Låna pengar eller leasa din nya bil? Det beror på vem du är

De senaste åren har leasingmarknaden för privatbilar bokstavligt talat skjutit i höjden. Förr var det förbehållet företag att hålla sig med en leasad bilflotta, men nu står det leasingbilar på var mans uppfart. Frågan man kan ställa sig är dock om det är så mycket bättre att leasa jämfört med att låna pengar för att få den där nya bilen? Svaret visar sig inte vara sådär självklart.

Kreditvärdigheten avgör om du ska låna eller leasa

Är du en medelsvensson med en helt vanlig inkomst är billån och huslån troligen dina tyngsta utgifter. Vid ett nybilsköp med billån krävs det att du kan betala 20% i handpenning. På en något dyrare bilmodell kan detta bli uppåt 60 000 kr, något som få har råd med direkt. En vanlig lösning är då att ta ett något dyrare lån för att täcka handpenningen.

Lånekostnaden kan bli hög

I slutändan kan detta innebära att lånekostnaden totalt sett blir relativt hög. Just vad gäller billån är det även så att du kommer att bedömas utifrån din betalningsförmåga vilket spelar roll för vilken ränta bankerna är villiga att ge dig. Sett i detta perspektiv kan leasing kännas som ett alternativ. Försök i så fall att i första hand välja ett billån utan handpenning för att få hela lånet för samma pris.

Leasingkostnader – vad ingår egentligen?

Att leasa en bil innebär egentligen att du långtidshyr den från ett bolag. Som med alla andra hyresöverenskommelser gäller det att du lämnar tillbaka bilen i gott skick, annars riskerar du att åka på dyra kostnader på grund av extramilsdebiteringar. Beroende på märke kan dessa vara 20-30 kronor per mil, så kör du 100 mil för mycket åker du på en extra kostnad om 2000 till 3000 kr när du lämnar tillbaka bilen.

Räkna rätt på leasingavtalet

En annan aspekt att ta i beaktande är vad som faktiskt ingår i din leasingpeng. I vissa fall tillkommer både vinterdäck, service och reparationer. Sammantaget kan det bli en väldigt hög kostnad som du kanske inte räknade med när du skrev på leasingavtalet. Det är inte heller säkert att du kan köpa loss din bil efter leasingperioden, så är du sugen på att behålla bilen om du är nöjd kan det vara värt att kontrollera detta på förhand.

Flera olika lån för bil

I en granskning som nyligen gjordes räknade man på tre olika alternativ – att ta ett billån, att höja sitt befintliga bolån eller att leasa sin nya bil. Bilens värde sattes till hypotetiska 273 900 kr och lånens löptid till 36 månader. Bilen fick max köras 1500 mil per år.

Vid beräkningen som gjordes gällande att ta ett billån konstaterades att totalkostnaden för ett lån med 5,56% ränta för kontantinsatsen kombinerat med ett billån från Wolkswagen med ränta på 3,55% ger en totalkostnad för räntor och avgifter på 151 506 kronor. Per månad innebär det en kostnad på 4209 kronor.

Höja bolånet

Om du istället höjer ditt bolån för att finansiera bilen landade kostnaden på 131 058 kronor – det billigaste alternativet i granskningen. Månadskostnaden landade på 3641 kronor. Dock är det inte säkert att du kan höja ditt bolån eftersom det beror på hur högt belånat ditt boende är sedan innan. Att höja bolånet kan även innebära att du tvingas ändra ett amorteringsfritt lån till ett som du måste amortera på.

Leasing

Att istället leasa bilen kostar totalt 135 396 kronor. Månadskostnaden blir 3761 kr. Leasingalternativet är således det näst billigaste efter att höja sitt bolån. Det finns dock som vi tidigare nämnt en komplicerande faktor i att du måste kontrollera vad som egentligen ingår i din leasing. Tillkommer det en massa avgifter kan leasingen snabbt bli det dyraste alternativet i beräkningen eftersom bilhandlare oftare är mer benägna att ge dig bra rabatter på extrautrustning och annat om du köper bilen snarare än leasar den.

Viktigt att jämföra billån

Förutom osäkerheten i att leasa bilen finns det en osäkerhet även i billånsberäkningen ovanför. Den utgår från att du behöver låna till din kontantinsats, något som inte alls är säkert. Måste du låna så är det också viktigt att jämföra olika lån med varandra så att du hittar det som passar dig bäst. Vissa lån är billigare om du har en säkerhet, till exempel en bil. Det kan också vara smart att fundera på om du behöver låneskydd eller möjligheten att ha en betalningsfri månad.

Din ekonomi bestämmer vad som blir billigaste lånet

Kort sagt så beror mycket på vad du har för ekonomisk situation när du ska köpa din bil. Kanske vet du att du inom några år måste byta bil för att familjen växer eller att du har något annat som gör att du behöver en annan biltyp än den du hade behov av när du skaffade din nuvarande bil. Om så är fallet kan leasing vara en väg att gå för att enkelt veta att du blir av med bilen när du inte behöver den längre utan att behöva sälja den privat. Har du småbarn kan däremot leasing bli dyrt med extra slitage på inredning och annat. Så, fundera noga innan du bestämmer dig så slipper din bil bli dyrare än nödvändigt.