa platserna –  före alla andra.

 • 20% rabatt på Abba The Museum

Rabatten gäller ett visst antal dagar och ger rabatterat pris på entré.

SHOP

 • Shoppingafton hos Efva Attling

Det heter Shoppingafton men handlar främst om att få information och kunskap om de smycken som en av Sveriges mest kända smyckesdesigner står bakom.

 • Delikat hantverk från Pärlans Konfektyr

De som köper konfektyr på över 250kr får gratis med en kolasås på ett värde av 95kr. 

STAY

 • Rabatt på Näsby Slott

Med den unika bokningskoden fås 20% rabatt på boende på Näsby Slott

 • Goodiebag på Lovik

Ät inte bara gott på Lovik utan passa på att boka en övernattning. Med detta erbjudande fick man 20% rabatt på övernattningen. Dessutom följde det med en goodiebag vid hemresan.

Få tillgång till Priceless Stockholm

De som har ett MasterCard får automatiskt tillgång till Priceless Cities och därmed Priceless Stockholm.

För de som bor i Stockholm, eller gärna reser till storstäder i världen, kan Priceless vara en avgörande faktor i val av kreditkort. Det finns nämligen stora summor att spara på att utnyttja de olika erbjudanden som erbjuds. Utöver det blir Priceless en inspirerande väg att gå för att hitta unika och ovanliga upplevelser i städerna.

priceless erbjudande