Låna av vänner

Är man på samma ställe är det enkelt att låna ut några hundralappar till en vän som behöver låna pengar. Men även på distans är det möjligt att låna av varandra. Vilken metod man ska använda beror främst på hur betalningen ska ske och om man är i Sverige eller utomlands.

Swish – Svenskt bankkontonummer krävs

swishSwish finns både för privatpersoner, företag och föreningar. Det är ett samarbete mellan en rad banker och innebär att man kan skicka pengar sekundsnabbt mellan olika banker. En mycket stor del av Sveriges befolkning har Swish vilket gör det till det enklaste sättet att låna pengar av vänner som inte är på samma ställe som en själv. Ring eller skicka ett SMS till vännen och pengarna överförs några sekunder efter att vännen ”Swishat”.

Swisch är extremt enkelt och snabbt att använda. Första steget är att logga in på appen och välja vilket telefonnummer som pengarna ska skickas till samt välja belopp. Signering sker sedan med mobilt bank-id. Oavsett om man har samma bank eller en annan bank som mottagaren så kommer pengarna fram inom någon sekund.

Att låna av en vän via Swish är därmed både snabbt och enkelt. Den stora fördelen är att man inte behöver veta mottagarens kontonummer eftersom man skickar till mottagarens telefonnummer.

För att få kunna ”Swisha” behöver appen Swish vara nedladdad till telefonen. Utöver det Bank-Id då detta krävs för att kunna logga in. Därefter aktiverar man Swish via sin internetbank. I detta tillfälle kopplas även telefonnumret ihop med ett konto varifrån pengarna skickas/mottas vid en Swish.

Ett alternativ är även att man har Swish med enbart möjlighet att ta emot pengar men ingen möjlighet att skicka pengar. Detta kan exempelvis barn under 18 år ha vilket gör att man som förälder snabbt kan skicka över pengar till sitt barn. Detta utan att barnet i sin tur kan skicka pengarna vidare.

Kostnaden för att använda Swish är olika på de olika bankerna. Många gånger ingår det gratis för kunderna.

 

Digitala Plånböcker i Sverige och utomlands

paysonEn ”Digital Plånbok” är en plånbok som är specialanpassad för att möta de behov som finns på internet. Två av dessa är Payson och Paypal vilka bägge har liknande funktion. En stor fördel är att man kan handla på internet utan att behöva uppge varken kortnummer eller bankkontonummer. Istället för man över pengar till sin digitala plånbok och använder sedan den för att betala varor vid E-handel. Det är även mycket enkelt att överföra pengar till andra som har konto hos samma digitala plånbok.

De allra flesta digitala plånböcker är gratis att använda i de fall som pengarna överförs mellan två användare. Ska man betala till en E-butik eller ta ut pengar till bankkonto kostar det däremot en summa.

paypalFördelen med dessa är att överföringen går snabbt och att man inte behöver ha något svenskt konto för att kunna använda dessa plånböcker. Insättning kan ske genom att man sätter in pengar till speciellt kontonummer och därefter syns pengarna på den digitala plånboken.

Den som behöver låna pengar från en vän kan därmed få pengarna samma dag om både låntagaren och långivaren har exempelvis Paypal. Däremot tar det sedan minst en bankdag innan pengarna har tagits ut från Paypal och ut till låntagarens svenska bankkonto.

 

Western Union – Låna av vänner i andra länder

western unionSå länge som en person har ett svenskt bankkontonummer kan Swish användas för överföring av pengar mellan två privatpersoner. Detta även om man enbart har ett utländskt telefonnummer. Men vill man låna pengar från en person som bor i utlandet och inte har svenskt bankkonto är Western Union ett av de bättre alternativen.

Genom Western Union kan man skicka pengar på tre olika sätt

Pengar på några minuter – Pengar sätts i detta fall in via ett ombud till Western Union. En blankett fylls i gällande mottagare och avsändare och pengarna betalas till ombudet kontant eller med kort. När pengarna är betalda får man ett kvitto med kontrollnummer. Det är detta nummer som man sedan ger till den som ska ta emot pengarna. Därefter kan mottagaren ta ut pengarna på närmaste ombud av Western Union.

Till bankkonto – Det är även möjligt att sätta in pengarna direkt på mottagarens konto. Detta tar däremot tre dagar.  Även i detta fall fås ett kvitto med kontrollnummer. Däremot behöver man inte skicka detta nummer till mottagaren.

Till mobilen – För att detta ska vara möjligt måste mottagaren ha en av de digitala plånböcker som har samarbete med Western Union.  Överföringen går snabbt och pengarna kommer in på mottagarens digitala plånbok. Däremot tar det sedan någon dag om man vill ta ut pengarann från denna plånbok till sitt eget bankkonto.

 

izettleIZettle – Låna av vänner med kort

IZettle är en betalningslösning som framförallt förknippas med företag. Den lilla dosan kopplas in till en surfplatta eller en mobil och därefter kan man ta betalt med kort. En stor del av de mindre företagen i Sverige använde idag IZettle för att kunna erbjuda kunderna ett enkelt sätt att betala med kort utan att företaget för den skull ska behöva köpa en dyr kortläsare via banken.

Men det är även möjligt att ha en sådan kortläsare som privatperson. Om någon är skyldig pengar kan därmed betalningen ske via denna kortläsare.

Kostnaden varierar men är på någon procent av beloppet som betalas. Läs mer på hemsidan.