Kritik mot gratis SMS-lån

Är det en fördel att kunna låna pengar helt utan ränta? Eller är det en nackdel eftersom det lockar allt fler att ta lån och att man då lättare vänjer sig att ta lån även i framtiden?

Med ett mycket stort antal aktörer på marknaden för SMS-lån är konkurrensen stenhård. Till stor sannolikhet är det just detta som ligger bakom företagens massiva marknadsföring. För något år sedan var det ytterst få av dessa företag som erbjöd gratis lån medan det idag är ett tiotal företag som på ett eller annat sätt har detta erbjudande.

En som ställer sig kritisk till denna utveckling är Magnus Olausson som jobbar med människor med spelberoende på Spelberoendes Stödgrupp – en underavdelning som finns i Halmstad.

Det han lyfter fram som kritik mot företag är att gratis lån, rea på lån och andra erbjudanden lockar personer som redan har problem. Då SMS-lån oftast kan tecknas trots att man har betalningsanmärkning finns det inte mycket som begränsar möjligheten att ta lån. Men att göra det i en dålig ekonomisk situation är att sätta sig i en ännu sämre situation.

Varför kan de erbjuda gratis lån?

Oavsett om ett lån tecknas på 1000kr eller på 20.000kr så uppstår det en kostnad för kreditgivaren. Om de lånar ut gratis inom en period är detta alltså inte ekonomiskt fördelaktigt. I alla fall inte på kort sikt. Men det som sker är att företaget sedan får möjlighet att skicka ut reklam via mail och sms om nya lånerbjudanden. Utöver det är det flera som inte hinner betala tillbaka ”gratislånet” och därmed blir tvungen att betala en hel del i ränteutgifter.

Med andra ord är dessa gratislån ett sätt för lånföretagen att få återkommande kunder.

Källa: Sr.se