Bankbluffen

– Joel Dahlberg

bankbluffenEfter att Joel Dahlberg arbetat som ekonomijournalist i tio år började han se olika system och vägar som bankerna tar för att helt enkelt ”lura” sina kunder. Tusentals bankkunder betalar dyrt för tjänster som borde vara gratis. De betalar höga avgifter för fonder som inte ens slår OMX-index och lägger mer än gärna hundratals kronor på kreditkort – trots att bankerna mycket väl kan ge ut dessa utan årsavgift och uttagsavgifter.

Boken har som underrubrik ”Så blir du blåst på dina pengar” och det är detta som går som en röd tråd genom hela boken. Dahlberg radar upp exempel på hur bankerna ”bluffar” mot kunderna gällande hur mycket olika tjänster egentligen är värda.

En fördel är att han tydligt och pedagogiskt tar upp en inriktning i taget. Exempelvis finns ett kapitel om kreditkort, ett om bolån och ett om fonder. Utöver det mer systemfrågor i kapitlet ”Krisen som förlamade världsekonomin” och ”Svindlande vinster och svällande bonusar”.

Även om han håller samma kritiserande och attackerande stil genom hela boken så lyfter han upp två olika aspekter. Den första är hur privatpersoner ofta betalar alldeles för mycket till sin bank. Han lyfter upp konkreta exempel i varje kapitel vilka sedan kan ligga till grund för hur man istället kan agera för att pressa dessa kostnader. Svaret är inte helt oväntat – Byt bank. Eller utnyttja de olika bankernas fördelar.

För visst finns det pengar att spara. Varför betala flera hundra för ett kreditkort per år som inte ger någon bonus när det finns gratis kort att välja. (Ex Bank Norwegian som är gratis och ger 1% tillbaka i bonus red.anm). Eller varför ska några av storbankerna behöva ta avgift för att man ska ha internetbank när flertalet av småbankerna inte gör det?

Genom att läsa boken och ta till sig råden kan man pressa priserna rejält. Är man däremot enbart ute efter råd så får man sålla rejält i texten. För den andra aspekten är hans kritiska hållning mot det mesta. Det kan vara underhållande och intressant. Men i vissa delar känns författaren nästan attackerande. Han kritiserar hårt hela banksystemet och en rad av de tjänster som bankerna erbjuder. Med fakta som läggs fram är det ofta lätt att hålla med hans resonemang. Men även om allt är sant, även om alla banker enbart vill komma åt kundernas pengar, så blir det lite upprepligt. Men den som är sur på banksystemet och vill få vatten på sin kvarn ska absolut läsa den. För övriga kan det vara en väckarklocka gällande hur mycket det går att spara på att ställa bankerna mot varandra.

Recensioner

År 2016 hade 33 betyg lämnats om boken ”Bankbluffen” på Adlibris. Det sammanlagda betyget var 4/5 stjärnor vilket därmed visar att boken varit mycket uppskattad hos dess läsare.  Kommentarer som ”Fantasisk” och ”Skrämmande” återkommer. Det som går som en röd tråd är att recensenterna tycker att faktan som presenteras i boken just är ”Skrämmande”.  En kommentar är ”Rekomenderar verkligen den här boken till ALLA er som har bolån, fondsparande osv”.

Det är lätt att hålla med recensenterna för det finns riktigt stora summor att spara på att förstå bankernas avgiftssystem och vad man bör undvika (eller helt enkelt pruta bort)

Köp boken här

Andra böcker av Joel Dahlberg

pensionsbluffenAtt Joel Dahlberg tycker om att granska och kritisera finansvärlden är tydligt. Det är något som återspeglar sig i Bankbluffen men även i ett par andra böcker han skrivit.

Pensionsbluffen – Tryggheten som gick upp i rök

Varje år får vi alla det orangea kuvertet som visar hur mycket man förväntas få i kommande pensionsutbetalningar från det svenska pensionssystemet. Men hur mår egentligen detta system? Enligt Joel Dahlberg är detta system underfinansierat och mycket tyder på att det bara blir värre.

Han har intervjuat makthavare och synat pensionssystemet i sömmarna och målar upp en minst lika mörk bild som han gör i Bankbluffen. Frågor han ställer – och till viss del besvarar är:

  • Varför ska pensionärerna sponsra Pensionsmyndighetens Kick-off?
  • Varför är det viktigt med eget sparande?

Detta är en kritisk bok mot ett etablerat system. Men det är även en insiktsfull bok som berättar vikten av att vara insatt i pensionssystemet för att kunna så hög pension som möjligt.

Sammansvärjningen – Så luras 5 miljoner svenska fondsparare

sammansvärjningenFör ca 40 år sedan hade svenskarna ett par miljarder investerade i fonder. Idag är summan närmare 2800 miljarder. Det är en extremt stor ökning av denna sparform. Kan det bero på att fondsparande är det bästa alternativet? Eller finns det även andra orsaker bakom detta? Vilka är det egentligen som tjänar pengar på denna utveckling?

Fondsparandet har blivit en av de största inkomstvägarna för storbankerna (som dominerar fondutbudet). Enligt Joel Dahlberg har däremot bankerna byggt denna fondutveckling och ”makalösa framgångar på en väl kamouflerad bluff”

Med djupgrävande journalistik och insiktsfullhet leder han läsarna in i en minst sagt korrupt bransch. För att visa på alternativen lyfter han även upp mindre fondbolag som ”lyckats där storbankerna misslyckats”.

Ett måste för de som vill investera i fonder !