MasterCard kan komma att acceptera Bitcoin på kreditkort

MasterCard har tagit patent på en teknik som gör det möjligt att hantera Bitcoin-transaktioner direkt via ett kreditkort från dem. Om tekniken lanseras kommer det bli lika enkelt att handla med Bitcoin som med ”vanlig” valuta.

Bitcoin kanske var ”ordet på allas läppar” under 2017. Det var extrema värdeökningar och media vara snabba att skriva om den nya hypen. En del tror att det enbart var en kort hype som kommer dö ut – andra att kryptovalutor är här för att stanna. Kanske har de sistnämnda fått rätt. MasterCard har nämligen tagit patent på en teknologi som skulle möjliggöra hantering av Bitcoin via deras kort. Ett kreditkort med ett par kryptovalutor tillgängliga. Skulle de gå vidare och applicera denna lösningen har sista steget tagits för att kryptovalutor verkligen ska accepteras som betalningsmedel i samhället.

Det var CNBC som var först att berätta om nyheten om detta patent. Därefter har flera svenska tidningar valt att återrapportera nyheten, detta bland annat Veckans Affärer.

Patentet gör att MasterCard kan hantera ”fractional reserves of blockchain currency”. De kommer därmed att kunna hantera ett mindre antal kryptovalutor.

Ökad användning skapar efterfrågan

I pantentdokumentet framgår orsaken till att MasterCard tar detta steg. Det handlar helt enkelt om efterfrågan hos kunderna. Mängden transaktioner inom kryptovalutor ökar extremt fort samtidigt som tekniken blir allt mer accepterad och interageras i samhället. Enligt MasterCard är det framförallt bland personer som värdesätter säkerhet och anonymitet som användningen av kryptovalutor ökat. Samtidigt har denna betalningsform även andra fördelar så som snabbhet, enkelhet och även transparens. Allt beroende på vilken valuta man väljer att betala med.

Ett problem som däremot många kryptovalutor dras med, inte minst Bitcoin, är att transaktionerna tar för lång tid. Detta är något som skulle lösas med detta patent vilket därmed möjliggör för MasterCard att hantera Bitcoin. Exakt hur detta skulle lösas är inte offentligt men tanken är att de som använder tjänsten ska kunna betala delar av köpet med kryptovaluta om så önskas.

VISA har redan WireX

Att MasterCard skulle komma med en lösning var inte helt oväntat. VISA har redan samarbete med kortet WireX vilka har en lösning som innebär att användaren av kortet kan betala med kryptovaluta. I detta fall innebär det att EU-medborgare kan skapa ett konto på en brittisk bank varifrån sedan kortet skickas ut. På kontot hanteras flera olika kryptovalutor. Som användare väljer man sedan att sälja av dessa och därmed växla till vanlig valuta. Därefter kan kortet användas som vilket annat Visa-kort som helst.

Skillnaden mot MasterCard är däremot att detta VISA-kort inte direkt hanterar kryptovaluta. Detta då kryptovalutan ligger på bankens konto och växlas över till vanlig valuta innan köp.

Oavsett lösning är det uppenbart att de bägge kortutgivarna inte helt vågar stå utanför den tekniska revolution som blockkedjan innebär.