Tryggare Ekonomi på Äldre dar  (UR)

År 2014 spelade UR in föreläsningar som arrangerades av Finansinspektionen och Pensionsmyndigheten. Dessa har sedan lagts ut på hemsidan och går att se fram till år 2019.

Föreläsningarna hade rubriken ”Tryggare på äldre dar” och talarna har alltså fokus på pensionärerna i samhället. Här ställs frågeställningar kring hur konsumenten kan få en betydligt starkare och tydligare roll mot finansmarknaden men även hur teknikens påverkan och utvecklingen i samhället påverkar den enskilda individen. Varje föreläsning är ca 40 minuter och tar upp frågor som exempel:

  • Vilka försäkringar bör man ta när man blir gammal?

Carita Lindborg från Konsumenternas Försäkringsbyrå tar upp vad som är viktigt att tänka på när det gäller försäkringsskyddet och hur det förändras för den som blivit senior när man slutar arbeta. Föreläsningen är inspelad 2014.

  • Bank och finans – Vad bör man tänka på i val av sparkonto, seniorlån och bankkort?

Den som vill diskutera privatekonomi bör också ha kunskap. I den här föreläsningen pratar Elisabeth Gustafsson. Konsumenternas Bank- och finansbyrå, om olika möjligheter för bland annat finansiell rådgivning, sparkonton, lån för seniorer och bankkort. Föreläsningen är inspelad 2014.

  • Utgifter på äldre dar – Hur påverkas ekonomin för en pensionär och hur får man budgeten att gå ihop?

Vad har man för utgifter som pensionär och hur förändras ekonomin. Ingela Pedersen från Burget- och skuldrådgivarnas yrkesförening tar upp hur man kan påverka och planera sin ekonomi själv och få den att gå ihop. Föreläsningen är inspelad 2014.

  • Pensionsinkomster – Hur kan man själv påverka sin pension?

Den som blir pensionär kommer att vara det under en femtedel av sitt liv. Här tar Kristina Kamp från pensionsmyndigheten och Carina Blomberg från AMF upp möjligheter att öka på inkomsten under tiden som pensionär.

  • Skatter – vad bör man känna till?

Frågor gällande skatter för pensionärer och vad som gäller för den som vill starta eget tar Helena Jangel Stridh och Linda Holmgren från Skatteverket upp i den här föreläsningen från 2014.

  • Konsumentvägledning – Ska jag köpa nytt?

Många äldre oroar sig för att bli lurade när något går sönder och de står inför valet att handla nytt. Finns det smarta sätt att få ut så mycket som möjligt av pengarna och vad bör man tänka på när man handlar varor eller tjänster? Det är frågor som Maria Wiezell från Sveriges Konsumenter ger vägledning i med den här föreläsningen. Inspelad 2014.

  • Bank på internet – hur fungerar det?

Idag förväntas vi sköta våra bankaffärer på internet vilket många gånger kan ses som ett problem för den som är pensionär. Hur gör man och behöver man en dator eller går det att sköta via mobiltelefonen? Om det berättar Daniel Wahlström från Danske Bank i en föreläsning inspelad 2014

  • Gift eller sambo?

Vad är det för skillnader mellan att vara gift eller sambo när man blir pensionär? Många går i tankarna att skriva testamente och vad händer med ens tillgångar efter att man gått bort. Här reder Susanne Eliasson från SEB ut begreppen och förklarar det grundläggande reglerna i familjejuridiken.