Boken ”Spara Mindre – Få ut mer” har underrubriken ”Tre steg som får sparpengarna att växa” och är skriven av Claes Hemberg. Claes arbetar på banken Avanza och är även känd från TV från bland annat serien ”Låna för Livet”. Inte sällan figurerar han i intervjuer och artiklar just när det handlar om privatekonomi.
Hans poäng med boken är att förmedla att det inte alls behöver vara svårt att spara. Det behöver varken vara krångligt eller dyrt. Den som börjar sitt sparande behöver inte ens ha något större belopp att spara. Men uppenbarligen så är det många som tror att det är svårt. För enligt Hemberg är det allt för många som inte ser över sitt sparande ordenligt vilket gör att man kan förlora stora summor varje år på uteblivet avkastat kapital.
Boken kan till viss del ses som en handbok och ska därmed inte sträckläsas som en roman. Det kan mycket väl vara smart att stanna upp och tänka över vad Hemberg skriver och sedan även applicera detta på sin egen privatekonomi. För att få en helhetsbild kan det däremot vara smart att först läsa boken som helhet för att sedan läsa de kapitel som är främst intressanta en gång till. Huvudsaken man tar boken för vad det är – konkreta tips på hur sparpengarna ska växa.
I en recension publicerad på Bokus.com ges boken en fyra av fem i betyg. Läsaren som ansåg sig själv vara relativt insatt i privatekonomi ansåg ändå att det fanns något intressant och läsvärt. Så är det ofta när Hemberg är med i bilden. Det blir intressant och mottagligt för alla.
Som nämnt ovan har boken tagits emot väl – inte minst på sajten Bokus som är en av Sveriges största bokaffärer. En användare som har lagt en recension, med signaturen Marcus, anser till exempel att boken är ”värd mycket mer än den kostar”.
”En bok som alla bör läsa och ta till sig. Goda, simpla råd kring hur du som sparar kan öka värdet på sparpengarna.”
En annan användare, Asta, menar att Spara mindre – få ut mer är en ”rik bok”. Användaren skriver om hur boken är intressant för den vars tankegångar ofta handlar om intäkter/utgifter, aktiehandel och om sparande.
Något som också beröms är att boken inte behöver läsas från början till slut för att man som läsare ska få ut något av boken. Istället menar kritikerna att det är möjligt att hoppa in på något kapitel, läsa det och lära sig något nytt, för att sedan gå vidare till nästa.
Boken skrevs 2007 – 2008 då vi var mitt i en finanskris och börsen var nere i -48 %. Även om det just då inte var läge att föreslå sparande på börsen så gav boken nya tankar till läsaren. Den publicerades första gången 2008 och har sedan dess uppdaterats med en ny utgåva som kom ut 2015. Det är några saker som skiljer sig åt i de olika upplagorna. Modellerna som beskrivits är fortfarande kvar men fondlistorna är nya och en del saker är helt nytt så som ISK-kontot, ett flertal lågprisfonder och de nya reglerna för pensionssparande.
Ekonomi är något som ses mycket personligt i Sverige. Det är få som vågar ta upp ekonomiska diskussioner vid en middagsbjudning eller ens inom den egna familjen. Ett ämne som har blivit lite tabu. Kanske är det därför som många även tycker att ekonomi är svårt, omständligt och obegripligt. Det är något som sparekonomen Claes Hemberg vill ändra på.
Med boken ”Vad är pengar?” vill han öppna upp ämnet till att bli något intressant och lättsamt att prata om. Något att reflektera över i vardagen med andra familjemedlemmar, med vänner och med bekanta. Det i sig skulle göra att fler skulle ta betydligt bättre ekonomiska beslut.
Många föräldrar spar till sina barn så att de ska få möjlighet att ta körkort, köpa lägenhet eller kanske genomföra en drömresa. Att spara till barnen är bra – men det viktigaste är att barnen får en uppfattning om pengars värde och en känsla för vad saker kostar. Detta har man som förälder ett ansvar för att lära ut. Men hur gör man? Svaret kan till viss del hittas i boken ”Spara med Barnen”.
Med praktiska tips och tydlig information går Hemberg igenom vad man bör tänka på och hur man medvetet kan öka barnens känsla för pengar. Allt från den första veckopengen fram till dagen då de ska köpa/hyra sin första lägenhet.
Spara klokare 55+ – Vad bör man tänka på gällande det egna sparande när man närmar sig pension? Bör man lägga om sparandet och minska risktagandet? Det är frågor som Hemberg tar upp i denna bok.