Kan verkligen alla svenskar bli miljonärer? Det är i alla fall vad Per H Börjesson hävdar med boken med titeln ”Så här kan alla svenskar bli miljonärer”. Men oavsett om inte alla just får ihop en miljon på banken så har Börjesson mycket bra tips för den som vill bli rik. Det är råd som många känner igen från andra böcker som ska förmedla goda råd inom ekonomi men vinklat framförallt mot investeringar och sparande.
Det är fem principer som Börjesson lyfter fram.
För det första att man ska ha ett månadssparande som är 10% av ens inkomst. Detta är grunden till att kunna bygga upp ett långsiktigt sparande. Att varje månad avsätta en del av inkomsten. I och med att man tänker procent istället för en fast summa kan alla börja – oavsett lön.
Andra punkten är att ha se till att kostnaderna är lägre än intäkterna. Det låter som en självklarhet men utan att man kartlagt läget är det lätt att man jobbar i fel ände.
Tredje punkten är att investera i aktier. Detta antingen direkt i aktier eller i fonder. Även om värdet kan gå upp och ned över kortare tid har aktier varit en bra investering på lång sikt. Här får man komma ihåg att det Börjesson visar är just ett sätt att spara pengar på lång sikt.
Fjärde punkten är att behålla de innehav man köpt. Allt för många lockas att sälja aktierna i fel tillfällen. Antingen på grund av att de gått upp mycket eller för att man är behov av pengarna. Men ett långsiktigt sparande ska just vara långsiktigt. Då ska man inte nalla på pengarna under tiden.
Femte punkten är att man ska vara kritisk när man får höra råd från mäklare eller andra som faktiskt tjänar pengar på de råd de ger. Det är bättre att bilda sig en egen uppfattning om vad som är bäst och ha kontrollen över detta än att låta andra styra in ens sparande på sparformer som just gynnar deras företag.
Boken är enkelt skriven och därmed enkel att förstå. Ett bra första steg för att få ett bättre sparande. Kanske till och med ett sparande som kan en miljon om några, eller många, år.
Per H Börjesson är finansmannen som blev författare, även huvudägare i företaget Investment AB Spiltan sedan 1986. Han har en bakgrund som civilingenjör inom industriell ekonomi och har även arbetat med marknadsföring på Ericsson i USA.
Han anlitas ofta för att hålla föreläsningar och seminarier om småföretagande och finansiering. Den som besökt Almedalen har också haft möjligheten att lyssna på honom där. Och för den som inte har möjlighet att gå på något av hans föredrag kan ändå får råd av honom via de många filmerna som ligger på youtube.
Per H Börjesson skriver både krönikor och debatterar i bland annat tidningen Privata affärer.
Förutom boken Så här kan alla svenskar bli miljonärer så har han skrivit Så här får du ett rikt liv som pensionär: sluta pensionsspara och Så här blev Warren Buffet världens rikaste person.
Med boken ”Så här blir du miljonär som pensionär!” vill Per H Börjesson förmedla kunskap kring det svenska pensionssystemet och vad man bör tänka på gällande detta. Han anser att pensionsbranschen har krånglat till det och gjort att många tycker pensionen är något svårt och jobbigt – fast det inte behöver vara så.
Med enkla och tydliga instruktioner, pedagogiska förklaringar och enkelt språk befriar han sina läsare från den tunga ”pensionsångesten”. Det är första steget – men sedan krävs de även att man agerar för att optimera sin kommande pension. Boken ger de ekonomiska förutsättningarna för att ta rätt beslut. Beslut som gör att du kan bli miljonär – som pensionär.
Som en uppföljare till ”Så här kan alla svenskar bli miljonärer” samt ”Så här blir du miljonär som pensionär” skrev Per H Börjesson denna bok.
En bok som inte lika handfast visar hur man ska agera för att öka sin förmögenhet (som de andra två) utan denna gång är det mer fokus på historian kring Warren Buffett. Samtidigt är det tydligt att den historian har en hel del exempel som man kan ta efter – oavsett hur stor inkomst man har.
Warren Buffet har relativt enkla och tydliga principer som han följer gällande hans investeringar. Det är inte riskfyllda optioner utan stabilitet som ligger till grunden för den fina utveckling som han haft. Under de senaste 50 åren har den genomsnittliga avkastningen varit imponerande 20% per år.
Kanske kan boken inspirera och motivera personer att investera rätt, tänka långsiktigt och sätta ekonomiska mål i livet.Om inte annat är det ett spännande personporträtt av en av världens rikaste personer.