MasterCard siktar på att förvandla prylar till kreditkort

MasterCard_early_1990s_logoIca genomförde år 2015 en stor förändring gällande deras betal- och kreditkort. Så länge som betalning ska ske på mindre summor räcker det idag med att man håller upp kortet mot kortläsaren och betalningen går blixtsnabbt. Det gör att betalningen går snabbt och utan att man behöver trycka in någon kod.

Att betala snabbt och smidigt är något som efterfrågas men samtidigt får inte detta ske på bekostnad av säkerheten. Just säkerheten är vad ICA har fått en viss kritik för gällande denna lösning. Skulle någon komma över kreditkortet kan man handla på det utan att behöva ange koden. Detta däremot bara upp till en mindre summa. Dessutom kan man som kund alltid hävda att kortet missbrukats när fakturan kommer på betal- eller kreditkortet. Utöver det har även ICA stickkontroller.

Men att betala med NTC-teknik är något som flera företag vill utveckla. Bland annat MasterCard har flera olika projekt där man söker efter säkra och snabba betalningsmöjligheter. Enligt MasterCard kommer framtiden innebära att man kan betala med ett flertal olika produkter. En del företag tror att enbart betalning via mobiltelefoner kommer vara det som dominerar framtiden men enligt MasterCard kommer större flexibilitet krävas av konsumenterna.

De tror därmed att betalning kommer att kunna ske med alla möjliga vardagliga produkter. Detta så som bilnycklar, armband eller klockor. Bland annat har de börjat ett samarbete med ett fåtal företag med målet att utveckla denna betalningslösning. Exempelvis finns ett samarbete med General Motors gällande att kunna ta betala med bilnyckeln. Ett annat samarbete är ett fitnessarmband som används för betalning med NTC-teknik. Genom att armbandet känner av pulsen på personen finns även mycket liten risk för bedrägeri. Detta eftersom pulsen på alla människor är helt unika.